ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Eylül 2013 Salı 20:59

Arınç'tan TÜSİAD'a sert cevap

Arınçtan TÜSİADa sert cevap

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu'nun, 'Türkiye'nin ekonomi ve politika alanlarında anlatacak yeni hikayesi kalmadı' sözlerine cevap verdi.


Arınç, "Çok akıllı olduğunu söyleyenler bize hep 'Aman IMF ile anlaşın, stand by yapın, oradan sıcak parayı ekonomiye pompalayın' dediler. Şöyle bir sayfayı çevirirseniz, bunun tercümesi şu, 'IMF'den parayı alın bize verin' O çok akıllılar. Bir sürü isimleri var. Geçenler de bir tanesi 'Türkiye'nin hikayeleri bitti galiba' demiş. Onlar çok akıllıydı. 'Bize verin diyorlardı parayı' Biz, 'IMF ile ilişkimizi keseceğiz, geçmişten kalan bir para var, biz bunu son kuruşuna kadar ödeyeceğiz' dedik. Ülkeyi IMF ile yönetmekten vazgeçtik. İftihar etmemiz lazım. Kitabın öbür tarafında da alacaklıyız. Şimdi IMF'e 5 milyar dolar borç verecek duruma geldik." dedi.

Arınç, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) meclis toplantısına katıldı. Ekonomide devletçilik döneminin sona erdiğini belirten Arınç, şunları dile getirdi: "Ekonomi insani faaliyetlerle yükselir. Sadece devlet buna destek verir. Devletin eski süt fabrikaları vardı. Her birini hatırlarsınız. Biz şimdi artık bunların hiçbirisini düşünmüyoruz. Yani devlet bu sektörlerden elini çekti ve çekmeli. İdeolojik anlamda devletçilik konumunu benimseyenler vardır. Bizim hükümetimiz bunu çok geride bıraktı. Okların sayısına baktığımız zaman pek çok şeye sahip olduklarını söyleyen siyasi partiler, devletçiyiz diyebilirler. Onlar bile karma ekonomiye geçti. 11 yıllık hükümetimiz zamanında başarılı olduğumuzu söylüyorum."

TÜSİAD'A CEVAP

Ülke ekonomisi hakkında bilgi veren Arınç, büyüme konusunda Çin ve Arjantin ile yarıştıklarını dile getirdi. Avrupa'nın daralma içinde olduğunu hatırlatan Arınç, şöyle konuştu: "Biz 2,5'tan 4,5'a kadar giden ve inşallah 5'in altına düşmeyecek bir büyüme içindeyiz. Biz kriz döneminde bile yatırımları kısmadık. Biz yatırımlara devam edecek işçi de çıkartmayacağız, öz kaynaklara yöneleceğiz. IMF ile irtibatı kesecek noktaya geldik. Çok akıllı olduğunu söyleyenler, bize hep 'Aman IMF ile anlaşın, stand by yapın, oradan sıcak parayı ekonomiye pompalayın' dediler. Şöyle bir sayfayı çevirirseniz, bunun tercümesi şu: 'IMF'den parayı alın bize verin' O çok akıllılar. Bir sürü isimleri var. Geçenlerde bir tanesi 'Türkiye'nin hikayeleri bitti galiba' demiş. Onlar çok akıllıydı. 'Bize verin diyorlardı parayı' Biz, 'IMF ile ilişkimizi keseceğiz, geçmişten kalan bir para var, biz bunu son kuruşuna kadar ödeyeceğiz' dedik. Ülkeyi IMF ile yönetmekten vazgeçtik. İftihar etmemiz lazım. Kitabın öbür tarafında da alacaklıyız. Şimdi IMF'e 5 milyar dolar borç verecek duruma geldik. Bunlar ülke ekonomisinin iyi olduğunu gösteriyor, ama dünya ölçeğinde kırılmalar var. Akıllıyız, her gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Geçenlerde Sayın Babacan bahsetti, tasarruf üzerinde çok durdu. Ben de zaten tasarrufu çok severim. Tasarruf bir ülkeyi ayakta tutar, aynen bir aileyi ayakta tutuğu gibi. İktisat berekettir. Lüks tüketim sıkıntıları beraberinde getirir. Şu an Türkiye'nin tasarrufu yüzde 13 seviyelerinde, bu çok az."

"EMEKLİLİK KONUSUNDAKİ DESTEKLERLE 24 MİLYAR DOLAR PARA TOPLANDI"

Bireysel emeklilik konusundaki desteklerle 24 milyar dolar para toplandığını belirten Arınç, şöyle devam etti: "Eğer biz bu özendirmeyi yapmasaydık bu paralar toplanmayacaktı. Bunun gibi yeni şeyler yapmamız lazım. Çin'de tasarruf çok uç bir noktada. Çünkü Çin'de emeklilik yokmuş. Adam kazanıyorsa bir yere koymak zorunda. Koyduğunu da fonlar değerlendiriyor. Biz o kadar zalim bir ülke değiliz. Emekliliği kaldıracak değiliz. O insanlar da keyifle bunu yapıyor değil. Ben Çin'de emekliliğin olmadığını yeni öğrendim. Biz gönüllü tasarruf yapalım."

Bursa'da Sağlık Serbest Bölge kurulması konusunda yasal düzenlemeler gerektiğini ifade eden Arınç, termalle birlikte ekonomiye büyük canlılık katacağını vurguladı. Bursa'ya yılda 500 bin turist geldiğini ve bunun 120 bininin dışarıdan geldiğini belirten Arınç, dünyada sayılı merkezlerden olan şehrin bu alanda daha çok atak yapması gerektiğinin altını çizdi.

Arınç, üniversitenin de önemli olduğunu belirterek, şehirdeki üç üniversiteye ilaveten Bursa'da yeni bir vakıf üniversitesi olarak BTSO üniversitesinin kurulması gerektiğini kaydetti.

"60-90 KİŞİLİK YERLİ UÇAK ÜRETİLECEK"

Bölgesel uçak tipleri konusunda 60 kişilik 90 kişilik milli uçak projesine başlayacaklarını ifade eden Arınç, "Bu konuda Bursa sanayicisinin öncülüğüne ihtiyacımız var. İddiası olan bir ülke, yerli bir araç üretmek anlamında diyebilmeli. Uçak hedefinin en önemli merkezi belki de burası. 300 hava şirketinden THY ilk üçte. Şimdi 300 noktaya uçuyor. Yerli üretim bir bölgeyi ayağa kaldırır. Yerli uçak üretimi konusunda bu işi sıfırdan yapacağız. Bu da bu yılın sonunda mı olur bilemiyorum." diye konuştu.

BURKAY: ART NİYETLİLERİN TÜRKİYE'NİN HUZURUNU BOZMASINA GÖZ YUMMAYIZ

BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise Türkiye'nin uyuyan bir dev olduğunu, artık uyandığını belirterek, şunları dile getirdi: "Özellikle son 10 yıldır her alanda gerçekleştirilen köklü reformlarla hem demokrasimiz hem de ekonomimiz, her türlü sarsıntıya ve engele göğüs gerecek, bunlarla baş edecek bir güce ulaşmıştır. Sadece bizlerin değil, işbirliği çalışmalarında ve ziyaretlerde buluştuğumuz Lüksemburg, Güney Kore ve Balkan ülkeleri heyetlerinden yabancı sermayeli şirketlerin CEO'larına karar herkesin takdir ve hayranlıkla belirttiği kazanımlarımızı asla feda edemeyiz. Ülke olarak yılların emeğiyle geldiğimiz ve son dönemde zirveye taşıdığımız konumun yerle bir edilmesi girişimlerine göz yumamayız. Demokrasiye ve ifade özgürlüğüne hepimiz sahip çıkarız. Ama art niyetli çevrelerin ve marjinal grupların Türkiye'nin huzurunu ve istikrarını bozma eylemlerine de iş dünyası olarak karşısında yer alacağımızı buradan bir kez daha ilan ediyoruz." Burkay, sokaklara inen anarşinin Türkiye'nin istikrarını ve ekonomik büyümesini tehdit edeceğini belirterek, bu tür olayların tırmanması için yangına körükle gidenlerin Türk milletinin dostu olamayacağını ifade etti.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER