ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2013 Perşembe 00:25

Başbakan Erdoğan'den dershane yorumu

Başbakan Erdoğanden dershane yorumu

"Kalkıp da bütün eğitimi sadece cemaatin derneklerine ve kurumlarına teslim etmek gibi bir durumun içinde olamayız"


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim tek derdimiz, biz bir sorumluluk taşıyoruz. Kalkıp da bütün bu eğitimi sadece cemaatin derneklerine ve kurumlarına teslim etmek gibi bir durumun içinde olamayız" dedi.

Erdoğan, ATV ve A Haber ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.


Başbakan Erdoğan, "Devraldığınız bazı konular var. Dershane, asker alma sistemi gibi bütün birikmiş yalnışlar hep sizin sırtınızda. Bazen canınıza tak etmiyor mu?" sorusu üzerine, "Az önce Churchill'in sözünü söylediniz ya, savaş siyaset ilişkisi. Siyaset savaştan daha zor, savaşta bir kere ölürsün siyasette her gün ölünür. Bunun maalesef ruhunda var. Mecburuz, katlanacağız ve yola böyle devam edeceğiz" dedi.


Eğitimde bir reform yaptıklarını ifade eden Erdoğan, "4+4+4. Bunu niye yapıyoruz? Hiçbir iktidar 12 yıl zorunlu eğitime imza atamadı. Ama biz geldik, '12 yıl zorunlu eğitimi başarmalıyız. Bu adımı atalım' dedik ve biz bu adımı attık. Bu adımı atarken de yine bütün dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki eğitim sistemlerini inceleyerek bu adımı attık" diye konuştu.
Okul öncesi eğitim sistemlerini incelediklerini ve kaliteyi artırmak istediklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Biz hala istediğimiz kaliteye ulaşabilmiş değiliz, bunun farkındayız. Bunun için de çok büyük bir gayretin içerisindeyiz. Onun için de bu kampanyayı yürütenlere diyoruz ki 'Gelin, siz madem bu kadar başarılısınız. Kurun okullarınızı, orada bu başarıyı gösterin" ifadelerini kullandı.


Dershanelerin kapatılması durumunda öğretmenlerin devlet kadrosuna alınmasının haksızlık olacağı, atama bekleyen öğretmenlerin de düşünülmesi gerektiği yönündeki ifade üzerine Erdoğan, ocak ayında emekli olacak öğretmenlerin yerine şubat ayında 10 bin öğretmen atanacağını söyledi. Milli eğitime 10 yılda 400 bin öğretmen kazandırdıklarını, buna rağmen halen 126 bin öğretmen açığı bulunduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, bu açığın bir kerede kapatılmasının mümkün olmadığını, bütçeyi göz önünde bulundurmadan adım atamayacaklarını söyledi. "Bütçe açık versin ama sen bu 126 bini hemen ata" denilemeyeceğini kaydeden Erdoğan, gelecek 4-5 yıl içinde öğretmen açığının tamamen sıfırlanacağını söyledi.

-"Milletin aleyhine bir şeye fırsat vermek istemiyoruz"


4+4+4 eğitim sistemiyle Türkiye'nin büyük bir dönüşüm yaşadığını dile getiren Başbakan Erdoğan, kapatılan dershanelerin de okula veya açık liseye dönüştürülmesini önerdiklerini anımsattı. Erdoğan, "Onların varsa farklı bir şeyi bize sunsunlar ama bizim geri dönmemiz diye bir şey asla söz konusu değil" diye konuştu.


Art niyet olduğu sürece işin bu noktada bitmeyeceğini belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:


"Bir siyasi otorite bir yasal düzenleme yapıyorsa... Biz bu işi bir kere ertelemedik. İki kere, üç kere, dört kere. Hatta ben en son açıklamamı bir yıl önce yaptım. Bir yıl önce dedim ki, 'Biz bir yıl sonra artık bu dönüşümü tamamlayacağız'. Şu anda da süre yaklaştıkça, haziran ayı yaklaşıyor, hele hele önümüzde bir de seçimler var, bu dönem hassas bir dönemdir, bu işi bindirelim havasına girildi.


Bazı dershane grupları da destekliyorlar. 'Özel okullar, açık liseler noktasında bu süreci destekliyoruz' diyorlar. 'Açık liselerle alakalı olarak 2 yıllık bir süre verebiliriz' dedik. Bir talepleri var, konuşuluyor ama doğrusu ona ben sıcak bakmıyorum. '4 yıl olsun' gibi bir talepleri var, tabii bu ayrıca konuşulur. Fakat gelinen noktada artık dershane anlayışının, düşüncesinin yürümesi mümkün değil. Kur özel okulunu, öncesine, sonrasına ayrıca kurslarını koy, o sana ait olan bir şeydir. Bunu özel okulunda yapabilirsin ama devletin okulundan alacaksın, ondan sonra da orada yüksek ücretlerle vesaire bindireceksin, olmaz. Biz milletin aleyhine olacak böyle bir şeye artık fırsat vermek istemiyoruz."

-"Bu bir memleket meselesi, eğitim meselesi"


Üniversite sınavı sorularının müfredatla uyumlu hale getirilmesine ilişkin soru üzerine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK ve YÖK'ün ortak bir çalışma yürüttüklerini, yapılacak müfredat eşitlemesiyle eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacaklarını, haksız rekabetin ortadan kalkacağını, okul müfredatına bağlı bir sınav sistemi getirileceğini dile getirdi.
"(Bu mesele ne meselesi) diye bir spekülasyon var. 'Başbakan Erdoğan, dershanelere karşı bir eğitim hamlesi için de mi yoksa cemaat tabanına karşı bir girişim mi', böyle de anlatan, ifade edenler var. Bu spekülasyonlar için ne dersiniz" sorusunu da yanıtlayan Erdoğan, bu meselenin kendileri için bir memleket meselesi, bir eğitim meselesi olduğunu, bu konunun hükümet ve parti programlarında yer aldığını, bugün ortaya konmuş bir yanı olmadığını ifade etti. 2008-2009 yıllarındaki programlarda bunların görülebileceğini belirten Erdoğan, halka bu konuda verilmiş bir söz olduğuna işaret etti.
Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Cemaat deniliyor, olayın cemaatle, hizmetle karşı karşıya gelme gibi, bunu öyle bir yere çekmek çok yanlış bir şeydir. O da çok çirkin bir şeydir. Tam aksine biz, cemaat mensubu kardeşlerimizin ellerinde olan yayın organlarıyla bu şekilde bize saldırmalarını, adil olmayan şekilde bize saldırmalarını hatta hatta hilaf-ı hakikat bazı uydurma yakıştırmalarla bize saldırmalarını anlamakta zorlanıyoruz. Şunu çok açık, net söyleyeyim, eğer Milli Eğitim Bakanlığı 2010-2014 strateji belgesi incelenirse orada da bunlar açık, net görülüyor.


Bu ne için belli bir cemaate diye olsun? Sayın Sezer döneminde bu konuyla ilgili attığımız bir adım vardı, reddedildi. Hatta bir diğer adım Danıştay'dan geri döndü. Ne dediler, cemaat mensubu olan kardeşlerim lütfen burayı tekrar hatırlasınlar. Biz 'özel sektör, vakıf okullarına biz öğrenci gönderelim, bedellerini ödeyelim, hizmet alımı yapalım' dedik, Danıştay bunu reddetti. 'Orada boşlukları biz dolduralım' dedik. Bizi yatırım yapmaktan kurtaracaktı, binayı biz yapmamış olacaktık, oralara bu öğrencilerimizi göndermiş olacaktık. Onların bu atıl, boş kapasitelerini biz doldurmuş olacaktık. Danıştay bunu reddetti. Biz müracaatı yaptığımız zaman 'AK Parti iktidarı cemaate kaynak sağlamak için bu adımı attı' dediler. Cemaat mensubu olan kardeşlerim, bizim bu verdiğimiz mücadele karşılığında da yediğimiz tokadı, darbeyi acaba unutuyorlar mı?
Biz niçin kalkıp da bu kardeşlerimizi karşımıza alalım, onlarla böyle bir mücadelenin, kavganın içine girelim. Bizim tek derdimiz, biz bir sorumluluk taşıyoruz. Kalkıp da bütün bu eğitim sadece cemaatin derneklerine ve kurumlarına teslim etmek gibi bir durumun içinde olamayız. Asıl bunun hesabını bize sorarlar, 'Siz niye eğitimi belli bir kuruma, derneğe veya derneklere, vakıflara teslim ediyorsunuz'. Biz şu anda okul öncesi eğitiminden alıyoruz, ilk dört, ikinci dört ve üçüncü dört olarak bu çocukları yetiştiriyoruz, ondan sonra da eşit bir sınav sistemi içerisinde bunları geleceğe hazırlıyoruz çünkü biz belli bir grubun değil tüm milletin iktidarıyız. Kendilerinin de bizleri anlayışla karşılamaları lazım ve sürdürdükleri kara kampanyaları bence bitirmeleri lazım ve bizden bir geri adım bekliyorlarsa bu anlayışla, bu mantıkla bizden bir geri adım beklemeleri söz konusu değil."

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER