ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Nisan 2013 Pazar 14:13

BDP, mayınlı bölgeler için TBMM'de araştırma istedi


BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, mayınlı bölgelerin tespiti, bunların temizlenmesi ve bu mühimmattan zarar görmüş vatandaşlara yönelik yasal hakların tanınması için TBMM'de araştırma yapılmasını istedi.

İdris Baluken tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan önerge ile ‘Mayın ve patlamamış askeri madde bulunan bölgelerin belirlenmesi, söz konusu mayınların temizlenerek yurttaşların güvenliğinin sağlanması, bugüne kadar bu mühimmattan zarar görmüş olan yurttaşlarımıza yönelik yasal hakların tanınması ve alanların hizmete açılması amacıyla’ Meclis Araştırması açılması istendi.
Önergede, çözüm sürecinin ‘silahlı çözümsüzlük mantığının’ yarattığı sorunların çözümünü elzem kıldığı belirtildi. Çatışmalı sürecin ortaya koyduğu en büyük problemlerden birinin güvenlik politikalarından dolayı döşenen mayınlar ve patlamamış askeri maddelerin varlığı olduğu kaydedildi. Konuyla ilgili sadece Suriye sınırında kısmi bir çalışma yapıldığı, Irak ve İran sınırı ile ülke için kırsal bölgelerde henüz bir çalışma yapılmadığı aktarıldı.

TÜRKİYE'NİN MAYINLI BÖLGE RAPORLARI

Önerge gerekçesinde mayınlı bölgeler ile ilgili bazı istatistiki bilgilere de yer verilerek, "Türkiye’nin uluslar arası kuruluşlara, geçmiş tarihlerde sunduğu raporlara göre mayın döşenen yerleşim birimleri şöyledir: Ardahan, Batman, Diyarbakır, Doğubeyazıt, Gaziantep, Hakkari, İskenderun, Kağızman, Kars, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van, Bitlis ve Bingöl. Yine, 2011’den itibaren Türkiye’de 981 bin 778 adet toprağa döşeli mayın bulunduğunu belirten çalışmalar vardır. Türkiye’de mayın patlaması sonucu son on yılda yirmi yurttaşımız yaşamını yitirirken, 67 yurttaşımız yaralandı. Soru önergemize gelen cevapta; son on yılda en çok patlamanın olduğu il Şırnak oldu." denildi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER