ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Ağustos 2014 Cumartesi 15:16

AKM'deki törene 'tokalaşma' krizi damgasını vurdu

AKMdeki törene tokalaşma krizi damgasını vurdu

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi.


30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez katılan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki tokalaşma krizi damgasını vurdu. Törende ayrıca çok sayıda ilk yaşandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle AKM'de düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bakanlar, milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

MUHALEFET KOLTUKLARI BOŞ KALDI, YENİ KABİNEYE GİREN BOZKIR DA PROTOKOLDEYDİ

Erdoğan ve Davutoğlu törene eşleriyle birlikte geldi. Törende MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş için ayrılan koltuklar boş kaldı.

Törende dün açıklanan yeni kabinede AB Bakanı olarak yer alan Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gibi isimler de yer aldı. Ayrıca Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan da protokol tribününde yerlerini aldı. Kabineden gelen diğer bakanlar ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker oldu.

ERDOĞAN, İLK KEZ GÜL'ÜN KULLANDIĞI 1957 MODEL ARAÇLA SELAMLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende; tören birliklerini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile birlikte 1957 model Cadillac marka üstü açık aracın üzerinden selamladı. Söz konusu araç ilk kez 11. Cumhurbaşkanı Gül tarafından kullanılmıştı. Gül, 2013 yılındaki törende; cumhurbaşkanı veya Genelkurmay başkanı olarak Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Kenan Evren gibi Türk siyasetinin yakın dönemindeki önemli aktörlerin kullandığı bu aracın üzerinden birlikleri selamlamıştı. 1957 model araç DP iktidarı döneminde Celal Bayar'ın cumhurbaşkanlığı sırasında Cumhurbaşkanlığı'na makam aracı olarak alındı. Üstü açık makam aracı,1969 yılına kadar Köşk'te cumhurbaşkanlarının makam aracı olarak kullanıldı. Araç, 1970'li yılların başından itibaren 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda tören aracı görevini ifa etti.

TOKALAŞMA KRİZİ, DAVUTOĞLU EŞİ İLE YER DEĞİŞTİRDİ

Erdoğan, bu araçla gelerek gelerek tören birliklerini ve halkı selamlamasının ardından protokol tribününe geçti. Erdoğan protokole gelişi sırasında ön sıradakilerle tek tek tokalaştı. Erdoğan, ön sırada bulunan Kılıçdaroğlu'na elini uzattığı sırada ise askeri komut verildi. Bunun üzerine Erdoğan, Kılıçdaroğlu ile tokalaşamadı. Erdoğan, tören bitiminde ise Kılıçdaroğlu ile yine tokalaşmadı. Erdoğan geldikten sonra Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'nun ise yerlerini değiştirdiği görüldü.

ŞEHİT TEĞMEN EMRE AS ANILDI

Tören öncesinde en genç teğmenlerin yaptığı açılış konuşmasında Van'da yaklaşık 10 gün önce şehit olan Teğmen Emre As da anıldı.

PARAŞÜTÇÜLER İLK KEZ CUMHURBAŞKANLIĞI FORSUNU TAŞIDI

Erdoğan'ın tribündeki yerini almasının ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören, 2 bin 500 metre yükseklikten yapılan paraşütlü atlayışlarla başladı. Bu yıl önceki yıllardakilere farklı olarak paraşüt birlikleri, Cumhurbaşkanlığı forsunun da olduğu bir bayrağı taşıdı.

TÜRK YILDIZLARINDAN YENİ GÖSTERİLER

Törende, askeri bandonun yanı sıra askerleri birliklerin, tankların, süvarilerin geçişi izlendi. Erdoğan, geçit törenini sonuna kadar ayakta izledi. Sancakların geçişini ise tüm izleyiciler ve protokol ayakta selamladı. Törende Kurtuluş Savaşı, Kore ve Çanakkale şehitlerini temsilen o günkü teçhizatları canlandıran takımın geçişi ile dünyanın ilk ve en eski askeri bandosu olan mehteran takımının geçişi ilgiyle izlendi. Helikopterlerin, F-16 ve F-4 Fantom uçaklarının gösteri uçuşunun ardından Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi ekibi "Türk Yıldızları"nın gösteri uçuşu izleyenlerin büyük ilgisiyle karşılandı.

Daha önceki yıllardaki gösterilerine ek olarak farklı gösteriler yapan Türk Yıldızları, seyircilerden büyük alkış aldı.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER