ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 22:16

CHP ve MHP'nin Araştırma Komisyonu'na katılmama kararı


BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, CHP'nin Meclis'te kurulması öngörülen Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu'na üye vermemesine ilişkin, ''Biz CHP'nin mevcut tavrını gözden geçirmesini ve mutlaka bu çalışma içerisinde yer alması gerektiğini belirttik. Kendileriyle de bu konuda bir fikir alışverişi yapmayı düşünüyoruz'' dedi.
     Baluken, Meclis'te düzenlediği basın toplantısına, Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesine ilişkin daha önce verdikleri araştırma önergelerini güncelleyerek Meclis Başkanlığı'na sunduklarını söyledi.
     Öcalan ile başlayan görüşmeler ve 2013 nevruzunda okunan Öcalan'ın mesajının yepyeni bir sürecin kapısını araladığını ifade eden Baluken, ''Şimdi bize düşen, siyaset kurumuna düşen görev, bu aralanan kapıdan içeri girme cesareti göstererek, bir an önce hem ülkenin demokratikleşmesiyle ilgili, hem Kürt sorununun çözümüyle ilgili yapıcı, 75 milyonun hassasiyetlerini gözeten, demokratik, katılımcı, özgürlükçü çalışmaları ortaya koymaktır'' diye konuştu.
     Meclis Başkanlığı'na sundukları araştırma önergesinin, benzer konuda AK Parti'nin verdiği araştırma önergesine alternatif olmadığını vurgulayan Baluken, AK Parti'nin hazırladığı araştırma önergesini, parlamentonun yeni süreçle ilgili sorumluluk alması bakımından önemsediklerini kaydetti.
    
     ''MHP'nin tavrı sürpriz değil''
    
     Baluken, MHP ve CHP'nin kurulması öngörülen komisyonuna üye vermeme yönündeki kararlarıyla ilgili olarak şöyle konuştu:
     ''Doğrusu MHP başından beri bu sürecin tamamen çözümsüz bir şekilde sonuçlanmasını arzulayan bir söylem ve politikalarındaki ısrara devam ediyor. MHP'nin tavrı bizim açımızdan sürpriz değildir. Gönül isterdi ki MHP, kan, gözyaşı ve acı dışında bu ülkeye hiçbir şey kazandırmamış mevcut politik yaklaşımını gözden geçirsin ve bu yeni süreçle ilgili yapıcı bir çaba içerisine girmenin gayreti içine girsin.
     Burada asıl olan CHP'nin ortaya koyduğu tavırdır. CHP başından beri bu süreçle ilgili net bir politika ortaya koymamıştır. Kendi içindeki politik yapının parçalı olmasından kaynaklı olarak, biz hala CHP'nin tam olarak neyi savunduğunu bilmiyoruz. Yeni süreçle ilgili hangi pozisyonda duracaklarını da çözdüğümüzü söyleyemeyiz. CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'nun yapmış olduğu açıklamalar, genel başkan yardımcılarının ve grup başkanvekillerinin yapmış olduğu açıklamalar birbiriyle çelişen, birbirini götüren çelişkili açıklamalardır. CHP'nin bu süreçte ana aktör olarak mutlaka devrede olmasının önemli olduğunu defalarca dile getirdik. Bugün tekrar dile getiriyoruz.''
     CHP'nin Kürt sorununun çözümüne ilişkin Meclis'in inisiyatif alması yönünde geçmişte girişimlerinin bulunduğunu belirten Baluken, ''Bugün CHP adına yapılan açıklamayı büyük bir talihsizlik olarak görüyoruz. CHP'yi bu sürecin içerisinde, belki de bu sürecin en önemli aktörlerinden biri olması gereken bir parti olarak görmek istiyoruz. Bu nedenle CHP'nin hem bu sürecin hassasiyeti ve Türkiye halklarının barışa olan ihtiyacını göz önünde bulundurarak, hem de daha önce kendi parlamento grubunun yapmış oldukları çalışmaları göz önünde bulundurarak, kendi siyasal tavırlarını gözden geçirmeye davet ediyoruz'' diye konuştu.
    
     ''CHP ile bir fikir alışverişi yapmayı düşünüyoruz''
    
     CHP ve MHP'nin olmadığı bir araştırma önergesinin İçtüzüğe göre çalışıp çalışamayacağına ilişkin bir soruya Baluken, ''Burada tamamen içtüzüğe göre düzenlenmiş olan bir çalışma var. Biz CHP'nin mevcut tavrını gözden geçirmesini ve mutlaka bu çalışma içerisinde yer alması gerektiğini belirttik. Kendileriyle de bu konuda bir fikir alışverişi yapmayı düşünüyoruz ancak ne olursa olsun CHP ve MHP'nin tavrından bağımsız olarak bu komisyonun çalışmasını yürütmesi konusunda biz çaba içerisinde olacağız'' şeklinde karşılık verdi.
     Baluken, CHP ve MHP'nin üye vermediği bir komisyonun meşruiyetinin ne olacağına dair bir soru üzerine, ''Meşruiyeti sağlayan asıl şey, bu komisyonun ortaya koyacağı çalışmalar ve komisyonun önündeki görev tanımlarıdır'' diye konuştu.
     CHP'den bir randevu isteyip istemeyeceklerine dair soru üzerine Baluken, ''Zaten görüşüyoruz, özel bir randevuya gerek yoktur. Bu güne kadar yapmış oldukları çalışmalarla çelişen bu açıklamanın gerekçesini öğrenmek istiyoruz'' dedi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER