ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Ocak 2014 Çarşamba 08:46

17 Aralık operasyonunun usüsüzlükleri

17 Aralık operasyonunun usüsüzlükleri

17 Aralık operasyonu için yarım saatte alınan hukuksuz tedbir kararına suç duyurusu.


17 Aralık operasyonu sonrası mallarına tedbir konulan 7 işadamı ve 2 şirket hakkındaki karar kalkarken, tedbirin yarım saatte ve dosya mühürlerinin bile sökülmeden alındığı ortaya çıktı. Yaşanan hukuksuzluk nedeniyle işadamları bugün suç duyurusu yapacak.

Star gazetesinden Helin Şahin'in haberine göre, hükümete yönelik 17 Aralık operasyonunun 2. dalgası kapsamında 7 işadamı ve 2 şirket hakkında verilen tedbir kararı önceki akşam kaldırılırken, yaşanan süreçteki hukuksuzluk yargıya taşınıyor. Dosyanın avukatları, savcı Muammer Akkaş ve tedbir kararını veren hakim Süleyman Karaçöl hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’tan bugün suç duyurusunda bulunacak. Suç duyurusunun temel dayanağı ise tedbirin kaldırılmasına ilişkin önceki gece çıkan kararın gerekçesi olacak. Çünkü kararın gerekçesinde, çok kapsamlı bir soruşturma dosyası olmasına rağmen hakimliğin yarım saatte, dosyaların mühürlerini bile açmadan tedbir kararı aldığı belirtiliyor. Dosyanın avukatlarından Müşir Deliduman, savcı Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında yasal işlem yapılması için suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

İŞADAMLARININ İTİBARI ZARAR GÖRDÜ

 Her konuda duyarlı olan HSYK’nın Akkaş ve Karaçöl hakkında işlem yapması gerektiğini vurgulayan Deliduman “17 Aralık’taki ‘hukuksuzluklar tek tek incelensin’ talebinde bulunacağız. CMK 250 ve TMK 10’daki tüm kararlar ve soruşturma dosyaları tarafsız savcılarca incelenmeli. Bu dosyaların tümünde hukuksuzluk mevcut. HSYK soruşturma izni vermeli ve bu savcılar ile hakimler hakkında yasal işlem yapılmalı. Burada mallarına tedbir kararı konulan kişiler hakim ve savcıya manevi tazminat davası açma hakkına sahip. Çünkü itibarları ve maddiyatları zarara uğramıştır” dedi. İkinci dalga operasyonu kapsamında Türkiye’nin en büyük yatırımlarına imza atan işadamlarının mal varlıklarına 25 Aralık’ta el koyma kararı alınmış, karar önceki gece dört savcının kararıyla kaldırılmıştı. Tedbir kararı alınan isimler arasında Abdullah Tivnikli, Latif Topbaş, Üsame Kutub, Ömer Kalyoncu, Mehmet Cengiz, Cengiz Aktürk ile Bosphorus 360 Ltd ve Zirve Holding de bulunuyordu.

MADDE MADDE USULSÜZLÜKLER

Mallarına tedbir konulan işadamlarının malları üzerindeki tedbir kararı önceki gece dört savcının kararıyla kalkarken, karanın gerekçesinde yapılan tüm yanlışlar gözler önüne serildi. Savcılar İsmail Uçar, Fuzuli Aydoğdu, İrfan Fidan ve Murat Çağlak kararla ilgili yazdıkları gerekçede el koyma kararının kanunsuz olduğunu tek tek maddelerle açıkladı.

- HERHANGİ BİR KAYIT GETİRİLMEDİ

“Dosya savcılığımızca yeniden incelenirken birçok eksiklik bulundu. Şüphelilere dair para, fon, menkul hak ve alacaklar gibi malvarlığı hareketleri izlenmemiş ve herhangi bir kayıt getirilmemiştir. Şüphelilere isnat edilen suçlar, tarihleri ve bu suçlardan elde edilen kazanç miktarlarının ayrı ayrı belirlenmesi gerekirken bu tür tespite gidilmemiştir.”

- YETKİLİ KURUMDAN RAPOR ALINMADI

“MASAK’tan her hangi bir rapor alınmamıştır. Dosyada, suçlara yönelik yetkili bir kurumdan ve bilirkişiden alınmış başka bir rapor da bulunmamaktadır.” “CMK’nın 128/1’e göre el koyma için soruşturma konusu suçun işlendiğine ve bu suçlardan elde edildiğine dair kuvvetli şüphe bulunması ve el konulan tedbirin şüpheli veya sanığa ait olması gerekir.”

- KARARDA MİRAS AYRIMINA GİDİLMEDİ

“Eylem tarihinden önce edinilen mallar ile hile veya miras yolu ile edilen mallara tedbir konulması mümkün değildir. Oysa mahkeme kararında böyle bir ayrıma gitmedi.”

- ÜÇÜNCÜ ŞAHISLAR DÜŞÜNÜLMEDİ

“Şüphelilerin eylemleri ile suçlardan elde ettikleri mal varlığı, soruşturma evrakındaki bu yönde eksiklikler dolayısıyla tespit edilemediğinden, oranlılık ilkesi ve 3. şahısların bu tedbirlerden etkilenmesi de değerlendirilememiştir”

- MÜHÜR SÖKÜLMEDEN KARAR VERDİLER

“Dosya, 54 klasör ve 1005 sayfalık fezleke ihtiva etmesine rağmen, hatta tespitlerimize göre klasörlerin 32 tanesini ihtiva eden çuvalların halen mühürlü olup okunmaksızın yarım saat gibi kısa bir sürede şüphelilerin suçla ilgisi olup olmadığına bakılmaksızın mallarına el konulmuştur.”

- SORUŞTURMADA KUŞKULAR OLUŞTU

“El koyma kararında CMK’nın 133. maddesindeki sayılı suçlar yoktur.” 8 Ocak 2014’te İstanbul Emniyet’ine yazdığımız müzekkereye ilişkin verilen cevapta ‘arşivlerinde soruşturma dosyasıyla ile ilgili herhangi bir belge ve dosyaya rastlanılmadığı’ bildirildiğinden soruşturmanın usule uygun olarak yapılıp yapılmadığına dair kuşkular oluşmuştur.”

PROF. SÖZÜER: HUKUK DIŞI DEMİŞTİK

Haksız el koyma kararıyla ilgili bilimsel mütaala veren İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer “Tedbir kararının kaldırılması özel yetkili mahkemelerdeki bazı soruşturma ve davalardaki haksız uygulamaların giderilmesi için bir adım oldu” dedi.

Prof Sözüer, şunları söyledi: “Biz öğretim üyesi arkadaşlarımızla haksız bu el koyma kararıyla ilgili bilimsel mütalaa vermiştik. İnsanların doğduğu andan tüm varlıklarına tedbir koyulması Anayasa’da yasaklanan genel müsadere cezası etkisi gösteren hukuk dışı bir uygulamadır demiştik. Böyle bir uygulama sadece mallarına haksız olarak tedbir konulan kişi ve kuruluşlara değil, tüm ekonomiye büyük zarar veren sonuçlar doğurmaktadır. Öyle ki borsada işlem gören tüm hisse senetlerine el koyulup, borsadan hisse senedi alan ve olaylarla hiç ilgisi olmayan on binlerce borsa yatırımcısı dahi cezalandırılmak istenmiştir. Savcıların, tamamen hukuka aykırı el koyma kararını kaldırmasıyla, insanların hukuka güven durması için bir ümit ışığı yakılmıştır.”

HERŞEY ORTAYA ÇIKAR

Bu arada operasyon kapsamında ‘mal varlıklarına el koyma kararı’ kaldırılan işadamı Cemal Kalyoncu “Hukuksuz bir uygulama vardı, kaldırıldı. Her şey ortaya çıkacak” dedi.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER