ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Mart 2014 Perşembe 11:54

4 eski bakanla ilgili soruşturma önergesi TBMM'de

4 eski bakanla ilgili soruşturma önergesi TBMMde

AK Parti'li milletvekilleri, 4 eski bakanla ilgili soruşturma önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu.


AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve 85 milletvekilinin imzasıyla verilen Önergede, eski içişleri Bakanı Muammer Güler, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın TBMM Başkanlığı ve AK Parti grup başkanlıklarına dilekçe sundukları belirtildi. 

Eski Bakanların dilekçelerinde, "17 Aralık 2013 tarihinden itibaren yasadışı yollarla elde edilmiş veya gizlilik çerçevesinde yürütülen bir soruşturmaya ait olduğu iddia edilen bir kısım bilgilerin, yine yasalara aykırı olarak TBMM Genel Kurulu'nda ve dolayısıyla bir kısım medya organlarınca kasıtlı biçimde speküle edilerek Anayasa ile güvence altına alınan kişisel onurumuzu rencide etmeye yönelik bir ağır karalama kampanyası yürütülmektedir. Bu nedenle, gerek aziz milletimize gerekse yüce Genel Kurul'a olan hesap verme sorumluluğumuzun bir gereği olarak hakkımızdaki iddiaların TBMM tarafından kurulacak bir soruşturma komisyonu marifetiyle soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Anayasa'nın 100 ve TBMM İçtüzüğü'nün 107. maddesi uyarınca meclis soruşturması açılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim" şeklinde beyanda bulundukları kaydedildi.

Önergede şöyle denildi:

"Adı geçen eski bakanlara atfedilen ve Türk Ceza Kanunu'nun yaptırıma bağlanan (görevi kötüye kullanma ile ilgili TCK'nın 257 ve nüfuz ticareti ile ilgili 255. maddeleri) ithamların soruşturulması;, adı geçen kişilerin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan 'özel hayatın gizliliği ve korunması', 'haberleşme özgürlüğü ve gizliliği' ve 'masumiyet karinesi (lekelenmeme hakkı)' ilkeleri açısından önem arz ettiği gibi, aziz milletimize, Yüce Genel Kurul'a ve yargıya olan hesap verme sorumluluğunun da bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerle adı geçen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında cezai sorumluluğu gerektirdiği iddia edilen fiillerin soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Anayasanın 100. ve TBMM İçtüzüğü'nün 107. maddesi uyarınca Meclis Soruşturması açılmasını arz ve teklif ederiz."

Meclis soruşturması açılıp açılmamasına Genel Kurulca gizli oyla karar verilecek

Önergenin kabulü halinde, komisyon çalışmalarını gizli yapacak. Yüce Divan'a sevk kararı Genel Kurul'da salt çoğunlukla gizli oyla alınabilecek.

TBMM İçtüzüğü ile Anayasa'nın 100. maddesinde yer alan "Meclis Soruşturması ve Yüce Divan'a Sevk" hükümlerine göre, TBMM Başkanlığı'na verilen Meclis soruşturması önergesi, Başkanlıkça hakkında soruşturma açılması istenen bakana Başbakan veya bakana gönderilecek.

Meclis soruşturması açılıp açılmaması hakkında yapılacak görüşmelerin günü, önergenin verilişinden itibaren bir ay yapılması gerekiyor.

Meclis soruşturması komisyonu

Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, soruşturmanın yürütülmesi görevi, Anayasanın 100. maddesi hükümlerine göre, Başkanlıkça Genel Kurul'da yapılacak ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyona verilecek.

Meclis soruşturması önergesini veren veya daha önce TBMM'de ya da dışında bu konudaki görüşünü açıklamış milletvekilleri, bu komisyona seçilemeyecek.

Soruşturma komisyonu üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanacak ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verecek.

Meclis soruşturması komisyonunun yetkileri

Komisyon, kamusal ve özel kuruluşlardan konu ile ilgili bilgi ve belgeleri isteyebilecek; gerekli gördüklerine el koyabilecek; Bakanlar Kurulun'un bütün vasıtalarından faydalanabilecek; Bakanlar Kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilirkişileri dinleyebilecek.

Komisyon, adli mercilerden yardım isteyebiliyor. Ayrıca CMUK'un tanıklarla, bilirkişilerle, zapt ve arama ile ilgili olarak adli mercilere verdiği hürriyetleri kısıtlayıcı yetkilerin genel hükümler çerçevesinde kullanılmasını, gerekçesini bildirmek suretiyle görevli adli merciden yazıyla isteyebiliyor.

Soruşturmanın sonuçlandırılması

Soruşturma komisyonu raporu, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde bastırılarak hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana derhal gönderilecek ve TBMM üyelerine dağıtılacak. Rapor, üyelere dağıtımından itibaren on gün içinde görüşülecek.

Görüşmeler tamamlandıktan sonra komisyon raporu Genel Kurul'ca gizli oyla karara bağlanacak.

Komisyonun, Yüce Divan'a sevk yönündeki raporları ile Genel Kurul'un Yüce Divan'a sevk kararlarında hangi ceza hükmüne dayanıldığı belirtilecek.

Komisyonun Yüce Divan'a sevk etmeme yönündeki raporlarının reddi, ancak, Yüce Divan'a sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren bir önergenin kabulüyle mümkün olabiliyor.

Yüce Divan'a sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınabilecek.

Öte yandan, siyasi parti gruplarında, Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamıyor ve karar alınamıyor. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER