ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Mayıs 2014 Salı 10:05

Başbakan'dan seçim öncesi kritik hamle

Başbakandan seçim öncesi kritik hamle

Erdoğan'ın köşk seçimleri öncesinde, yeni akil insanlar heyeti kurma kararı aldığı öne sürüldü.


Başbakan Erdoğan'ın Köşk seçimleri öncesi, toplumsal konularda çözüm önerileri sunacak 'Yeni Akil İnsanlar' heyeti kurma kararı aldığı öne sürüldü. Yeni heyet, Erdoğan Köşk'e çıkarsa 'danışma kurulu' olacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni bir danışmanlık ve Akil İnsanlar süreci başlatma kararı aldı. Başta 'Çözüm Süreci' olmak üzere birçok kritik virajda düşüncelerine başvurduğu, çözüm önerilerini dinlediği Akil İnsanlar ile Erdoğan, bu kez daha uzun soluklu ve kalıcı bir yola çıkıyor. Sabah'ın haberine göre isimleri halen belirlenme aşamasında olan yeni Akil İnsanlar Heyeti, Erdoğan'a Köşk seçimi öncesi güncel toplumsal konularda çözüm önerileri sunacak.

Erdoğan Köşk'e çıkarsa heyet, kalıcı danışma kurulu olarak Erdoğan ile beraber çalışacak. Erdoğan'ın bir diğer önemli hamlesi de güncel konular ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini almak olacak. Kararın cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce tüm kesimlerin sorunlarının tartışılması, toplumsal meselelerin uzlaşmacı bir şekilde çözülmesi ve farklı seslerin de dile getirilmesi için alındığı öğrenildi. Bu alanda ana hedefler; "Siyasetten kaynaklanan gerilimi çözecek yeni bir süreç ve dil oluşturmak", "12 yıllık demokratik kazanımları ve uzun vadeli hedefleri yapısal olarak garanti altına alacak yeni anayasa için toplumsal mutabakat aramak" olacak.

Başbakan Erdoğan'ın, güncel meseleler ve cumhurbaşkanlığı seçimi süreci için ilk olarak haziran ayında Akil İnsanlarla bir araya gelmesi planlanıyor. Güncel konuları tartışacak olan Erdoğan, Köşk adaylığını açıklaması halinde izleyeceği yol haritası ve seçim kampanyasında oluşturulacak dili de bu heyet ile belirleyecek. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda da Akil İnsanlar Heyeti Köşk'ün danışma kurulu olacak ve tüm konularda Erdoğan'a danışmanlık edecek.

Erdoğan, bu heyetin yanı sıra STK'larla da bir araya gelecek. Toplumdaki gerilimin düşürülmesi için çağrılarda bulunup, çözüm önerilerini dinleyecek olan Erdoğan bu çerçevede özellikle Alevi aydınlarla önemli görüşmeler gerçekleştirecek. Alevi toplumuna temsil çağrısında bulunacak, yeni açılımı beraber yapmayı teklif edecek. Erdoğan'ın Akil İnsanlar Heyeti ile ilgili kararı yakın çevresine ilettiği ve isim çalışmalarının başladığı öğrenildi. Heyet göre ağırlıklı olarak gazeteciler ve akademisyenlerden oluşacak. Erdoğan isim çalışmaları konusunda kurmaylarına talimatı verirken, heyetin nasıl çalışacağı ile ilgili de önce Afyon kampında, ardından yakın çalışma ekibi ile yaptığı toplantılarda bilgi verdiği öğrenildi. Erdoğan'ın "Yetkilerimi kullanırım" sözünün altında yapısal ve uzun soluklu hedefleri ilgilendiren politikalarla ilgili aktif olacağı yönünde sinyaller verdiği kaydedildi.  

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER