ÖNE ÇIKANLAR :
MEDYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Ağustos 2014 Pazar 09:36

Hürriyet'ten Yılmaz Özdil açıklaması

Hürriyetten Yılmaz Özdil açıklaması

Hürriyet Gazetesi'nde Yılmaz Özdil krizi devam ediyor. Yaptığı açıklamaları yetersiz gören Hürriyet bu kez gazetenin birinci sayfasından açıklama yayımladı.


Geçtiğimiz günlerde Yılmaz Özdil yazısının yayınlanmamasıyla ve kovuldumasıyla ilgili yaşanan Hürriyet krizi devam ediyor. Önceki gün internet sitesinden yapılan açıklama dün de güncellenmişti. Hürriyet, yaptığı açıklamaları yetersiz görmüş olacak ki, bu kez de bugün ki gazetenin birinci sayfasından okurlarına bir duyuru yayımladı.

''KİŞİLİK HAKLARINA SAYGI''

Özdil ile krizin temelinde Hürriyet yayın ilkelerinin "kişilik haklarına saygı" maddesinin yer aldığını anımsatan açıklamada, yazısında bu ilkeyi ihlal eden Özkök'ün istenilen değişiklik talebine olumlu yayını vermediği için yazısının yayımlanmadığı açıklandı.

''BUNDAN SONRA DA BU ÇİZGİMİZ DEĞİŞMEYECEK''

Açıklamada ortaya çıkan sorun "görüş ayrılığından" kaynaklanıyor denilirken, bazı gazete ve internet sitelerinin konuyu hükümet baskısına bağlayan yorum ve yazılar yayımlaması da eleştirildi. Hala "Yazarımız Yılmaz Özdil" denilen açıklamada Özdil'in istifa kararı, gazeteden ayrılıp ayrılmayacağı, tazminat için kovulmayı bekleyip beklemediği gibi sorular ise yanıtsız kaldı. Hürriyet'in açıklamalarında en dikkat çeken bölümlerden biri de çizgisini değiştirmeyeceğini açıklaması oldu. Hürriyet yaptığı açıklamada;'' Bundan sonra da bu çizgisini değiştirmeyecek ve okuyucusu ile arasındaki bu gönül kontratına sadık kalmaya devam edecektir.'' dedi. İşte Hürriyet'in birinci sayfasına bastığı o açıklama:

DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Bildiğiniz gibi Hürriyet, Türk basınında yayın ilkelerini belirleyerek, bunlara uyacağını kamuoyuna duyuran tek gazetedir. Kişilik haklarına saygı bu ilkeler içinde özel bir yere sahiptir. Gazete yönetimi, yazarımız Yılmaz Özdil'in son yazısında kullanılan bazı ifadeler bu ilkelere ters düştüğü için kendisine gerekli uyarıyı yapmıştır. Ancak yazarımız, bu ilkeler doğrultusundaki düzeltmeleri yapmayı kabul etmediği için yazısı yayınlanmamıştır.

* * *

Hürriyet, haberlerinde tarafsızlığı, görüş yazılarında ise çoğulculuğu temel ilke kabul etmiş bir gazetedir. Yazar kadromuzun, Türkiye'nin siyasi ve sosyal yelpazesini yansıtacak bir genişliğe sahip olması için gerekli hassasiyeti gösterdik. Amacımız her zaman mümkün olduğunca bütün Türkiye'yi kucaklamaktır. Hiç şüphesiz yazarlarımız, yayın ilkelerimiz doğrultusunda görüşlerini serbestçe yazma hakkına sahiptir.

Bugüne kadar bu serbesti içinde yazmışlardır ve bundan sonra da yazmaya devam edeceklerdir. Ancak yazarlarımıza bu özgürlüğü sağlarken, kendilerinden kurumun etik ilkelerine uygun davranmalarını istemek hem hakkımız hem de gazetecilik mesleğine karşı görevimizdir. Ortaya çıkan sorun tamamen bu konudaki görüş ayrılığından kaynaklanmıştır.

* * *

Durum böyleyken, bazı gazete ve internet sitelerinde konuyu hükümet baskısına bağlayan yorum ve yazılar çıkmıştır. Bunların bir bölümünün iyi niyetle yazıldığına inanıyoruz. Ancak bazılarının, Hürriyet gazetesine olan ezeli düşmanlıklarından kaynaklandığı da açıkça görülmektedir. Hürriyet ile okuyucuları arasında görünmeyen bir gönül kontratı vardır. Yazılı olmayan bu kontratta okurlarımıza, Türkiye'yi kucaklayan, demokrasiyi, çoğulculuğu ve meşruiyet çizgisini savunan, bütün siyasi partilere eşit mesafede duran iyi bir gazete sunma vaadi vardır.

Hürriyet, gerek haberciliği gerek görüş yazıları ile bu kontrata her zaman sadık kalmıştır. Bugüne kadar yayınlarında hiçbir partinin, örgütün ve çevrenin etkisinde kalmamıştır. Bundan sonra da bu çizgisini değiştirmeyecek ve okuyucusu ile arasındaki bu gönül kontratına sadık kalmaya devam edecektir.

Saygılarımızla. 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER