ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 15:10

CHP’li Öğüt, engellilere fatura kolaylığını sordu


CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, engelli vatandaşlara fatura kolaylığı sağlanması konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Öğüt, Türkiye’de yaşayan engelli vatandaşlara eğitim, iş, ulaşım gibi alanlarda yasalarla tanınmış haklar ve imtiyazlar bulunduğunu hatırlatarak, devlet eliyle engelliler için yapılan çalışmaların yanı sıra bazı özel kurum ve kuruluşların da engelli vatandaşlar için özel hizmetleri olduğu belirtti. Ne var ki engelli vatandaşların ve birinci derece refakatçilerinin karşılaştığı sosyal ve ekonomik sorunlar diğer vatandaşlara oranla daha farklı olduğuna işaret eden Öğüt, "Nitekim bu durumdaki vatandaşların sıkıntıları dönem dönem kamuoyuna yansımaktadır. Son olarak da 2 yaşındaki bir çocuğun hastalığı nedeniyle evde solunum cihazına bağlı olarak yaşamını idame ettirme zorunluluğu olduğu ve ailesinin cihazlar nedeniyle gelen yüklü elektrik faturasını ödemekte zorlanınca bazı yasak girişimlerde bulunduğu, TBMM Dilekçe Komisyonu’na yapılan başvuruda bu durumda olan engellilerden elektrik ve doğalgaz faturası alınmaması, ayrıca engellilerin çoğunlukla araçlarını hastaneye gidip gelmek için kullandıkları için engelli araçlarının, benzin, motorin ve otogaz alımlarında özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinden muaf tutulması konusunda yasal düzenleme yapılmasını istediği haberi basında yer almıştır." dedi.

ENGELLİLER İÇİN İNDİRİM, MUAFİYET

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, bahsi geçen konuyla ilgili dilekçe ve dilekçenin içeriğine ait bilgiler ile alakalı bakanlığın ne tür bir çalışma yapmayı planlamakta olduğunu sordu.
Öğüt ayrıca, "Engelli vatandaşların ekonomik anlamda hayatlarını kolaylaştırmak adına mevcut haklar dışında, üzerinde çalışılan bir proje(indirim veya muafiyet) var mıdır, yoksa yapılması planlanmakta mıdır? Bakanlığın engelli vatandaşlarının ve birinci derece refakatçilerinin yaşam koşullarını göz önünde bulundurarak, ilgili bakanlıklarla işbirliği içinde elektrik ve doğalgaz tedarikçisi firmalarla iletişime geçerek bu tür vatandaşlar için özel bir anlaşma(protokol) yapmayı düşünmekte midir? Yukarıda bahsi geçen engelli vatandaşın mağduriyeti gibi, direkt veya dolaylı olarak bakanlığınıza ulaşmış kaç şikayet ve talep vardır? Özellikle iletişim alanında faaliyet gösteren özel firmaların engelli vatandaşlara tanıdığı bir takım haklar göz önünde bulundurulduğunda, en temel ihtiyaçlardan olan elektrik ve doğalgaz tüketimi noktasında engellilere bir takım kolaylıklar getirilmesi noktasında bugüne kadar ilgili kurumlara iletişime geçilmiş midir?" sorularını Bakan Fatma Şahin’e yöneltti.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER