ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 16:24

"Bizim önergemizi gündeme alalım"


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP’nin toplumsal barışı bozan olayları araştırma ve çözüm yolları için komisyon kurulması önerisi bulunduğunu hatırlatarak, "AKP’nin önergesi iç tüzüğe aykırıdır. İktidar kendi önergesini bir kenara bıraksın, CHP’nin önergesini gündeme alalım, oy birliği ile kabul edelim." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında
terör sorununun 30 yıldır gündemde olduğunu belirterek, "Çok önemli bir sorun. 30 yıldır bu sorun çözülememiştir. Terörü sadece güvenlik meselesi olarak görürsek yanılmış oluruz.” dedi.
CHP’nin sorunun toplumsal mutabakat ile aşılması düşüncesinde olduğunu kaydeden Hamzaçebi, “Geçen Haziran’da Başbakan’a çözüm paketimizi sunduk. Adresin TBMM’nin olduğunu düşünüyoruz. Meclis, millet iradesinin yansıdığı bir yer olduğu için bu iradeyi arkasına alan çözüm yöntemleriyle başarıya ulaşılabilir." diye konuştu.

AK Parti’nin çözüm sürecine ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulması teklifinin Meclis İç Tüzüğü’ne aykırı olduğunu kaydeden Hamzaçebi, "Meclis Araştırma Komisyonu, toplumsal hayatı ilgilendiren, diğer çeşitli konularda bilgi edinmek amacı ile kurulan bir komisyondur. Oysa iktidarın komisyonu çözüm sürecinin değerlendirilmesi komisyonudur. Hükümetin başlattığı ve bundan sonra devam edeceği çeşitli çalışmaların değerlendirilmesine ilişkin komisyondur. Gelecekte meydana gelecek olayları araştırmak üzere bir komisyon kurulması iç tüzüğe ve anayasa aykırı bir davranıştır." dedi.

Ortak Akıl Heyeti ile Meclis’te oluşturulacak Toplumsal Mutabakat Komisyonu önerilerinin halen geçerli olduğunu dile getiren Hamzaçebi, "Gelin bu öneriler arkasında birleşelim. TBMM iradesini arkasına alan bir yapılanma ile yola devam edelim." ifadesini kullandı.

CHP’nin toplumsal barışı bozan olayları araştırma ve çözüm yolları için komisyon kurulması önerisi bulunduğunu hatırlatan Hamzaçebi, "AKP’nin önergesi iç tüzüğe aykırıdır. İktidar kendi önergesini bir kenara bıraksın, CHP’nin önergesini gündeme alalım, oy birliği ile kabul edelim. TBMM’de bir Meclis Araştırma Komisyonu kuralım." şeklinde konuştu. Bu konudaki kendi önerilerini gelecek hafta TBMM Danışma Kurulu’na getireceklerini kaydeden Hamzaçebi, "Kabul görmemesi halinde de Genel Kurul’a getireceğiz." dedi.

"CHP, İÇ TÜZÜĞE AYKIRI BİR KOMİSYONDA YER ALMAYACAK"

CHP’nin, iç tüzüğe aykırı bir komisyonda yer almayacağını dile getiren Hamzaçebi, şöyle devam etti: "Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu olarak isimlendiriliyor. Böyle bir komisyonun kurulması açık şeklide Anayasa’ya aykırıdır. Niyet PKK’nın silah bırakarak yurt dışına çekilmesini izlemek ise çözüm, bu niyeti kamufle edecek bir araştırma komisyonu kurulması değildir. Böyle bir Komisyon olamaz. Komisyon bilgi edinmek amacı ile kurulur. Hükümet çözüm süreci ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek istiyorsa, iç tüzük buna imkan veriyor. Sayın Başbakan veya görevlendireceği bakanlardan biri Genel Kurul’da bilgi verebilirler. İkinci yol olarak da genel görüşme açılarak, tüm millet bilgilendirilebilir. Bu bilgilendirme komisyonu değildir. Açıklamalarında söyledikleri gibi, bu çözüm sürecini izleyecek, değerlendirecek bir komisyondur. PKK’nın sınır dışına çekilmesini izlemek, değerlendirmek TBMM’nin görevi değildir."

Hamzaçebi, komisyonla ilgili AK Parti’den kendilerine bilgilendirme yönlü bir talep gelmediğini dile getirdi. AK Parti’nin, çözüm sürecinde hükümetin ya da PKK’nın yapacağı hareketleri, uygulayacakları politikaları izleyecek değerlendirecek bir komisyon önerisinde bulunduğunu söyleyen Hamzaçebi, "Ancak, Anayasa böyle bir komisyona izin vermiyor." diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Önergeler birleştirilirse ne olur?" şeklindeki sorusu üzerine ise Hamzaçebi, "Birleştirme yönünde bir önerge verilmiş olsa dahi esas alınması gereken önerge bizim önergemizdir. Öteki hukuken sakat bir önergedir." ifadesini kullandı.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER