ÖNE ÇIKANLAR :
OTO-MOTOTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Aralık 2016 Salı 17:03

Geleceğin araçlarını şekillendirecek plastikler gündemde

Geleceğin araçlarını şekillendirecek plastikler gündemde

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Eroğlu: "Otomobillerde plastik parçalar diğer parçalara göre yüzde 50 daha hafif olduğundan yakıt tüketiminde yüzde 25 ila 35 civarında tasarruf sağlıyor"


Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından düzenlenen 11. Türk Plastik Endüstrisi Kongresinde sektördeki son gelişmeler konuşulurken, geleceğin araçlarını şekillendirecek plastikler vakfın gündemine alındı.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, bu yıl "Ulaşım Araçlarının Geleceği; Plastikler" temasıyla düzenlenen kongrede konuşan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, Türkiye'de araçların üretiminde toplam ağırlığın ortalama yüzde 12'sinin plastikten üretildiğini belirterek, bu miktarın ortalama olarak otomobilde 90, otobüste 15, midibüs ve minibüste 10, kamyonda 91, kamyonette ise 40 kilograma denk geldiği bilgisini verdi.

Plastiklerin diğer parçalara göre yüzde 50 daha hafif olduğundan yakıt tüketiminde yüzde 25 ila 35 civarında tasarruf sağladığını bildiren Eroğlu, araçlar hafifledikçe doğaya verdikleri yükün de azaldığını, 1 kilogram hafifliğin 20 kilogram daha az karbon salınımı anlamına geldiğini aktardı.

Eroğlu, Türkiye'de geçen yıl toplam plastik üretiminin yüzde 5'ini otomotiv plastiklerinin oluşturduğunu kaydederek, yalnızca kara yolu ulaşımında kullanılan araçlarda değil uçak ve trenlerde de plastik kullanımının arttığını bildirdi.

Başkan Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Günümüzde küçük özel uçaklar ve yeni nesil yolcu uçaklarının gövdeleri, fiberglasa benzeyen fiber takviyeli plastik kompozitlerden üretiliyor. Bu malzemelerin metal parçalara göre daha hafif ve dayanıklı olmaları yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor. Bir diğer avantaj ise yolcu kabininde ses seviyesinin minimuma düşmesi ve klasik uçaklara oranla sesin yüzde 80 azalması sayesinde yolculuğun konforundaki artışta yaşanıyor. Böylece plastikler; daha az yakıt tüketimi, daha az bakım ve operasyon maliyeti, daha çevreci, daha sessiz, non-stop daha uzun mesafe uçuş ve daha ucuz yolcu biletlerine ulaşmayı mümkün kılıyor. Tüm bu tasarım ve verimlilik özellikleri sayesinde uçak sanayinde plastik kullanım oranı 1970'lerde yüzde 4 iken günümüzde yüzde 30'a çıkmış durumda. Kısa bir zaman diliminde yüzde 50 seviyesine yükseleceği öngörülüyor."

 

- "Ulaşım araçlarında plastiğin oranı daha da artacak"

 

Eroğlu, araçlarda, tasarım ve fonksiyonellik gibi birçok özellikteki değişimin dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirterek, artık bir araçtan daha konforlu, güvenli, yakıt tasarruflu, fonksiyonel ve stil sahibi tasarıma sahip, düşük fiyatlı, yüksek performanslı ve çevreci olması beklendiğini aktardı.

Bu taleplerin tümüne cevap verebilecek araçların üretimi için alternatif malzemenin plastik olduğunu bildiren Eroğlu, bu doğrultuda araçlardaki plastik kullanım oranının giderek arttığını, sektöreki inovasyon çalışmaları sayesinde kısa bir zamanda bu payın daha da artacağını anlattı.

Eroğlu, bu yılki kongrenin, iki yıl önce düzenlenen kongrede ele aldıkları otomotiv plastikleri temasının devamı niteliği taşıdığını ve karayolu taşımacılığının yanı sıra havayolu taşımacılığında da plastiklerin öneminin giderek arttığını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gövdesi tümüyle fiber takviyeli plastikten üretilen ilk yolcu uçağı B787'dir. Japonların 'ANA' havayolu şirketi bu anlamda bir ilke imza attı. Hacim olarak uçağın yüzde 80'i fiber takviyeli plastik. Yüksek dayanıklılığa sahip malzeme ile uçak yüzde 30 hafifletildi. Böylece daha uzun menzile yüzde 20 yakıt tasarrufu ile uçabilen Boeing 787, gökyüzünü de yüzde 40 daha az kirletiyor. Ayrıca bu uçağın gövdesinin, perçinli uçaklardan daha sağlam olduğu açıklandı. Boeing’in başlattığı plastik kullanımı 2013'te rakibi Airbus A350 ile devam etti. Bu örnekleri görmek güzel. Umarız Türkiye'de de bu çalışmaları gerçekleştirebiliriz, Türk plastik sektörü olarak bunu gerçekleştirebilecek altyapıya sahibiz."

 

- PAGEV'den uluslararası iş birliği

 

Kongrede, PAGEV tarafından, Plastik Sanayi Birliği (SPI) ve Amerikan Kimya Konseyi (ACC) ortaklığıyla uygulanan Operation Clean Sweep (OCS-İyi Süpürme Operasyonu) protokolü imzalandı.

Ana sloganı "Küçük şey yoktur" olan Operation Clean Sweep hareketi, plastik malzemeler kullanan tesisler için gönüllülük esasına dayalı bir yönetim programı olma özelliği taşıyor.

Öte yandan THY, BPlas, ENGEL Türkiye, BASF, Kraus Maffei, Kordsa Global, 3M ve A.T. Kearney gibi firmalardan alanında uzman konuşmacıların katıldığı kongrede, Türkiye'deki havacılık sektörü, otomotivin geleceği ve inovasyon, hafif kompozitler için teknoloji çözümleri, araçlarda ağırlık hafifletme ve karbon fiber takviyeli kompozitlerin geleceği gibi konular konunun uzmanları tarafından detaylı olarak masaya yatırıldı.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER