ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Temmuz 2014 Perşembe 12:03

ABD'den İsrail'e Mühimmat Desteği

ABDden İsraile Mühimmat Desteği

ABD, 20 Temmuz'da gelen istek üzerine, İsrail ordusuna mühimmat takviyesinde bulunduğu açıklandı.


İsrail'in Gazze'ye yürüttüğü operasyonda 7 Temmuz'dan bu yana hayatını kaybeden Filistinlilaerin sayısı bin 361'e ulaşırken İsrail 16 bin yedek askeri daha göreve çağırdı. Bu arada ABD'nin 20 Temmuz'da gelen istek üzerine, İsrail ordusuna mühimmat takviyesinde bulunduğu açıklandı.

Pentagon Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'e, havan topları ve bomba atarların da içinde bulunduğu mühimmat sattı. Başkan Obama'nın acil ateşkes isteğine rağmen ABD Senatosu da İsrail'in füze savunma sistemi için 225 milyon dolarlık yardımı onayladı.

"Bu Stoklar İhtiyaç Fazlası"

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, 20 Temmuz'da, Dış Askeri Yardımlar Programı'nın rutin mühimmat gönderilmesi prosedürü kapsamında İsrail Savunma Bakanlığı'ndan talep mektubu alındığı kaydedildi. Bu talebin, bakanlığın normal kurum içi süreci dahilinde ele alındığı belirtilen açıklamada, 23 Temmuz'da da talebin sonuçlandığı ve İsrail'de bulunan Savaş Rezervleri Stok Cephaneliği'ndeki (WRSA-I) uygun mühimmatların İsrail savunma güçlerine teslim edildiği bildirildi. Cephanelikteki mühimmatın Gazze'de şu anda yaşanan durumdan çok daha öncesinden bu yana, birkaç yıldır olduğu kaydedilen açıklamada, bu stokların ABD'nin "ihtiyaç fazlasını" oluşturduğu ifade edildi.

Bu tür taleplerde Beyaz Saray'ın onayına ihtiyaç duyulmadığı belirtilen açıklamada, ABD'nin İsrail'in güvenliğine yönelik taahhüdü tekrarlanırken, bu savunma satışının da bu amaçlarla örtüştüğü kaydedildi. Öte yandan, ABD medyasında yer alan haberlerde, İsrail Savunma Bakanlığı'nın istekleri arasında 120 mm'lik havan topları ve 40 mm'lik bomba atarların bulunduğu belirtiliyor. İsrail'in, Gazze'ye saldırılara başladıktan kısa süre sonra mühimmat talebinde bulunduğu da ifade ediliyor.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER