ÖNE ÇIKANLAR :
MEDYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Eylül 2013 Çarşamba 09:49

"Seyirciler Menderes için sessiz gözyaşları dökecek"

"Seyirciler Menderes için sessiz gözyaşları dökecek"

Pana Film'in iddialı dizilerinden “Ben Onu Çok Sevdim”in konsept danışmanı ve senaristlerinden Bahadır Özdener, dizi hakkında çok özel açıklamalarda bulundu.


Bütün Türkiye dinledi. Ben, tek bir şey söyledim göğsümü gere gere; "Ben onu çok sevdim"... Adnan Menderes'in hayatını anlatan 'Ben Onu Çok Sevdim', atv ekranlarında büyük beğeniyle izlendi.

1960 darbesiyle idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes'in yaşamını konu alan 'Ben Onu Çok Sevdim'; ATV'nin merakla beklenen yapımları arasında... 


FRAGMANI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...


Çocuklarına ve eşi Berin Menderes'e sonsuz bağlı olan Adnan Menderes'in her türlü zorluğa birlikte göğüs gerdiği ailesi, yakın çalışma arkadaşları ve büyük aşkı Ayhan Aydan…

"DİZİYİ İZLEYENLER SESSİZ GÖZYAŞI DÖKECEK"

Dizinin senaristlerinden Bahadır Özdener, "Milletine hürriyet hediye etmiş bir başbakanın idam edilmesine tarafsız olamam. Diziyi izleyenler, bizim gibi sessiz gözyaşları dökecek" diyor.

Mehmet Aslantuğ, Birce Akalay ve İdil Fırat'lı kadrosuyla dikkat çeken dizinin konsept danışmanı ve senaristlerinden biri olan Bahadır Özdener, Günaydın'a konuştu.

Türkiye, Adnan Menderes konusunda ikiye bölünmüş bir ülke. Objektif olmak adına senaryoda nelere dikkat edildi?

Asla tarafsız olmayacağım. Milletine hürriyet hediye etmiş bir başbakanın, 1.5 yıl işkence gördüğü ve sonunda alçakça idam edildiği bir konuda tabii ki taraflı olacağım! Milyon liralık servetine ve ömrünün sonuna kadar refah içinde yaşayabilecek olmasına rağmen; çok sevdiği insanlara yol, su, elektrik, eğitim sağlık götürebilmek için gece-gündüz çalışmış bir başbakana karşı tabii ki taraflı olacağım. Başbakanlık koltuğuna oturduğu ay ilk cunta tehdidiyle karşılaşan, sayısız darbe girişimini bertaraf eden, koltuk peşinde olmayan bir başbakana karşı tarafsız olmayacağım. 'Erken seçime gitseydi, böyle olmayacaktı', 'Diktatör olduğu için bu sonu haketti', 'Öğrencileri kıyma makinelerinden geçirdi', 'Vatan cephesi kurdu, asılması normal', 'İnsan cesetlerinin üstüne asfalt döktü' palavralarına karşı tarafsız olamam.

Kesin ve net olarak tarafsız olmayacağınızı söylüyorsunuz yani...

1960 Mayıs'ından bugüne kadar yeterince 'tarafsız' palavra dinledik. İlk defa bir dizi aracılığıyla taraflı olma fırsatı yakalamışken; hukuku ayaklar altına almış 'kara cüppeli' profesörlere, mahkeme üyelerine, hukukçulara karşı taraflı olacağım tabii ki! Anayasa ihlaliyle esir tutulan bir başbakana tokat atabilen Yassıada komutanına karşı tabii ki taraflı olacağım. 1.5 yıl esaret altında tutulduğu Yassıada'da eşiyle iki kez, çocuklarıyla bir kez görüşmesine izin verenlere karşı taraflı olacağım. 14 yıl dava arkadaşlığı yaptığı Adnan Menderes'e, Yassıada'ya düştükleri gün küsen Celal Bayar'a karşı tarafsız olamam! İsmet İnönü'ye olan hıncı yüzünden, başbakanının ana muhalefet lideriyle yemek yemesine dahi tahammülü olmayan bir cumhurbaşkanına karşı başkaları 'tarafsız' olsun, ben olamayacağım. İsmet İnönü, 60 yaşında olmasına rağmen muhalefete geçmeye katlanmışken, 10 yıl boyunca "Paşam, darbe yapalım" diyerek siyaseti kirletenlere karşı tarafsız olmayacağım. Bugüne kadar kendini 'tarafsız' addedenler, 1959'da ölümden dönen Menderes'i, yüzbinlerce kişinin arasında sıradan bir vatandaş gibi karşılayan İsmet Paşa'nın bu nazik davranışını izah edemediler, ben taraflı olarak izah edeceğim.

SONUNA KADAR TARAFIM!

İmza attığınız diğer dizilerde de durum böyle miydi?

'Kurt Kanunu' dizisinde; 1926'da Atatürk'ü öldürme arzusunda olanlara karşı nasıl tarafsız olmadıysam, 'Yol Ayrımı' dizisinde 1930'daki Serbest Fırka tecrübesinde nasıl 'tarafsız' olmadıysam, demokrasimizi bugüne taşıyan 1950-1960 dönemine de tarafsız olamam tabii ki... 6-7 Eylül olaylarının bir 'İngiliz tiyatrosu' olduğunu bilirken nasıl tarafsız olayım? Namık Gedik'i cezaevinde öldürenlere karşı nasıl tarafsız olayım? Tüm Ortadoğu'da İngilizler mi, Amerikalılar mı egemen olacak diye suikastlar işlenirken, darbeler yapılıp işkencehaneler oluşturulurken nasıl tarafsız olayım ki? Yani 1960 ihtilaline İngiliz-Amerikan tertibidir nasıl demeyeyim? Bu tertibi hazırlayanlar; hem Menderes-Polatkan- Zorlu'nun katilleridir, hem de 1960'dan 1980'e kadar işlenen tüm siyasi cinayetlerin failleridir. 'Her darbede kurulan işkencehanelerin ve vesayet rejiminin azmettiricileridir' demek taraf olmak ise sonuna kadar tarafım...

Dizide dönemin medyasına da değinecek misiniz?

Menderes'in paralarıyla kurulan Milliyet gazetesinin, nasıl Menderes'i ipe götürdüğünü bilirken, Karacan Ailesi'ni de ekrana getireceğiz. Hürriyet gazetesinin sahibi Simaviler'i de pas geçmeyeceğim. Yassıada sürecindeki 'tarafsız kalemler'; Bedii Faik, Yaşar Kemal ve Çetin Altan'a karşı da sonuna kadar taraflı olacağım...
Dizide neden özellikle Menderes'in sevgilisi Ayhan Aydan'ı dizinin dramatik çatısına oturttunuz?
Dramatik anlamda Menderes- Aydan ilişkisi, Menderes'in siyasi mücadelesini simgeler. Eğer Menderes, Ayhan Aydan'la mutlu olabilirse çok sevdiği halkı da mutlu olacaktır. Ayhan Aydan'ı odak almadan, Menderes'in hikayesi yürek burkan şekilde anlatılamaz...

HELAL OLSUN AYHAN'A

Dizilerde bol bol entrika, kavga, hır gür, aşk, ihtiras görüyoruz. Menderes'in özel hayatında ne kadar derinlere inilecek? 

Rahmetli Menderes, Ayhan Aydan'ı ziyaretinde bir kez bile evin perdelerinin kapalı olmasını istememiş. Onun 'insanlar görsünler ki, iftira atmasınlar' düşüncesi, bize yol haritamızı sundu. Ama ben şahsen reytingin pespayelikle doğru orantılı olduğuna inanmıyorum. Bunun ispatı, bu yola tevessül etmeyen 'Kurtlar Vadisi'nin hâlâ birinci dizi olmasında saklıdır. Ayrıca yönetmen Mehmet Bahadır Er'in "Öyle bir dizi çekiyoruz ki, 100 yıl daha benzeri çekilmez" beyanına da katılmıyorum. Öyle bir dizi çekiyoruz ki; inşallah yakın tarihimizle ilgili yüzlerce 'taraflı' dizi ve sinema filmi izleyelim diye bu diziyi yapıyoruz biz. Herkes kendi penceresinden anlatmalı ki, insanlar diğerlerinin baktığı taraftan televizyon aracılığıyla bakabilmeli.

Ayhan Aydan'ı epeyce araştırmışsınızdır. Sizce Aydan nasıl bir karakter, biraz anlatır mısınız?

Ayhan Aydan, oyuncu Ege Aydan'ın halası... Ailenin sırları ailesinde kalacak tabii. Dramanın amacı, hiçbir zaman sırları açıklamak değildir. Senaryo; yaşananların niyetini anlamaya ve anlatmaya çalışır. Bu anlamda bir niyet mektubudur. Ayhan Aydan'a dair söyleyeceklerim şimdilik Menderes'in eşi Berin Menderes'in söyledikleriyle aynı. Adnan Menderes'in en yakın çalışma arkadaşlarının, darbecilerin baskısıyla Menderes'e ihanet ettiği bir ortamda Ayhan Aydan mahkemenin huzuruna çıktı. Mahkeme başkanının hakaret içeren sunumuna rağmen "Ben Adnan Menderes'i çok sevdim" dedi ve devamında 'bebek' davasının nasıl bir iftira üstüne kurulduğunu anlattı. Oğlu Aydın Menderes annesine "Ne diyorsun?" diye sorduğunda Berin Menderes "Helal olsun" demiştir...  

HER SAHNEDE ANIYORUZ

Menderes'in özel hayatı, darbe sürecinde çok çirkin bir şekilde kamuoyuna yansıtılmıştı. Dizide Menderes'in AyhanAydan'la ilişkisi de tartışma yaratacak bir konu...

'Ben Onu Çok Sevdim'; benim için Adnan Menderes'i seven milyonlar nezdinde, 'bebek davası-don davası'nın rövanşıdır. Onun çok sevdiği ve onu çok seven milleti, maalesef darbenin karşısında fiziken duramamıştır. Başbakanları idama götürülürken, yüzüne karşı son bir kez "Seni çok sevdik" diyememiş, onların şahsında Ayhan Aydan bu sözleri dile getirmiştir: "Ben onu çok sevdim..." Ben dizinin her aşamasında şehit edilen Menderes'i, arkadaşlarını ve bu ülkeye hizmet eden herkesi rahmetle anıyorum. Seyircilerimiz de bizim gibi sessiz gözyaşları içinde bizi bugünlere taşıyan geçmişimizi rahmetle anacaktır.

Sosyal medyada "Neden İsmet İnönü'yü Şemsi İnkaya canlandırıyor? İnkaya dizi kariyerinde genelde kötü adamları oynadı" diye eleştirenler oldu. Bu tercih hakkında ne düşünüyorsunuz?

Şemsi İnkaya, harika bir oyuncu. Onun İnönü yorumu beni çok heyecanlandırıyor. İlla ki Şemsi İnkaya seçimimizle ilgili bir şey söylenecekse; İnönü'ye göre boyu çok uzun denilebilir. Bu da dramayla gerçek arasındaki farkın somut örneğidir.

ARAŞTIRMALARIMIZ SÜRECEK

Adnan Menderes'in hayatını araştırırken hangi arşivlerden yararlandınız?

Sadece rahmetli Menderes'e dair değil, o dönemin tüm tarihi şahsiyetleriyle ilgili bilgi, belge, gazete, dergi ve kitapları taradık. Çalışmalarımız dizinin finaline kadar da sürecek. Adnan Menderes'in Ayhan Aydan'ın eski eşi Hasan Ferit Alnar'ın tedavisini kendi bütçesinden ödediğini kimsenin bildiğini sanmıyorum. Onun belgesi bile elimizde. Ferit Alnar, Lape Akıl Hastalıkları Kliniği'nde bir ay kalmış ve tüm masrafları Adnan Menderes tarafından karşılanmış. Sakın bunun özel bir uygulama olduğunu düşünmeyin; şahsen bakımını üstlendiği onlarca sanatçı-şair-yazaroyuncudan sadece biri.

ZENGİN OYUNCU KADROSUYLA EKRANDA

'Ben Onu Çok Sevdim'de Adnan Menderes'i Mehmet Aslantuğ, sevgilisi Ayhan Aydan'ı Birce Akalay ve eşi Berin Menderes'i İdil Fırat canlandırıyor.

HAYATININ TAMAMI ANLATILACAK

Dizide Adnan Menderes'in çocukluğu ve gençliği ekrana getirilecek mi?

Adnan Menderes'in hayatı; annesi ve babasının hikayesiyle birlikte yıllarca anlatılsa bitmeyecek bir öykü. Amacımız; dizinin ilerleyen bölümlerinde bu trajik hayatın tamamını anlatmak.

'Kurtlar Vadisi'ni Türkiye'de derin devleti ve siyasi oyunları anlama rehberi olarak da görenler var. PANA FİLM, bu misyonu 'Ben Onu Çok Sevdim' dizisinde de devam ettirecek mi?

Pana Film, bu toprakların her sıkıntısıyla ilgilenir ve üretimler yapar. Derdini, dertlenen topluluklara anlatmak ve onlarla dertleşmek misyonundadır. Tabii ki 'Ben Onu Çok Sevdim' de bu misyonun parçası...

'PENGUENLİ' MESAJIMIZ ÇOK NET!

'Kurtlar Vadisi Pusu'nun yeni teaser'ı çok konuşuldu. 'Madem penguenleri izlemek istemiyorsunuz, gerçekleri 'Kurtlar Vadisi Pusu'da izleyin' sloganını, "Penguenlere kızanlar ti'ye alınıyor" diye" eleştirenler oldu. Bu sloganda tam olarak neyi anlatmak istediniz?

'Kurtlar Vadisi'; takip edenler için 11 yıldır gerçekleri tüm yönleriyle anlatıyor. Mesajımız net; madem ülkemiz yeniden politize olmaya başlıyor, ülkemizin üzerinde oynanan oyunların perde arkasını izlemek için 'Kurtlar Vadisi'ni izleyenlerin arasına katılın. Aksi halde habercilik üzerinden yapılan eleştiriler havada kalıyor.

Yeni sezonda Suriye, Mısır, Gezi olayları gibi yakın dönemdeki gelişmelerin tam ortasında bir dizi izleyeceğiz galiba. Teaser'dan öyle anlaşılıyor. Dizi hakkında biraz ipucu verebilir misiniz?

Türkiye'de ve bölgede ne yaşanmış, ne yaşanıyor ve ne yaşanacaksa; bunlar 'Kurtlar Vadisi'nin konusudur. Senaryo ekibimizin ne kadar titiz olduğunu öğrenmeyen kalmadı. Önümüzdeki sezon, geçen sezondan devam eden hikayeyle birlikte; Polat Alemdar'ın yeni serüvenini hep birlikte izleyeceğiz. Bakalım Polat Alemdar, nasıl bir ihtiyarlar başkanı olacak?

ANLAMSIZ SAHNELERİMİZ DE OLDU

Bir dizide sıcak gündemi bu kadar yakından takip etmenin, sağlıklı değerlendirme yapma adına riskleri var mı? Eski bölümlerde hiç yanıldığınız oldu mu?

'Kurtlar Vadisi', hüküm içermez, önermelerde bulunur... İzleyici kendi dünya görüşüne göre bu 'önermelerden' birini seçer. Bizim yapmaya çalıştığımız ise seyircimizin değişik perspektiflerden bakmasına vasıta olmak... Dolayısıyla bu önermeler içinde 'bildi' ya da 'yanıldı' gibi bir kıskaç yoktur. 'Anlamlı' ya da 'anlamsız' gibi bir ayrım vardır. 11 yıl içinde binlerce 'anlamlı' sahne yazdığımız gibi, 'anlamsız' sahnelerimiz de olmuştur. Seyircimizin vefası da, toleransı da üst düzey... Medyunu şükranız... n 'Kurtlar Vadisi'nin rakiplerine göre prodüksiyon masrafları daha az gözüküyor. 'Kurtlar Vadisi' için TV tarihinin en kârlı dizisi diyebilir miyiz? 'Kurtlar Vadisi' sorduğunuz üzere 'en kârlı dizi' değil, segmentimizdeki 'en kârsız dizidir'. Maliyetlerimiz çok çok yüksektir. Unutmayalım ki; dünyada yayında olan tek aksiyon dizisidir. Aksiyon dizilerinin ne kadar 'kârsız' olduğunu umarım anlatabildim.  

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER