ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Ekim 2013 Çarşamba 20:10

Başbakan Erdoğan'dan Balyoz kararlarına ilk yorum

Başbakan Erdoğandan Balyoz kararlarına ilk yorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç, canlı yayında açıklamalarda bulundu.


Erdoğan, Balyoz kararları için "Süreç bitmiş değil, henüz nokta koyulmadı, takip edeceğiz" dedi.
İşte Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

“2012 sonu itibariyle 6.2 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahiptik. Şu anda serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili atılacak adımlar 2015 sonuna kadar bir sıçramayı getirebilir. Türkiye ve Ukrayna'yı birbirine yakınlaştıran önemli unsurlar var. Bunlardan biri de Stalin döneminde Kırım'dan zorla göç ettirilen Kırım Tatarları'nın yurtlarına dönüşte yürütülen işbirliğidir. Bugün de değerli dostumla bunları aramızda görüştük. Öncelikle şunu açıkça ifade etmek isterim. Ukrayna'nın tarihi bir haksızlığın düzeltilmesiyle ilgili yapıcı çabalarını ve katkılarını takdirle karşılıyoruz.”

“Kırım Tatarları iki ülke arasında bir dostluk köprüsü, işbirliği alanı olmuştur. Bundan sonra da olmaya devam edecektir. Ukrayna'nın tüm koşullarıyla iyi ilişkiler kurmaya dayalı çabalarını bizler de memnuniyetle takdir ediyoruz. Bu anlayış çerçevesinde Ukrayna'nın Avrupa Birliği ile sürdürdüğü kapsamlı görüşmeleri de destekliyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkilerin yanında ulaştırma, savunma sanayi ve kültürle ilgili işbirliği alanlarını da görüştük.”

“Görüldüğü gibi bugün 8 maddelik bir anlaşma paketini imzaladık. Bölgesel ve uluslararası meselelere bakış açılarımızın önemli ölçüde örtüştüğünü memnuniyetle gördük. Ben bu vesileyle değerli dostum sayın Yanukoviç'e en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Ve sözü kendilerine bırakıyorum.”

'İLİŞKİLERİMİZ HEP YOĞUNDU'

Yanukoviç:

“Her şeyden önce değerli dostum Erdoğan ve Türk ortaklarımıza teşekkürlerimi sunmak isterim. Zaman ilerliyor, hem de çok çabuk ilerliyor. 2003 yılında biz sayın Erdoğan'da stratejik ortaklık ilan etmeye karar verdik ve ilk imzaları attık. Arada çok bakanlar değişti, farklı farklı zamanlar geçti ama Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkiler hep çok yoğundu.”

Yanukoviç:

“Ama biz hep ileriye doğru gidiyorduk. Bugünkü toplantıda ne yaptığımıza baktım ve çok kazançlarımız olduğunu gördük. Bizim ortaklığımız sadece laf değildir, somut işlerdir. Üzerinde çalıştığımız bazı projelerden bahsetmek isterim. Daha önce aldığımız kararların nasıl icra edildiğini değerlendirdik ve bugün yaptığımız toplantının ardından yeni kararlar aldık ve imzaladık. Gündemimizde ulusal ve uluslararası konular mevcut.”

Süreç bitmiş değil, takip edeceğiz

Balyoz Darbe Planı davasında Yargıtay'dan çıkan kararlarla ilgili fikri sorulan Erdoğan; “Yargıtay ilk derece mahkemesinin görüldüğü gibi kararlarının bir bölümünü onadı, bir bölümünü bozdu, bir bölümünü de düzelterek onadı. Tabii süreç şu anda bitmiş değil. Onun için takip edeceğiz. Vereceğim cevap budur. Diğer konuya gelince orada da süreç devam ediyor. Kesinleşmesi halinde malum Anayasamızın 83 ve 84. maddelerinde de bunun gereği neyse yapılacaktır. Teşekkür ederim.” cevabını verdi..

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER