ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Ekim 2014 Salı 16:13

Büyük projenin imzaları atıldı!

Büyük projenin imzaları atıldı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TANAP’ın takvime uyarak bundan sonra da gelişmesini sürdüreceğini belirterek, "İlk aşamada 16 milyar metreküp, ikinci aşamada 2020 gibi 22 milyar, 2023 gibi 24 milyar, daha sonra da 33 milyar metreküpe çıkan kapasitesiyle dünya ve Avrupa enerji talebi açısından stratejik bir yere oturacak" dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, TANAP’ın takvime uyarak bundan sonra da gelişmesini sürdüreceğini belirterek, "İlk aşamada 16 milyar metreküp, ikinci aşamada 2020 gibi 22 milyar, 2023 gibi 24 milyar, daha sonra da 33 milyar metreküpe çıkan kapasitesiyle dünya ve Avrupa enerji talebi açısından stratejik bir yere oturacak" dedi.

"GERÇEKTEN TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Jw Marriot Otel’de gerçekleştirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ana hat boruları alım sözleşmeleri imza töreninde yaptığı konuşmada, "Bu büyük projenin hayırlı olmasını diliyorum bir kez daha. Gerçekten tarihi bir gün yaşıyoruz. 21. yüzyıl tarihine çok büyük bir işbirliği örneği olarak ve dünya enerji projelerini etkileyecek olan vizyoner bir projenin hayata geçirilmesi açısından örnek bir işbirliği olarak sürmekte olan TANAP’la ilgili olarak yeni bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bu proje üç açıdan çok önemlidir. Birincisi 20 Eylül’de Bakü’deydik, Güney Gaz Koridoru’nun temel atma törenine katıldık. Belki 10 sene önce burada bulunan enerji sektörü temsilcileri ya da enerji piyasaları gözlemcileri bir gün böyle bir projenin hayata geçeceğini söylemiş olsalardı kimse inanmayabilirdi ama Türkiye ile Azerbaycan dostluğu öylesine güçlü bir dostluk ki hayal edileni gerçeğe dönüştürüyor. İnanılmazı gerçek kılıyor. Bu dostluğun bir nişanesi olarak bugün böyle bir törende, projenin bir aşamasını daha devreye sokuyor olmaktan gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE ve AZERBAYCAN YÜKSELEN İKİ GÜÇ.."

Davutoğlu, "Sayın Aliyev’le Bakü’de konuştuğumuzda Türk-Azeri işbirliğinin hem güzel bir işaretin hem de birlikte yükselen kardeş ülkenin gelecek perspektifleri açısından ne kadar önemli olduğunu konuşmuştuk. Gerçekten çevremizde ülkelerde krizler yaşanırken Türkiye ve Azerbaycan yükselen iki güç iseler bunda bu büyük stratejik projelerin getirdiği vizyoner bakış açısının özel bir önemi var. TANAP her halükarda ve takvime uyarak bundan sonra da gelişmesini sürdürecek. İlk aşamada 16 milyar metreküp, ikinci aşamada 2020 gibi 22 milyar, 2023 gibi 24 milyar, daha sonra da 33 milyar metreküpe çıkan kapasitesiyle dünya ve Avrupa enerji talebi açısından stratejik bir yere oturacak. Güney Gaz Koridoru bu anlamda hem enerji arzının çeşitlenmesi hem enerji jeopolitiği açısından da yepyeni aşamalar sunacak. İlk aşamada 16 milyar metreküpün 6 milyar metreküpü gibi Türkiye’nin talebini karşılayacak şekilde 2018’de devreye girecek, 10 milyar metreküpü 2019 yılında Avrupa’ya aktarılacak. Bu, hem Türkiye’nin enerji talebi açısından özel önem taşıyor hem de Türkiye’nin sadece bir tüketici değil, transit ülke olarak geniş Anadolu coğrafyasının Balkan ve Avrupa’ya enerji aktarılan bir coğrafya haline dönüşmesi açısından da önemlidir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE YÜKSELEN BİR EKONOMİ"

Türkiye’nin ilk enerji santrallerini 1902’de kurduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Yüzyılda 31 bin 682 megavat enerji kapasitesi ürettik. Son 12 yılda 356 bin megavat, yüzyıldan daha fazla enerji üretimi gerçekleştiren santralleri kurduk. Bütün bunlar Türkiye’nin enerji perspektifini ortaya koyuyor. Türkiye yükselen bir ekonomi olarak, hem transit bir ülke hem de geniş Pazar olan avantajlarını değerlendirmeye kararlıdır. Azerbaycan ile Türkiye sanki puzzle’ın iki parçası gibi birbirini tamamlıyor. Bir millet iki devlet diye rahmetli Haydar Aliyev söyledi, iki kardeşin birbirini tamamlaması gibi coğrafyalarımız enerji potansiyellerimiz birbirini tamamlıyor" diye konuştu.

Davutoğlu, "İkinci boyutu ise, bu trans Anadolu hattında Anadolu’dan geçen hatta kullanılacak boru imalatı ile ilgili bugün yapacağımız imza törenidir. Bu imalatın yüzde 80’inin Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek olması Türk sanayisinin ulaştığı kapasiteyi ortaya koymaktadır. Bir taraftan enerji, diğer taraftan imalat sanayiinde ortaya çıkan bu büyük potansiyel bundan sonra da eminim Türkiye’nin ekonomik performansı açısından diğer ülkelerce yakından izlenecek ölçekte bir başarı hikayesidir" şeklinde konuştu.

"TANAP SADECE BİR ENERJİ PROJESİ DEĞİLDİR, AYNI ZAMANDA BÜYÜK BİR BAŞARI PROJESİDİR"

Başbakan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Üçüncüsü, bugün burada bir aşamasına daha ulaştığımız TANAP projesi sadece bir enerji projesi değildir, aynı zamanda büyük bir barış projesidir. Eğer ülkeler birbirlerine piyasalar, ticaret, yatırım, enerji ile bağlanırlarsa bu barışın en büyük teminatıdır. Daha kadim dönemlerde İpek Yolu’nun nasıl bir barış hattı oluşturduğunu hepimiz biliriz, şimdi de enerji yolu aynı barış hattını kuracak. 1990’lı yıllarda kriz bölgeleri olarak anılan Kafkaslar ve Balkanlar bu iki coğrafyanın geliştiği Anadolu üzerinden birbirlerine irtibatlanarak barış köprüsü kuruyorlar. Anadolu barış köprüsü oluyor Kafkaslar ve Balkanlar’la."

TANAP’ın bir barış projesi olduğunu anlatan Davutoğlu, "Hat üzerindeki ülkeler arasındaki dostluklar pekişecektir. Türkiye-Yunanistan arasındaki dostluk pekişecektir. İtalya ve Avrupa ülkeleri bu imkanla tek bir enerji arzına bağlı olmadıklarını görecekler. Biz, attığımız bu adımlarla 21. yüzyılı enerji üzerinden, barış üzerinden yapmaya kararlıyız. Enerji rekabetleri yerine enerji işbirlikleri kurmaya kararlıyız. Petrol veya doğalgaz fiyatlarının inişine-çıkışına ayarlı savaşlar ve barışlar yerine petrol ve doğalgazı bir rekabet aracı, bir stratejik çıkar çatışması aracı değil işbirliği aracı, insanlara lütfedilen bu nimetlerin ortak kullanım aracı olarak görüyoruz. Projeye başından beri destek veren bütün kurumlara teşekkürü borç biliyorum. Yaşasın, Türkiye Azerbaycan dostluğu. Ebedi kardeşlik. Yaşasın Balkanlar ve Kafkaslar arasındaki barış köprüsü" diye konuştu.









 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER