ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Nisan 2013 Cuma 00:11

''Başbakan gücünü kaybetmiştir''


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, PKK'lıların sınır dışına çekilmesini izleme ve değerlendirmenin, TBMM'nin görevi olmadığını söyledi.
     Hamzaçebi, düzenlediği basın toplantısında, 30 yıldır Türkiye'nin gündeminde olan terör ve Kürt sorununun güvenlik eksenli politikalarla çözülemeyeceğinin ortaya çıktığını belirterek, CHP'nin sorunu toplumsal mutabakatla aşılması düşüncesinde olduğunu kaydetti. Hamzaçebi, bu niyetle CHP olarak geçen yıl Haziran ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ederek çözüm yöntemine ilişkin paketlerini sunduklarını hatırlattı.
     Önerilerinin o tarihten bu yana değişmediğini anlatan Hamzaçebi, şöyle konuştu:
     ''CHP çözümün adresi olarak TBMM'yi düşünmektedir. TBMM; millet iradesinin yansıdığı yer olması nedeniyle bu iradeyi arkasına alan çözüm yöntemleri başarıya ulaşabilir. O nedenle TBMM Başkanı başkanlığında Anayasa Uzlaşma Komisyonu benzeri bir komisyonun kurulmasını önerdik. Bu, toplumsal mutabakat komisyonudur. Buna TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler ikişer üye verecektir. Yine bu komisyona bağlı olarak her siyasi partinin önereceği akil insanlardan oluşan bir 'Ortak Akıl Heyeti' oluşturulacaktır. Bu komisyon da her siyasi partinin önereceği üçer akil insandan oluşacaktır. Ortak Akıl Heyeti, TBMM'de kurulacak 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu' kanalıyla TBMM Başkanı'na bağlı olarak görev yapacaktır. Parlamento iradesini arkasına alan ve tüm toplumu kucaklayan çözüm yöntemi öneriyoruz. Kürt sorunu, sadece Kürt yurttaşlarımız için değil, bütün yurttaşlarımız için bir sorundur. O nedenle sorunu çözebilmek için millet iradesini arkasına alan çözümü şart koşuyoruz.''
     İktidar partisinin dün bir araştırma kurulması önerisinde bulunduğunu hatırlatan Hamzaçebi, bu önerinin TBMM İçtüzüğü'nde tarif edilen Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişin hükümlere aykırı olduğunu savundu.
     Hamzaçebi, ''Araştırma Komisyonları, toplumsal hayatı ilgilendiren veya diğer konularda bilgi edinmek amacıyla kurulur. Oysa iktidar partisinin önerdiği komisyon, çözüm sürecinin değerlendirilmesi komisyonudur. Hükümettin başlattığı ve bundan sonra devam edileceği anlaşılan çeşitli çalışmaların değerlendirilmesine yönelik bir komisyondur. Gelecekte meydana gelecek gelişmeleri, olayları araştırmak üzere komisyon kurulması TBMM İçtüzüğü ve anayasaya aykırıdır'' dedi.
     Kürt sorunu konusunda Başbakan ve Hükümet'in ne yapacağını anlayabilmek için Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını tersinden okumak gerektiğini savunan Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in geçen hafta ''bu sorunun muhatabı hükümettir, TBMM değildir'' dediğini söyledi.
     Hamzaçebi, ''Hükümete, iktidar partisine şu çağrıda bulunuyorum; birincisi bizim önerdiğimiz ve tüm toplumu dinleyerek çözüm bulmaya yönelik Toplumsal Mutabakat Komisyonu ve Ortak Akıl Heyeti oluşturulmasına yönelik önerilerimiz hala geçerliliğini korumaktadır. Gelin bu öneriler etrafında birleşelim, TBMM iradesini arkasına alan yapılanmayla yola devam edelim'' dedi.
     Kendi önerilerini gelecek hafta TBMM Danışma Kurulu'na getireceklerini, orada kabul görmemesi halinde Genel Kurul'a taşıyacaklarını bildiren Hamzaçebi, ''İçtüzüğe aykırı olarak, İçtüzük ve Anayasa'nın tarif etmediği bir komisyonda CHP yer almayacaktır. İçtüzüğe uygun bütün araştırma komisyonlarında CHP yer almaya hazırdır. Ama iktidar partisinin öneresi İçtüzüğe uygun değildir'' dedi.
    
     ''Böyle bir komisyon olamaz''
    
     AK Parti grup başkanvekillerinin yaptığı açıklamada, komisyonunun adını ''Çözüm Süreci Değerlendirme Komisyonu' olarak isimlendirdiğine işaret eden Hamzaçebi, şöyle konuştu:
     ''Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu adı altında bir komisyonunun kurulması çok açık şekilde Anayasa aykırıdır. Niyet PKK'lıların silah bırakarak sınır dışına çekilmesini izlemekse, bunun çözümü bu niyeti kamufle edecek araştırma komisyonu kurmak değildir. Böyle bir komisyon olamaz. Komisyon bilgi edinmek amacıyla kurulur. Hükümet eğer çözüm süreciyle ilgili kamuoyunu, toplumu, TBMM'yi bilgilendirmek istiyorsa İçtüzük buna imkan veriyor. Ama bu bilgilendirme komisyonu değildir. Bu çözüm sürecini izleyecek, değerlendirecek bir komisyondur. PKK'lıların sınır dışına çekilmesini izlemek, değerlendirmek TBMM'nin görevi değildir.''
     Hamzaçebi, şu ana kadar komisyonla ilgili kendilerinin bilgilendirilmeye yönelik talep olmadığını, herhangi bir görüşmenin gerçekleşmediğini belirterek, ''İktidar partisi bize bilgi vermek istiyorsa, gayet tabi kapımız açık, kendilerini dinleriz, hiç tereddüt yok'' dedi.
     Kendilerinin verdiğinin ''Toplumsal barışı bozan olayları araştırma ve çözüm yollarını bulmak komisyonu'', AK Parti'nin ise ''Ülkemizde yaşanan terör sorununu çözümüne yönelik sürecin tüm boyutlarıyla değerlendirilmesine yönelik komisyon'' olduğunu anlatan Hamzaçebi, ''Bundan sonra bu süreçte Hükümet veya PKK'nın yapacağı hareketleri, tavırları, uygulayacakları politikaları izleyecek, değerlendirecek olan bir komisyon kurulmasını öneriyorlar. Ama Anayasa böyle bir komisyona izin vermiyor. Keşke verse, kursalar. Uygun değil'' diye konuştu.
     Hamzaçebi, ''Genel Kurul'da önergeler birleştirilirse tutumunuz ne olur-'' sorusuna, kendi önergelerini ayrıca getireceklerini belirtti. Akif Hamzaçebi, ''Birleştirme yönünde bir önerge verilmiş olsa dahi esas alınması gereken bizim önergemizdir. Öbürü hukuken sakat bir önergedir, Anayasayı göre işlem görmemesi gerekir. Böyle bir komisyonun kurulmasını çoğunluk oylarıyla kabul edebilirler ama bizim önerdiğimiz başlıkta kurularsa, biz de tabii ki bu komisyonda yer alırız. Ama kendilerinin niyet ettiği şekilde çözüm sürecinin değerlendirme amacıyla kurulacak araştırma komisyonunda CHP Grubu yer almayacaktır'' görüşünü savundu.
    
    ''Başbakan gücünü kaybetmiştir''
    
     Hamzaçebi, ''Sizin ve MHP'nin olmayacağı bir komisyon nasıl çalışacak-'' sorusuna, ''İktidar partisi kendi Parlamento çoğunluğuna veya Hükümet etme gücüne dayanarak sorunu çözmek için yola çıkıyorsa doğru yapmıyor. Doğru olan herkesi sorun etrafında toplamaktır. Akil insanlar komisyonları, bütün dünyada parlamentolara bağlı çalışır, yürütmeye bağlı değil. Benzer sorunların çözümü dünyada toplumsal mutabakatla olmuştur. Buna ihtiyaç var ama ben Hükümet ve Başbakan'da bunu görmüyorum'' karşılığını verdi.
     Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile görüşme yapma ihtiyacı duymadığını, yaptığı açıklamasına sadık kalması gerektiğini belirten Çiçek, ''İktidar partisi; ya İçtüzüğe uygun bir öneri getirecek ya da bizim önerimizi destekleyecektir. iktidar partisinin başka seçeneği olduğu kanaatinde değilim'' dedi.
     Hamzaçebi, ''Komisyon sonrasında yasal düzenlemeler olabilir mi-'' sorusuna karşılık, ''Sayın Başbakan düzenleme yapmayacaklarını söylemişti ama bir yasa önerisiyle gelirse de hiç şaşırmam. Başbakan gücünü kaybetmiştir. Biz, terör sorunu, Kürt sorunu konusunda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın güçlü olmasını, kendisiyle çelişen açıklamalar yapmamasını arzu ederiz. Söylediğinin tam tersini yapan bir Başbakan gücünü kaybeder'' diye konuştu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER