ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Temmuz 2014 Salı 15:05

CHP Lideri Kılıçdaroğlu için şok iddia!

CHP Lideri Kılıçdaroğlu için şok iddia!

KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Köşk seçimleri sonucuna göre, 'Yüzde 40'tan fazla oy alamazlarsa CHP'de iç dinamik harekete geçer. Genel Başkan değişebilir, artık CHP gerçekten yenilik ister' dedi


KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Köşk seçimleri sonucuna göre, 'Yüzde 40'tan fazla oy alamazlarsa CHP'de iç dinamik harekete geçer. Genel Başkan değişebilir, artık CHP gerçekten yenilik ister' dedi.

Türkiye'de seçim sonuçlarını en isabetli bilen şirketlerin başında gelen KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 10 Ağustos'ta ilk turu gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dönük yayınlanan araştırmalara göre, Başbakan Erdoğan'ın ilk turda 23-24 milyon oy alacağını söyledi. Star'a konuşan Ağırdır, bu başarının da 1996'dan 2001 yılına kadar süren Susurluk, 28 Şubat,Marmara Depremi ile 2000 ve 2001 Ekonomik Krizleri'nde devlete azalan güvenin Başbakan Erdoğan'ın eğitim, sağlık ve ekonomik alandaki başarısı sayesinde yenilenmesi, halkın devletle barışması olduğunu söyledi. Ağırdır, CHP'de Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında hesaplaşma yaşanacağını belirterek, "Yüzde 40'tan fazla oy alamazlarsa CHP'de iç dinamik harekete geçer. Genel Başkan değişebilir, artık CHP gerçekten yenilik ister" diye konuştu.

İlk turda rahat seçilir

Cumhurbaşkanlığı seçimini, 30 Mart Yerel Seçimleri'yle değerlendirdiğini anlatan KONDA Genel Müdürü Ağırdır, Başbakan Erdoğan'ın alacağı oyu şöyle anlattı:

 "Araştırmalar gösteriyor ki, cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turda bitecek. Tayyip Bey, birinci turda yeterli oyu aşan bir rey yakalayacak. Herkes yüzdeler konuşuyor. Ben biraz daha sayısal bakmak gerektiğini düşünüyorum. Yurtdışında 2 milyon 750 bin seçmen var. Bu seçmene dair hiçbir veri yok. Nasıl davranır, nasıl siyasi tercihi var? 52-53 milyon seçmene göre, yüzde 5'lik dilimi oluşturuyorlar. Bu seçimde yerel seçimden yola çıkarak şunu söylüyorum.

30 Mart kostümlü prova

Üç seçimden oluşan seçim bloğu birbirine bağlı. 30 Mart'ta yerel seçim yaptık ama yerel sorunları tartışmadık. Cumhurbaşkanlığı seçiminin kostümlü provası oldu. Orada Ak Parti'nin 20 milyon küsur oyu var. Bizim araştırmalarımıza göre; Ocak 2013'e dönsek AK Parti yüzde 52-53'lerdeydi. 17 Aralık ve Gezi sürecinde düşmüş oldu. Yerel seçimdeki başarı, Tayyip Bey'in 17 Aralık'ı yönetim süreci, yolsuzluğun bahane haline dönüştürüldüğü kanaati, AK Parti'ye yakın seçmende çalıştı. Erdoğan, tabanını bu konuda ikna etti. Yerel seçimdeki 20 milyon dediğimiz oy, tam potansiyeli değil. MHP'de 2 milyona yakın hoşnutsuzluğu yüklenen AK Parti seçmeni vardı. Bunu üst üste koyunca, Başbakan Erdoğan ilk turda 22-23 milyon oya ulaşır."

10 yıl daha oylar aynı

Türkiye'de seçmen tercihlerinin uzun süre daha değişmeyeceğinden de söz eden Ağırdır, "10 yıl partiler aşağı yukarı aynı oyu alacak. 2015 seçimleri için de durumun aşağı yukarı böyle düzenleneceğini söyleyebiliriz. İçerideki verilerle bunu söylüyoruz ama bölgesel ve ekonomik dinamikler nereye seyreder, bu konudaki başarı başarısızlıklar bu hesaplamada yok" dedi.

Katılım yüksek olacak

Seçime katılımın yüksek olacağından söz eden Bekir Ağırdır, "Yerel seçimde yüzde 89.5 oldu, ki bu tarihimizdeki en yüksek katılımlı seçimdi. Muhtemelen bu kez yüzde 82-85 aralığında katılım olur. Bu katılım çok yüksek. Türkiye toplumunun seçim hakkını kullanma sebebi yüksek. Katılımın yüksekliğine halkın ilk kez kendi oyuyla cumhurbaşkanını seçecek olmasının etkisi var ama diğer seçimlere de katılım yüksekti. Demek ki 45-46 milyon oy ile bir hesaplama yapacağız. Tayyip Bey'in alacağı 23-24 milyon oy, geçerli oy ne olacaksa onun oranı olacak. Ama birinci turda kazanacağı görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.
 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER