ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 23:33

Akil insanlar heyetini değerlendirdiler


CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, çözüm sürecine ilişkin akil insanlar heyeti oluşturulmasını, ''Damat Ferit döneminde, İngilizler'in isteği üzerine 7'şer kişilik komisyonlar halinde nasihat heyetleri, yani akil adamlar kurulmuştu. Şimdi de çok büyük benzerlik taşıdığını görüyorum'' diye değerlendirdi.
     Tarhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün açıklanan akil insanlar heyetine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
     Akil insanların, genellikle talimat almayacağını, tek merkezden yönetilmeyeceklerini kaydeden Tarhan, açıklanan listede AK Parti tabanına mesaj vermek için AK Parti ağırlıklı, AK Parti tandanslı bir yapı oluşturulduğunun görüldüğünü savundu.
     CHP'li Tarhan, ''Damat Ferit döneminde, mütareke yıllarında, İngilizler'in isteği üzerine 7'şer kişilik komisyonlar halinde Heyet-i Nasihalar, nasihat heyetleri, yani akil adamlar kurulmuştu. Şimdi de çok büyük benzerlik taşıdığını görüyorum, bu bağlamda değerlendiriyorum. Doğrudan birilerinin, dış güçlerinin önerisiyle oluşturulmuş. Tarih tekerrür ediyor. O zaman da mütareke basınının katkısı ve etkisiyle yaratılmıştı. Benzerliği görebiliyor musunuz; 7'şer kişilik akil adamlar komisyonu kurulmuştu'' diye konuştu.
     AK Parti'nin çözüm sürecini değerlendirmek için araştırma önergesi verdiğinin anımsatılması üzerine Tarhan, terör örgütü elebaşının, bununla ilgili, ''Meclis'in sürece dahil edilmesi konusunda bir emri olduğunu'', Meclis'te kanun çıkarılarak, bir güvence istendiğini belirtti. Tarhan, önergenin, bu talimat doğrultusunda olup olmadığını görmeleri gerektiğini kaydetti.
    
     ''Beklentileri yeterince karşılamadı''
    
     BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de akil insanlar heyetine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin, çalışma yöntemiyle ilgili eleştirilerinin bulunduğunu söyledi.
     Baluken, bütün toplumsal kesimlerin sürece dahil edilmesi ve sağlıklı çalışma ortamından sonra böyle bir heyetin oluşturulması gerektiğini kaydederek ancak bunun AK Parti tarafından yeteri kadar dikkate alındığı kanaatinde olmadıklarını belirtti.
     Görüşlerini, olması gerekenleri daha önce Hükümet yetkililerine aktardıklarını dile getiren Baluken, ''Özellikle kadın temsili konusunda, farklı kesimlerin, halkların, kimliklerin, sivil toplum örgütlerinin temsiliyeti konusunda hakkaniyetli, adaletli yaklaşım olmasını beklerdik. Bu beklentilerin yeterince karşılandığı kanaatinde değiliz'' dedi.
     Baluken, isimler düzeyinde tartışma yapılmasının yarar getirmeyeceğini ifade ederek, oluşturulan heyete önemli görevler düştüğünü kaydetti. Baluken, heyetin kamuoyunda beklentileri yeterince karşılamadığını savunarak, farklı kesimlerin sürece katkıda bulunmasını kendisine görev edinmesi gerektiğini söyledi. Baluken, heyetin, AK Parti'nin, çalışma planlaması ya da Hükümet'in plan ve programı yerine, toplumsal ihtiyaçlara cevap verecek şekilde demokratik, katılımcı bir yöntemi esas alması gerektiğini dile getirdi.
     AK Parti'nin araştırma önergesine ilişkin soru üzerine ise Baluken, önergenin gerekçesini görmediklerini söyledi. Baluken, her cümlenin bir karşılığı bulunduğunu belirterek, gerekçeyi okumaları gerektiğini kaydetti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER