ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Ekim 2014 Pazartesi 16:49

AB ülkelerine vizesiz giriş görüşmeleri

AB ülkelerine vizesiz giriş görüşmeleri

AB İçişleri Komiseri Malmström: "Türkiye vize muafiyeti yol haritasında belirlenen kriterleri karşılamak için etkin çaba gösteriyor."


Avrupa Birliği'nden (AB), Türkiye'nin vize muafiyeti sürecinde attığı adımlara övgü geldi. AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, "Türkiye vize muafiyeti yol haritasında belirlenen kriterleri karşılamak için etkin çaba gösteriyor" dedi.

AB Komisyonu, Türkiye'nin vize muafiyeti süreciyle ilgili ilk raporunu yayımladı.

İçişlerinden sorumlu AB Komiseri Cecilia Malmström "Rapor, Türkiye'nin vize muafiyeti yol haritasında belirlenen kriterleri karşılamak için etkin çaba gösterdiğini dışa vuruyor. Özellikle göç ve uluslararası koruma ve belge güvenliği alanlarında kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılıyorum" açıklamasında bulundu.

Malmström, hazırladıkları raporla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin vize muafiyeti yolunda sınır yönetimi, polis ve yargı işbirliği gibi alanlarda yeni çalışmalar yapması gerektiğini belirterek, "Bazı önemli yasal ve idari reformları erkene alarak Türkiye'nin (vize muafiyeti yol haritasında belirlenen) kriterlerin karşılanmasında istikrarlı hızını koruyacağına eminim" ifadesini kullandı.

Vize muafiyeti sürecinde Türkiye'nin yasal, idari kapasite ve uygulama durumunu değerlendiren raporda, biyometrik pasaport ve sivil kayıt sistemleri gibi yenilikler, yabancılar ve uluslararası koruma kanununun yürürlüğe girmesi, sınırlarda AB üyeleri ve Frontex'le işbirliğinde kaydedilen olumlu gelişmeler ve terörle mücadele yasasının reformunda teşvik edici inisiyatifler övgü aldı.

Öte yandan, raporda, Türkiye'den sahte seyahat belgelerinin tespitinde AB üyeleriyle işbirliği yapması, yabancılar ve uluslararası koruma kanununun etkin uygulanması ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi'nin kurulumunun tamamlanması, modern, etkin ve entegre sınır yönetimi sisteminin hayata geçirilmesi, vize sisteminin güçlendirilmesi ve AB üyeleriyle sınırlarda güçlü işbirliği talep edildi.

Raporda, 1 Ekim'de yürürlüğe giren AB ile geri kabul anlaşmasının "tam ve etkin" uygulanması ve mevcut ikili geri kabul anlaşmalarından doğan yükümlülüklerin etkin şekilde yerine getirilmesi istendi.

AB Komisyonu'nun hazırladığı raporda, Türkiye'nin kamu düzeni ve güvenlikle ilgili çeşitli uluslararası sözleşmeleri imzalayıp uygulamaya başlaması, mevcut yasal çerçevesini AB ve uluslararası standartlar ile uyumlu hale getirmesi ve yargının bağımsızlığını ve etkinliğini güvence altına alacak şekilde yargı reformunu sürdürmesi talep edilerek, bu önlemlerin güvenlik makamlarının örgütlü suçlarla mücadelesini kolaylaştıracağı, AB ve üyeleriyle polis ile yargı işbirliğini güçlendireceği belirtildi.

Raporda, Türkiye'ye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla uyum için terörle mücadele mevzuatını gözden geçirmeye devam etmesi, Romanların durumunu iyileştirecek kapsamlı bir strateji benimseyip hayata geçirmesi ve ayrımcılığı önleyecek ve toplumsal kaynaşmayı kolaylaştıracak yasal düzenlemelere gitmesi tavsiye edildi.

AB Komisyonu'nun vize muafiyeti raporunda, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularında ret oranının sürekli azaldığı, 2010'da yüzde 6,7 olan bu oranın geçen yıl yüzde 4,7'ye gerilediği belirtildi. AB'ye yasa dışı giriş yaparken yakalanan Türk vatandaşı sayısının sürekli azaldığı, bu sayının 2011'de 700 iken 2013'te 317'ye indiği kaydedildi.

Aynı şekilde AB üyelerine iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısının da sürekli azaldığı bildirilen raporda, Türkiye üzerinden yasa dışı şekilde AB'ye geçmeye çalışan üçüncü ülke vatandaşlarının sayısında da düşüş trendinin sürdüğü hatırlatıldı.

Türkiye, AB ile yürürlüğe giren geri kabul anlaşmasında öngörülen üç yıllık geçiş sürecinin ardından vize muafiyetinin uygulanmasını bekliyor. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER