ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Ekim 2014 Salı 08:29

Bakan "Güvenli Liman Türkiye Sergisi'nde"

Bakan "Güvenli Liman Türkiye Sergisinde"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM)’de düzenlenen ‘Güvenli Liman Türkiye Sergisi’nin açılışına katıldı.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM)’de düzenlenen ‘Güvenli Liman Türkiye Sergisi’nin açılışına katıldı.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine destek bulmak amacıyla New York’ta bulunan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye topraklarına sığınan farklı kökenlerden insan ve toplulukların fotoğraflarının paylaşıldığı serginin açılışını yaptı. Sergide, Türkiye’de yaşayan Suriyelilere ait özel bir bölüm ayrıldı.

Sergi açılışında bir konuşma yapan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin kendisine sığınan çaresiz insanlara her zaman kuçak açarak, güvenlik ve yaşamlarını sağlamaya çalıştığını belirtti: "Güvenli Liman Türkiye Sergisi’nin Türk topraklarına sığınmış ve umutları bu topraklarda yeşermiş kişilere ait hatıraların canlanmasının sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca serginin ziyaret edenlere Türk hükümetlerinin insani katkıları ile Türk halkının cömertliği ve misafirperverliği hakkında daha net bir fikir vereceğine eminim.”

Çavuşoğlu, Suriye’de çatışmaların başlamasından sonra şiddetten kaçan insanlar için açık sınır politikası başlattıklarını ifade etti. Hiçbir topluluk için ayrımcılık yapmadıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Uluslararası göçmenlik yasası uyarınca sınırımıza gelen göçmenleri geri çevirmedik. Kendilerine hiçbir ayırım yapmaksızın koruma sağladık" dedi.

Suriye’de yaklaşık 10 milyon kişinin yerinden edildiğine değinen Çavuşoğlu, bu insanların son derece yardıma muhtaç olduklarını söyledi. 1,5 milyondan fazla Suriyelinin Türkiye’de mülteci olarak bulunduğunu belirten Dışişleri Bakanı, “Bunlara eğitim, yiyecek, giyim, sağlık, sosyal aktiviteler ve psikolojik destek sağladık. Sığınaklar dışında bulunan Suriyeliler de korumamız altındadır. Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için şu ana kadar toplam 4.3 milyar dolar harcadık” şeklinde konuştu.

22 Ekim'e kadar açık kalacak olan sergiye BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik, çok sayıda diplomat ve yabancı gazeteci de katıldı.













KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER