ÖNE ÇIKANLAR :
OTO-MOTOTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Kasım 2014 Pazartesi 11:44

Kış lastiğinin önemi pistte gösterildi

Kış lastiğinin önemi pistte gösterildi

Eğitim pistindeki buz özelliği kazandırılmış zeminde kış ve yaz lastiklerinin etkilerini uygulamalı gösteren uzmanlar, kazaların önlenmesinde sürücüleri, araçlarını hava şartlarına uygun hale getirmeleri yönünde uyarıyor.


Uluslararası Yol Güvenliği Uzmanı Mert İntepe, buzlu zeminde kış lastiğinin yaz lastiğinden daha etkili fren yapılmasını sağladığına işaret ederek, "Birçok kazanın önüne kış lastiği takarak geçebilirsiniz" dedi.

Kış lastiği alacak sürücülerin bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan İntepe, kış lastiklerinin üzerinde hassas ve kılcal damarlar bulunduğunu anlattı.

İntepe, "Ayrıca yanak kısmında M+S ve kar amblemi bulunur. Bunlar yaz lastiğinde bulunmaz. M+S lastiğin kış için özel hamurdan yapıldığını, kar amblemi de kar lastiği olduğunu gösterir" diye konuştu.

"4 MEVSİM LASTİKLER HER ŞEHİRDE KULLANILAMAZ"

Ayrıca sürücüleri ya yaz lastiği ya da kış lastiği kullanmaları yönünde uyaran İntepe, 4 mevsim adı altında alınan lastiklerin her şehirde kullanılamayacağını söyledi.

Bu lastiklerin kullanımlarının şehirlere göre de farklılık gösterdiğini kaydeden İntepe, İstanbul'daki yağmurlu havalarda 4 mevsim lastikler kullanılabildiğini ancak Erzurum'daki yağmurda kullanılamayacağını dile getirdi.

İntepe, kış lastiğine ne zaman geçileceğinin bilinmesinin de önemli olduğunu dile getirerek, "Kış lastiği ihtiyacının illere göre farklılık gösterir. İstanbul'da yaşıyorsanız farklıdır. Erzurum'da yaşarsanız farklıdır. Bu nedenle 7 derecenin altına düşen sıcaklıklarda sürücülerin kış lastiği kullanmaları zorunludur. Örneğin İstanbul'daki sürücülerin eylülün sonundan martın sonuna kadar kış lastiği kullanmaları gerekirken, bu süre Erzurum ve Hakkari gibi illerde daha erken başlar ve daha geç biter" diye konuştu.

"ESAS OLAN UYGUN EKİPMAN VE TRAFİK KURALLARINA UYMAK"

Sürücülerin bu zamanlamaya dikkat etmediğini belirten Mert İntepe, bazı sürücülerin de hemen ilk yağmurda gidip lastik değiştirdiğini söyledi.

Sürücülerin, "Frene bastığımda aracın durabilmesi için ne lazım?" diye düşünmeleri gerektiğini vurgulayan İntepe, şöyle devam etti:

"Bunun için iyi bir lastik, korkmadan frene basabilen bir sürücü, ABS fren sistemi ve bunun gibi birçok şeyi sıralayabiliriz. Ancak genelde sürücülerden şunu duyuyoruz; 'İyi bir arabam var. Frene bastığımda durabiliyorum.' Ama şartlar öyle olmuyor. Yanlış bir hareketinizde aracınız çok iyi olsa da sizi kazadan kurtaramaz. Bu nedenle öncelikle trafik kurallarına uymak gerekir. Yani siz 50 kilometre yazan viraja 90'la girerseniz, kış lastiğiniz olsa da olmasa da kaza kaçınılmazdır. Yani esas olan uygun ekipman ve trafik kurallarına uymaktır. İkisi ayrı düşünülemez."

Kötü hava şartlarında sürücülerin seyahat etme zorunluluğu olup olmadıklarına göre hareket etmeleri gerektiğini ifade eden İntepe, eğer seyahatlerini erteleyebiliyorlarsa ertelemelerinin daha uygun olacağını aktardı.

İntepe, her şeye rağmen seyahat edeceklerse sürücülerin kış lastiği, kar zinciri, yangın söndürücü, reflektör, ilk yardım çantası gibi kanunen de zorunlu olan ihtiyaçları bulundurması gerektiğini anlattı.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER