ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Haziran 2014 Salı 14:32

Abdullah Gül'den cumhurbaşkanlığı açıklaması

Abdullah Gülden cumhurbaşkanlığı açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili tüyo verdi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda açıklamarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, "Cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin şu anda esas gündemi. Bunu daha önce de söyledim, takvimin işlediğini söyledim ve giderek artık Yüksek Seçim Kurulu'nun ilan ettiği sürece yaklaşıyoruz. İlk defa halkın seçecek olması cumhurbaşkanını, bu sefer biraz daha farklı kılıyor" dedi.

Gül, "İlk defa halk, direkt olarak cumhurbaşkanını seçecek. Daha önce de söyledim, tabii adaylar çıkacak. Coğulculuk bizim en büyük zenginliğimizdir. Adaylar, yavaş yavaş belli olmaya da başladı. Kısa süre içerisinde bütün adaylar belli olacak. Tabii ki ben Cumhurbaşkanı olarak anayasa gereği siyaset üstü tavrımı sürdürmek zorundayım. Ama şu da bir gerçek ben muhakkak ki AK Parti'nin kurucularındanım, dolayısıyla kurucuyum ve bütün kademelerde de bulundum. Dolayısıyla tüm bu konuları biz kendi aramızda da şüphesiz ki değerlendireceğiz" dedi.

Gül, Tekirdağ Valiliği'ne yaptığı ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 "7 YILINIZ GEÇTİ HÜZÜNLÜ MÜSÜNÜZ?"

Soruları topluca alan Gül, "Cumhurbaşkanlığında 7 yılınız geçti. Hüzünlü müsünüz? Türkiye pratikte cumhurbaşkanını mı, devlet başkanını mı seçecek?" ve "Ekmeleddin İhsanoğlu'nun çatı aday olarak cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" soruları üzerine, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı seçimi şu anda Türkiye'nin esas gündemi. Bunu daha önce de söyledim, takvimin işlediğini söyledim ve giderek artık YSK'nın ilan ettiği sürece yaklaşıyoruz. İlk defa halkın seçecek olması cumhurbaşkanını, bu sefer biraz daha farklı kılıyor. Her ne kadar Anayasa'da cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarında bir değişiklik söz konusu değilse de sistem aynısıysa da seçim şeklinde bir değişiklik söz konusu oldu. Bunun da sebeplerini hatırlayacaksınız. Geçen dönemde yaşanan sıkıntılar, o zaman mecbur etti. Halk da bunu o zaman onayladı. Dolayısıyla halk ilk defa direkt olarak cumhurbaşkanını seçecek. Birçok Avrupa ülkesinde de parlamenter sistemde de bu söz konusudur. Komşularımızda bile vardır bu. AB üyesi ülkelerde bile."

Adayların doğal olarak çıkacağını ifade eden Gül, "Çoğulculuk bizim en büyük zenginliğimizdir. Adaylar yavaş yavaş belli olmaya da başladı. Kısa süre içerisinde bütün adaylar belli olacak. Tabii ki ben Cumhurbaşkanı olarak anayasa gereği, siyaset üstü tavrımı sürdürmek zorundayım. Bu bir anayasa görevi. Şu da bir gerçek ki, ben AK Parti'nin kurucularındanım. Bütün kademelerinde bulundum. Dolayısıyla bu konuları biz kendi aramızda şüphesiz ki değerlendireceğiz. Nasıl Türkiye'nin geleceğiyle ilgili düşüncelerimiz, partiyle ilgili düşüncelerimiz, bunlar kendi içimizde konuşacağımız konulardır. Ama bugünkü cumhurbaşkanlığı görevim olduğu süre içerisinde şüphesiz ki sonuna kadar partiler üstü tavrımı sürdürmek anayasa görevidir benim için" şeklinde konuştu.

"Türk Milleti her türlü hizmete layıktır"

Valilik önünde halka hitap eden Gül, sıcak bir havada kendisine gösterilen sevgi nedeniyle Tekirdağlılara teşekkür etti.

"Tabii ki Türk Milleti her türlü hizmete layıktır, sizlerin daha çok büyük beklentileriniz vardır. Bunların hepsini yerine getirmek, devletin de milletin de hepimizin görevidir" diyen Gül, her şeyin başının huzurlu, saygılı, mutlu, karşılıklı sevgi ve muhabbeti koruyarak gelişme ve kalkınma olduğunu söyledi.

Cehalet, öfke, kin söz konusu ise

Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

"Maalesef komşumuz Irak'ta olup bitenler bir iç savaş, mezhep savaşı gibi görüntü veriyor. Bunlar çok üzücüdür. Müslümanlıkta bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibi yasaklanmıştır. Ama gördüğünüz gibi cehalet, öfke, kin söz konusu olunca insanlar birbirini nasıl yok ediyorlar. Onun için bir an önce komşularımızda huzurun, komşu ülkelerde barışın olmasını canı gönülden istiyoruz ve bunun için var gücümüzle çalışıyoruz. Ayrıca Musul'daki Başkonsolosluğumuzdaki görevlilerimizi ve birçok sivil vatandaşımızı sağ salim Türkiye'ye getirmek için de emin olun ki devletin bütün ilgili birimleri teyakkuz halinde gece gündüz koordine halinde ve büyük bir çalışma içerisinde. İnşallah bu vatandaşlarımızı ve konsolosluktaki görevlilerimizi Türkiye'ye sağ salim getireceğiz. Bunun için uğraşıyoruz. Ayrıca Türkiye, iki ateş arasında kalan Irak'taki Türkmen kardeşlerimizin her zaman yanında olmuştur ve yanında olmaya devam edecektir. Onları geçmişte de yalnız bırakmadık, bundan sonra da yalnız bırakmayacağız ve gereken her şey yapılmaktadır ve yapılacaktır."

Çocuklarımız için dayanışma içerisinde olmalı

Cumhurbaşkanı Gül, bütün bu olayların herkese ders olması gerektiğini vurgulayarak, herkesin birbirinin, ülkenin kıymetini bilmesi gerektiğini, el birliği içerisinde geleceğe, çocuklara daha iyi bir Türkiye hazırlamak için herkesin çok daha fazla çalışması, dayanışma içinde olması, birbirlerine sırt vermesi gerektiğini söyledi.

Bugün Tekirdağlılarla birlikte olacağını ve bu geceyi şehirde geçireceğini belirten Gül, ziyaret edeceği yerlerden bahsetti.

Gül, ziyaretlerinde şehirle ilgili bilgi alacağını ve yarın Kırklareli'ne geçeceğini kaydederek, sıcak havada kendisini bekleyenlere tekrar teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün valilik ziyaretinde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve bazı milletvekilleri de hazır bulundu.

Öte yandan, Valilik binasına Türk bayrağı ile Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Gül'ün dev posterleri asıldı.

Değerlendirmeyi halk yapacak

Cumhurbaşkanı olarak yaptığı çalışmalar ve onayladığı yasalara ilişkin soruya da Gül, "Geçmişe bakıldığında bunu mutlaka halk değerlendirecektir. Dolayısıyla o tip değerlendirmeler ileride yapılacaktır. Şu anda hepimizin yapması gereken şey, Türkiye'ye yakışır bir şekilde, Türk demokrasisini daha güçlü ve olgun çıkartacak şekilde cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzgün bir şekilde yapmak ve çevremizde bu olağanüstü büyük olaylar devam ederken Türkiye'nin içini sağlamlaştırmak, Türkiye'yi her bakımdan yüceltmek ve Türkiye'nin bu bölgede güvenli bir ada olduğunu göstermek olacaktır. Aynı zamanda çevremizdeki ateşin söndürülmesi için de elimizden gelen tüm gayretleri uluslararası camiayla birlikte yapmaya devam edeceğiz" yanıtını verdi.  

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER