ÖNE ÇIKANLAR :
OTO-MOTOTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Kasım 2014 Salı 15:45

Sona geliniyor!

Sona geliniyor!

Uzun ömürlü Elektrikli yerli otomobiller 5 yıl sonra yollara çıkacak.


Yerli otomobil için yürütülen uzun ömürlü bataryada sona geliniyor. Elektrikli yerli otomobil 5 yıl sonra yollara çıkacak. Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'nın en önemli projelerinden olan "hibrit ve elektrikli otomobil" üretimi için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

550 kilometre ve üzerinde şarj ömrüne sahip bataryanın üretiminde sona gelindi. Bataryanın araca uyumunun ve testlerinin 2015 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Hirbitli ve elektrikli yerli otomobil markasının yollarda görüleceği süre olarak da 2020 yılı öngörülüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kamuoyuna duyurulan 9 dönüşüm programı, açıklanacak yeni programlarla birlikte 25'e çıkacak. Dönüşüm programlarındaki 417 eylem planının 77'si ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ait. Bu kapsamda, otomobil üretim teknolojisinde son yıllarda hızla gelişen hibrit ve elektrikli otomobillerin üretimi Türkiye'nin öncelikli hedefleri arasında.

1415642923_img20141110195931.jpg

Şu anda Türkiye'de, 200 ile 450 kilometrelik şarj ömürlü bataryalara sahip elektrikli otomobiller mevcut. Türkiye'nin hedefi batarya, aksam, kaporta gibi elektrikli otomobilde yer alacak bütün parçaların yerli üretimle yapılması. Bunun için TÜBİTAK'ın AR-GE çalışması, TÜBİTAK – özel sektör ortaklığı ve özel sektör olmak üzere 3 ayrı grup, proje üzerinde çalışmaları yürütüyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otonun 2020'den önce yollarda olmasını hedeflediklerini belirtmişti. Bu nedenle 550 kilometre ve üzerinde şarj ömrüne sahip batarya üretimine başlandı. Ayrıca bataryanın ticari olarak pazarlanmasına yönelik çalışmalar da gerçekleştirilerek proje hayata geçirilecek.



ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER