ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 08:17

Başbakan'a, o fotoğrafı sordu

Başbakana, o fotoğrafı sordu

Yazete.com'un geçtiğimiz yıl gündeme getirdiği konuya CHP lideri Kılıçdaroğlu el attı.


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin yeşile ve tarihi dokuya saygı göstermediğini savunarak, “Her şeye parayla bakıyorsunuz. Sultanahmet Camii’nin minarelerini o yüksek binalarla nasıl kirlettiğinizin farkında mısınız? Yazık günah değil mi tarihimize? Sultanahmet Camii’ne yapılan olumsuz davranışı yeniden düzeltelim, caminin minareleri İstanbul’un neresinden bakılırsa bakılsın, arkasında rant olmayan şekilde bütün görkemiyle ortaya çıksın. Ben buna da varım.” dedi. Erdoğan’ı Sülün Osman’a benzeten Kılıçdaroğlu, özellikle İstanbul’da tarihe, yeşile, doğaya saygının gereği olarak atılacak her adıma destek olacaklarını kaydetti.

Türkiye, yeni anayasa ve müzakere süreci gibi önemli gündemleri tartışırken anamuhalefetin dünkü TBMM Grubu’nun gündeminde 2-B arazileri vardı. İmar rantı nedeniyle İstanbul’un yağmalandığını savunan Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Yerel Yönetimler Sempozyumu’ndaki “Bizim neslimiz maalesef aldığı mirası ileriye taşıyamadı. Adeta ihanet etti.” sözlerine işaret etti.

“Oradan okuyup kendisini anlatıyor ama farkında değil.” diyen Kılıçdaroğlu, İstanbul’da yıkılan tarihî eserlerden, fotoğraflarla örnekler verdi. Salona kurulan dev ekranla Sultanahmet Camii’nin şu anki görünümüne atıfta bulunarak şunları kaydetti: “Tarih yok ediliyor, camiler yok ediliyor diyorsanız gereğini yerine getireceksiniz. Eğer bunu yapmayıp laf olarak konuşuyorsanız inandırıcı olamazsınız.”

CHP’nin 2-B arazilerinin satışı konusundaki teklifinin en baştan beri orman köylülerine bedelsiz verilmesi, üzerinde evi olan vatandaşlara da Emlak Vergisi’nin yüzde 50’si karşılığında satışı olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, hükümetin teklifinin ise önce rayiç bedelin yüzde 70’i sonra da yüzde 50’si olarak gerçekleştiğini kaydetti.

YAZETE.COM GÜNDEME GETİRMİŞTİ

İstanbul’un nice şair, yazar, sanatçı ve yönetmenlere ilham veren ve artık şehirle özdeşleşen tarihi yarımada silüeti giderek yok oluyor.

Zeytinburnu’nda yapılan gökdelen otel inşaatları, İstanbul’la asırlardır özdeşleşen tarihi silüeti değiştiriyor. Beyazıt Kulesi, Ayasofya, Sultanahmet Camii ve Topkapı Sarayı’nın tarihi görsel havası, Zeytinburnu’ndaki gökdelen inşaatıyla bütün ihtişamını yitirmeye başladı.

Üsküdar tepelerinden kuşbakışı bakınca; artık sadece tarihi yapılar değil gökdelenlerin silüetleri de göze çarpıyor.

Taksim’de yapılan Park Otel inşaatı vaktiyle kamuoyunda büyük tartışmalara sebep olurken, Zeytinburnu’ndaki gökdelen inşaatların kimsenin dikkatini çekmemesi ilginç...

Bedrettin Dalan döneminde inşaatına izin verilen Park Otel, Mimarlar Odası’nın başvurusu üzerine Nurettin Sözen’in belediye başkanlığı sırasında şehrin tarihi silüetini bozduğu gerekçesiyle 1994’de durdurulmuştu ve 10 katı yıktırılmıştı.

 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER