ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Eylül 2014 Salı 11:47

CHP'li Çıray: Cumhurbaşkanlığı Köşkü, savcılık makamı değildir

CHPli Çıray: Cumhurbaşkanlığı Köşkü, savcılık makamı değildir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, “Cumhurbaşkanlığı Köşkü, savcılık makamı değildir. Yargıya baskı yapıyor, kuvvetler ayrılığı prensibini çiğniyor. Amaç yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üstünü örtmek.” diye sert çıktı.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, “Cumhurbaşkanlığı Köşkü, savcılık makamı değildir. Yargıya baskı yapıyor, kuvvetler ayrılığı prensibini çiğniyor. Amaç yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üstünü örtmek.” diye sert çıktı. Çıray, Ahmet Davutoğlu'nun, yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üzerini gölgeleyerek örtmek için ‘başbakanlık elemanı’ olarak atandığını da iddia etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘paralel yapı ile mücadele’ adı altında emniyet görevlilerine düzenlenen operasyonla ilgili yaptığı değerlendirmelere tepki gösteren Aytun Çıray, Erdoğan’a seslenerek, “Anlaşılan o ki Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasal yetkilerini unutmuş, Ergenekon davasında olduğu gibi yine savcılığa soyunmuştur. Bu tutumuyla yargı mensuplarını yönlendirmeye ve baskı altına almaya çalışmaktadır” dedi.
Çıray yazılı açıklamasında, Erdoğan’ın dün ki KKTC ziyareti öncesinde, üçüncü dalga operasyonunda polislerin gözaltına alınmasıyla ilgili “Bu da bu sürecin devamı. Bu bir sondur demek değildir, bunun 4. dalgası da olabilir’ sözlerini eleştirdi.

“YARGIYA BASKI VAR, KUVVETLER AYRILIĞI PRENSİBİ ÇİĞNENİYOR”

Çıray, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Sayın Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Ergenekon Davası için yaptığı açıklamalar ne kadar Anayasa’ya aykırı ve yargı üzerinde siyasal baskı oluşturmaya dönükse; bugün Cumhurbaşkanı olarak yaptığı açıklamalar da aynı şekilde Anayasa ihlâlidir, kuvvetler ayrılığı prensibinin doğrudan çiğnenmesidir. Ancak bizi şu anda bekleyen tehlike, millet soygununu bütün boyutlarıyla kayda almış küresel güçlerin devleti yönetenleri de rehine almış olmalarıdır. Bugün mevcut yönetimle Türkiye bütün stratejik çıkarları tehdit altında olan bir ülke durumundadır. Kıbrıs gezisini bu nedenle ciddi takibe aldık. Türk Milleti müsterih olsun.
Daha birkaç ay önce intikam hırsıyla, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu düzenleyen polisleri gözaltına aldıran, yargı mensuplarını sürgün eden Erdoğan, anlaşılan o ki, ‘paralel yapı’yla mücadele adı altında bu kavgayı Köşk’e de taşımıştır. Sayın Erdoğan, ayyuka çıkmış yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üstünü örtmek için bu operasyonların devam edeceği mesajını, ne yazık ki, bir cumhurbaşkanı olarak verebilmektedir.”


“DAVUTOĞLU’NU BU ŞARTLA BAŞBAKANLIK ELEMANI YAPTI”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Erdoğan’ın Ahmet Davutoğlu’nu, kendisi ile işbirliği içinde ‘Paralel Yapı’ ile kesintisiz mücadele yapma şartı ile Başbakan olarak tayin ettiğini savundu. “Sayın Ahmet Davutoğlu, yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üzerini gölgeleyerek örtmek için ‘başbakanlık elemanı’ olarak atanmıştır. Kendisi biraz da o yüzden ‘Gölge Başbakan’dır.” diyen Çıray, Türkiye Cumhuriyeti’nin 91 yıllık kısa tarihi boyunca bu kadar kirlenip yozlaşmadığını savundu.

“ANAYASAL KURUMLAR YALNIZLAŞTIRILDI”

Çıray sözlerini, “Türkiye’de hiçbir dönemde bu kadar büyük yolsuzluk ve rüşvet olayları yaşanmamış, bu iddialar bu kadar kuvvetli bir biçimde ifade edilmemiştir. Yargı bu dönemde olduğu kadar hiçbir dönemde bu kadar büyük bir baskı altına alınmamıştır. Parlamenter demokratik rejimlerin özü ve ruhu anlamına gelen kuvvetler ayrılığı prensibi hiç bu kadar yozlaştırılmamıştır. Anayasal kurumlar hiç bu kadar yalnızlaştırılmamış ve hırpalanmamıştır. AKP hükümetleri zamanında Cumhuriyet tarihinin en karanlık ve sıkıntılı günleri yaşanmıştır. AK Parti hükümetlerinin ve bugün tarafsızlığını yitirerek Köşk’te oturan Sayın Cumhurbaşkanı’nın yaşanan bu süreç konusunda tarih önünde çok büyük sorumlulukları ve günahları vardır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Sayın Erdoğan ile Gölge Başbakan’ı Ahmet Davutoğlu’nu, Anayasa’ya ve yasalara uymaya çağırıyorum; çünkü ne bu iktidarın ne de Köşk’te oturan Sayın Erdoğan’ın ‘siyasi kudreti!’ ebedi değildir. Bir gün gelir, bütün bu olan bitenin hesabını millet ve onların tanımadığı hukuk devleti sorar…” şeklinde sonlandırdı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER