ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Temmuz 2014 Çarşamba 16:29

Bakanı Yazıcı'dan bonzai açıklaması

Bakanı Yazıcıdan bonzai açıklaması

Hayati Yazıcı, son yıllarda gençler arasında kullanımı hızla artan sentetik uyuşturucu madde bonzai ile etkin şekilde mücadele ettiklerini söyledi.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, son yıllarda gençler arasında kullanımı hızla artan sentetik uyuşturucu madde bonzai ile etkin şekilde mücadele ettiklerini söyledi. Gümrüklerde önemli miktarda yakalamaların olduğunu belirten Yazıcı, ailelerin de çok duyarlı olmasını istedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSSO) ev sahipliğinde oda binasında işadamları ile bir araya gelen Bakan Yazıcı, bakanlığının çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Kaçağın her türlüsü ile mücadele ettiklerini anlatan Yazıcı, "Ürün, insan, uyuşturucu kaçakçılığı aklınıza ne gelirse. Son zamanlarda işte bonzai. Bonzai yeni biliyorsunuz. Biz gümrük idaresi olarak bonzaiyi 2008'de fark ettik. O tarihten beri çok etkin bir şekilde uluslar arası bu tür uyuşturucularla mücadele kuruluşları nezdinde projeler yapmak suretiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bonzaiye karşı duyarlı eğitilmiş köpeklerimiz var. Fakat çok az dozda özellikle posta yoluyla, elektronik ortamda yapılan siparişlerle ve kargo vasıtasıyla bu tür ürünlerin sevkiyatı yapılıyor. Ekiplerimizi takviye ettik, önemli ölçüde de yakalamalarımız var." dedi.

Toplantının soru-cevap kısmında söz alan bir işadamı, uyuşturucu madde bonzainin kullanımının Trabzon'da da gittikçe yaygınlaştığını belirterek, bu konuda daha etkin mücadele ve tedbirler alınmasını talep etti. Bunun üzerine konuşan Bakan Yazıcı, gümrüklerde ilk olarak 2008 yılında gördükleri bonzainin Macaristan, Hollanda ve İtalya'dan geldiğini tespit ettiklerini dile getirdi. Daha sonraki yıllarda bunun çıkış yerinin Çin olduğu bilgisini veren Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Çok küçük parçalar halinde bir ürün. Bunun fazla konuşulması da ilgi uyandırıyor, özellikle uyuşturucuya bağlı kesim nezdinde. Bu kesim herhangi bir meteryali kullanıyorsa, herhangi bir şekilde temin ediyorsa bonzaiyi de merak eder hale geliyor. Bunun fazla konuşulmaması lazım. Ama bileseniz ki bu bonzai denen insana zarar verici, akli melekesini kaybetmesine yol açıcı, hatta öldürücü sonuç doğuran bu tür ürünlerin hareketiyle ilgili çok etkin bir mücadele sürdürüyoruz."

Gümrüklerde önemli ölçüde yakalamalar olduğunu tekrarlayan Bakan Yazıcı, "Özel ekiplerimiz var. Özellikle hızlı kargo yöntemiyle ulaştırılıyor. Biz de şimdi onları daha çok fiziki aramaya tabi tutuyoruz. X-Ray taraması yaptırıyoruz. Ayrıca yurt dışından getirdiğimiz uyuşturucuyla mücadelede verimli sonuç aldığımız eğitilmiş köpeklerimizi de devreye sokmuş bulunuyoruz. Bu alandaki mücadeleyi sadece biz değil; İçişleri, Sahil Güvenlik, jandarma da yürütüyor. Bunun bireyler üzerindeki etsiyle ilgili Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor. Uluslararası ekiplerle de hem yurt içinde hem yurt dışında işbirliği içerisinde çalışmalarımız var." ifadelerini kullandı.

Ailelerin de çok duyarlı olmasını tavsiye eden Bakan Yazıcı, en ufak bir şüphe halinde bunların mutlaka ilgili yerlere iletilmesini istedi.




KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER