ÖNE ÇIKANLAR :
MEDYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Aralık 2014 Perşembe 17:51

Mersin'deki Romanlar'dan dizi tepkisi

Mersindeki Romanlardan dizi tepkisi

Mersin'de yaşayan Roman vatandaşlar, bir televizyon kanalında yayınlanan dizinin, kendilerini çok farklı yansıttığını ve yıprattığını savunarak kaldırılmasını istedi.



Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, federasyon binasında düzenlediği basın toplantısında, Mersin'de 12 yıldır eğitim, istihdam ve Roman halkları üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yoksullukla beraber onurlarıyla ayakta durmaya çalışan bir Roman toplumu profili olduğunu ifade eden Daylam, "Roman camiasının kısa zaman önce mahallesi vardı orası yıkıldı. Romanlar denildiğinde insanın aklına hakikaten oynayan, göbek atan ve maalesef bu yönüyle ön plana çıkan bir profil var. Aslında geri planında Romanlar'ın yaşadığı farklı bir kültürü var" dedi.

Bir televizyon kanalında yayımlanan "Roman Havası" adlı dizinin tüm Türkiye'yi ve Romanlar'ı üzdüğünü savunan Daylam, şöyle konuştu:

"Romanlar çok farklı lanse ediliyor bu da bizi hakikaten üzüyor ve yıpratıyor. Düşünebiliyor musunuz Roman kadın sokağın ortasında doğum yapıyor. Arsızlığıyla, hırsızlığıyla, çalanıyla çırpanıyla böyle bir şekilde lanse ediliyor. Bütün bu sıkıntılar yeni yetişecek jenerasyonun aklında böyle Roman profili, modeli ortaya çıkaracak. Sanki Romanlar o yerleşkelerden geçirilmemesi gereken, görüşülmemesi gereken kişiler gibi, görüşüldüğünde acaba hırsızlık mı yapacak, cebimizdeki parayı mı çalacak gibi algı oluşuyor. Bu şekilde anlatılması ve ifade edilmesi bu televizyon kanalına yakışmadı. Bizleri çok üzen bir çalışma oldu. İnşallah bu dizi kaldırılır. Çünkü Romanlar'ı örseleyen ve sıkıntıya boğan bir çalışma. Romanlar bu şekilde aktarılmaması gerekiyor. Romanlar bu ülkenin asli unsurlarıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da bu anlamda görüş bildiriyorlar."

Daylam, Romanlarla ilgili kültürel bir çalışma yapılmasını istediklerini de sözlerine ekledi.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER