ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Eylül 2013 Perşembe 15:53

CHP’li Batum: Fikir ayrılığı olabilir, kavga yok


Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, parti üyeleriyle gerginlik yaşayan CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, dokunulmazlıklarda tutuklamayı milletvekillerinin çoğunluğunun iradesine bağlayan düzenlemeye karşı olduğunu söyledi. Batum, “Uzlaşma Komisyonu’nda 3 CHP’li vekilin arasında fikir ayrılığı yok mu?” sorusu üzerine, “Fikir ayrılığı olur da kavga mavga yok.” dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. Toplantı öncesinde CHP’li Süheyl Batum, dünkü toplantıda, diğer CHP’li üyelerle yaşadığı gerginlik ile ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. “Böyle bir tartışma yok.” diyen Batum, AK Parti ve BDP’nin Anayasa yapma becerilerinin olmadığını ileri sürdü. Batum, “Bir kişi bana, örneğin ‘ana dilde anlaşmıştık, Süheyl Batum karşı çıktı’ desin. Bir kişi bana desin ki ‘herhangi bir maddede özgürlüğü getirmiştik, Batum karşı çıktı’.” diye konuştu.

Komisyonun, geçen hafta yapılan toplantısında milletvekili dokunulmazlığı konusunda ilke olarak, ‘herkes yargılanabilecek ancak belirli suç istisnaları dışında tutuklanamayacak’ kararına vardıklarını söyleyen Batum, şöyle devam etti: “O istisnalar nedir? Sadece belirli yüz kızartıcı suçlarda suçüstü durumlarında tutuklamak için izne gerek olmayacak, dedik. Şimdi bir baktım pazartesi günü AKP’nin isteği doğrultusunda bir maddede tamamen tersine, bir haftada görüştüğümüzün tamamen tersine, efendim ‘milletvekili tutuklanmasına, tutuklanmamasına Meclis karar verecek’. Böyle bir şey olabilir mi? Bir milletvekili hangi suçu işlerse işlesin TBMM çoğunluğunun iradesine bırakılabilir mi bu? Aynı suçu iktidar partisi milletvekili işleyecek, tutuklamaya izin yok, böyle bir imkan var. Aynı suçu muhalefet partisi milletvekili işleyecek, tutuklanmasına izin var.”

“KAVGA MAVGA YOKTUR”

Toplantıda, bunun yanlış bir düzenleme olduğunu ve kimsenin kabul etmeyeceğini dile getirdiğini söyleyen Batum, “Dolayısı ile kavga mavga yoktur.” ifadesini kullandı. Bir gazetecinin, “Atilla Bey ile Rıza Bey neden kabul etmişler?” şeklindeki sorusu üzerine Batum, “Ona soracaksınız.” cevabını verdi.

Batum, dokunulmazlıklarda tutuklamayı milletvekillerinin çoğunluğunun iradesine bağlayan düzenlemeye ‘hayır’ dediğini söyledi. “Sizin itiraz ettiğiniz noktalara, diğer parti üyeleri neden itiraz etmiyor?” sorusuna karşılık Batum, “Onu, bütün arkadaşlara sorarsınız. Kamuoyunda dünden beri yayılan nedir? Şudur: Biz ne güzel anlaşıyorduk, Süheyl Batum geldi işi bozdu. Ben de söylüyorum, neyi bozmuşum. Bunun bir oyun olduğunu, hepimizin görmesi lazım.” dedi. Kendi aralarında bir kavgalarının olmadığını söyleyen Batum, “Ben CHP’nin görüşlerini yansıttığımı düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

“FİKİR AYRILIĞI OLUR DA KAVGA YOK”

'Uzlaşma Komisyonu’nda 3 CHP’li vekilin arasında fikir ayrılığı yok mu?' Sorusu üzerine Batum, “Fikir ayrılığı olur da kavga mavga yok.” diye konuştu. Aynı gazetecinin, 'Kapıyı çarpıp çıktığınız söyleniyor.' sözleri üzerine Batum, şöyle devam etti:

“Şunu söyleyeyim. Ben evet, çünkü… Ben hiçbir arkadaşıma karşı kapıyı çarpıp çıkmadım. Ben sadece şunu çıktım. Sürekli bir şey var. Buraya sizler hep duruyorsunuz. BDP milletvekillerinin kaçta kaçı ne kadar geldi? MHP milletvekillerinin kaçta kaçı geldi, ne zaman geldi? Kaç aydır BDP’li arkadaşlarımız gelmeyebiliyor, AKP’liler öyle. Siz hiç şöyle duydunuz mu? Ah Süheyl Bey, sen pazartesi sabahı yoktun, bu maddeleri o zaman anlaşmıştık. Bunun yanlış olduğunu söylüyorum. Ben burada iken neden dile getirmedi bunu? Neden dile getirip de hadi gel, milletvekillerinin dokunulmazlığı, tutuklanmasını Meclis’in çoğunluğuna bağlayalım, demedi. Buna bir tepki göstererek, arkadaşlarıma falan değil, evet tepkim geçsin, rahatlayayım, sinirim geçsin diye dışarı çıktım. Ama bu demek değil ki ben Rıza Bey’e, Atilla Bey’e tepki… Şunu sorabilirsiniz? Siz hakikaten buna niçin hemfikir oldunuz? Tabi görüşler farklı olabilir, onlar size derler ki ‘hayır değildik’, ‘evetti’, şuydu buydu. Bana söyledikleri dün, AKP’nin, BDP’nin söylediği bana şuydu, biz anlaştık, bu geri döndürülemez. Arkadaşlar, nede anlaştık? Maddeyi getirin bana, bitirmiş miyiz bu maddeyi. Nerede anlaştık? Hayır efendim, anlaştık artık bunu geri döndüremeyiz. O zaman ben dedim, ‘ne zaman anlaştık?’ Efendim, ‘Siz yoktunuz o sırada, pazartesi günü anlaştık’. Ben de buna tepki gösterdim. Bir arkadaşıma değil,
AKP ile özellikle AKP’nin kimse kusura bakmasın, bahane aratma işlemine karşı koydum.”

Cemil Çiçek başkanlığındaki bir toplantıyı CHP’nin talep etmediğini dile getiren Batum, “AKP ve BDP talep etti. Şunun için talep etti. Lütfen, siz gelin, Süheyl Bey maddeleri kabul etmiyor, siz ettirin, dedi herhalde. Bilmiyorum.” dedi.

Gördüğü her beceriksizlik ve vicdanına uymayan düzenlemeye karşı koyacağını kaydeden Batum, “Bizim aramızda bir sorun yoktur. Sorun AKP ve BDP’nin ciddi bir anayasa yapamayacaklarını görüp, bir bahane yaratmak istemeleri.” şeklinde konuştu.

“KARŞI ÇIKTIĞIMDA ARKADAŞLARIM, HAYIR HARİKA BİR MADDE, DEMEDİLER”

“Vicdan dışı dediğiniz o maddeye arkadaşlarınızın evet demesi gibi bir durum da var ortada.” şeklindeki soru üzerine Batum, “Bilmiyorum, sorun. Evet derlerse, biz harika bulduk bu maddeyi, vicdana çok uygun bulduk derlerse… Ben bilmiyorum. Ben karşı çıktığımda benim arkadaşlarım ‘hayır harika bir madde’ demediler bana.” ifadesini kullandı.

Rıza Türmen ve Atilla Kart’ın, yasama dokunulmazlığı ile ilgili söz konusu maddeye onay verdiğinin söylenmesi üzerine Batum, “Görmemişlerdir, dikkat etmemişlerdir. Ben şimdi söylüyorum. Orada da söyledim. Zaten zamanı geçti dedikleri için orada da söyledim. Arkadaşlar dikkat edelim, bu madde şunu getiriyor…” dedi.



 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER