ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2012 Çarşamba 05:41

Birçok araştırma raflardan inecek


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nda (TÜBİTAK) geliştirilen birçok araştırmanın raflarda kaldığını, ürüne dönüşmediğini, şimdi bunları ürüne dönüştürecek çalışmaları başlattıklarını söyledi.

Ergün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) bir kanaldan üye gelmesinde sıkıntı gördüklerini, bu kanalları çeşitlendirmek istediklerini belirten Ergün, bunu, TÜBA'nın kendisinin de istediğini kaydetti. Kanalların çeşitlenmesinin güzel bir şey olduğunu ifade eden Ergün, ''TÜBA, bilimsel, akademik çalışmaların merkezi değil. Bu çalışmalarda öne çıkmış simaların taltif, takdir edildiği bir yer. Güçlendireceğimiz asıl merkezler başka'' diye konuştu.

TÜBİTAK'ın, TAI ve Savunma Sanayi ile işbirliği içerisinde uydu yaptığını, TÜBİTAK'ın bünyesinde elektrikli araçla ilgili birim oluşturulduğunu aktaran Ergün, ''TÜBA, takdir yeri ama TÜBİTAK hükümetin bilim ve teknoloji politikalarının uygulandığı yer'' dedi.

''TÜBİTAK'ta geliştirilen birçok araştırma raflarda kalmıştır, ürüne dönüşmemiştir. Şimdi biz bunları ürüne dönüştürecek çalışmaları başlattık'' ifadesini kullanan Ergün, bunlar ürüne dönüşürse, sanayi ürünlerinin ihracattaki payının artacağını söyledi.

Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nda, milli eğitim sistemi müfredatından üstün zekalı çocukların eğitimine varana kadar yeni politikalar geliştirdiklerini bildiren Ergün, TÜBİTAK'ta, bir güvenlik enstitüsü kurarak, siber güvenlik uzmanları yetiştirmeye başladıklarını kaydetti. Ergün, ''Burada 150-200 siber güvenlik uzmanı arkadaşımız yetişmekte'' diye konuştu.
    
Öğretim üyelerine daha iyi ücretler verilmeli
    
Üniversite-sanayi işbirliği konusunda perşembe günü İstanbul'da tüm valilerin, rektörlerin, teknopark yöneticilerinin, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla çok kapsamlı bir çalışma yapacaklarını anımsatan Ergün, şunları söyledi:

''Üniversiteler, sadece yenilikçilik ve girişimcilik açısından neredeler, bu konuyu ele aldık. Girişimcilik ve yenilikçilik sıralamasında ortalarda olan üniversite belki eğitimde birinci sıradadır, onu bilmiyorum.

Üniversitelerde öğretim üyelerine daha iyi ücretler verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yurtdışına gitmiş, eğitimini tamamlamış, doçent olmuş 2 bin 500 TL alıyor, ikinci öğretime girerek maaşını 4 bin TL'ye çıkartmaya çalışıyor. Bu, yanlış bir şey. Biz bu arkadaşın araştırmacılığından istifade edemeyiz. Araştırmacılar, işlerini bir kenara bırakarak ikinci öğretimde maaşını artırmaya çalışıyorsa burada bir eksiğimiz, yanlışımız var. İster temel bilimlerde, ister diğer alanlarda araştırmacılığı geliştireceksek, bizim araştırmacı arkadaşlarımıza bu imkanları daha fazla sunabilmemiz gerekir. Ben bu eksiği gördüm. Bunun düzeltilmesi adına da elimden gelen gayreti göstereceğim.''

Ergün'ün konuşmasının ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Prodüktivite Merkezi, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi'nin bütçeleri kabul edildi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER