Türkiye genelinde 22 vilayette aday gösteren Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), gayrı resmi sonuçlara göre 3'ü büyükşehir olmak üzere 11 il, 68 ilçe ve 23 beldede belediye başkanlığını kazandı.
Doğu ve Güneydoğu’da hakimiyetini sürdüren BDP, elinde bulundurduğu belediyeleri korumanın yanı sıra Mardin, Ağrı ve Bitlis gibi 3 önemli kenti AK Parti’den aldı. Ahmet Türk, Mardin’de yüzde 52, Hüseyin Olan ise Bitlis’te yüzde 44 oyla başkan seçildi. Ağrı’da ise çekişmeli yarışı, oyların yeniden sayılması sonucunda BDP’li Sırrı Sakık kazandı. Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Iğdır ve Tunceli yine tercihini BDP’den yana kullandı. Van’da adeta BDP ‘tulum’ çıkardı. Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra bütün ilçe belediye başkanlıklarını BDP kazandı. Şanlıurfa’da partisinin oylarını 120 binden 222 bine çıkarmasına rağmen Osman Baydemir, yarışı önde tamamlayamadı. Muş ve Bingöl’de de seçmenler tercihlerini AK Parti’den yana kullandı. Türkiye’nin batısında BDP’nin kazandığı tek merkez ise Mersin’in Akdeniz ilçesi oldu.
Türkiye genelinde BDP yaklaşık yüzde 4,4, Batı’da seçime giren HDP ise yüzde 2 oy aldı. Bu durum, partinin kendisi için belirlediği çıtanın altına düştüğünü gösteriyor. Oylarını yüzde 8 seviyesine yükseltmeyi hedefleyen parti, yüzdesel olarak beklentilerin altında bir sonuçla karşılaştı. 2009’da yerel seçimler baz alındığında ise bir başarı söz konusu. 2009’daki yerel seçimlerde o gün siyasi hayatta var olan DTP yüzde 5.7 oranında oy almıştı. Bu kez alınan toplam oy yüzde 6,4 olarak kendini gösterdi. Kazanılan il belediye sayısı da 3 arttı. Büyükşehir Kanunu, Doğu ve Güneydoğu’da BDP’nin işini kolaylaştırdı. Büyükşehir statüsü kazanan Mardin ve Van, BDP rengiyle boyandı. Son yerel seçimi yüzde 65 oyla kazanan BDP, ‘kale’ olarak tanımladığı Diyarbakır’da bu kez yüzde 57’de kaldı. Galip Ensarioğlu ile halkın karşısına çıkan AKP ise 2011 genel seçimlerinde aldığı yüzde 33’lük oy oranını 1 puan artırdı.
Seçimlere ilk kez katılan Hüda-Par ise beklentilerin altında kaldı. Halk arasında geçmişte ‘Hizbullah’ olarak isimlendirilen yapı, siyasetteki ilk sınavında Diyarbakır, Batman ve Şırnak gibi illerde beklendiği oranda sesini yükseltemedi. Hür Dava Partisi (Hüda-Par), Diyarbakır’da yaklaşık yüzde 4,5, Batman’da yüzde 8, Mardin’de yüzde 2, Bitlis’te yüzde 6 oy aldı.