ÖNE ÇIKANLAR :
MEDYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Ocak 2013 Salı 08:19

Böylesi Muhteşem Yüzyıl'da bile yok

Böylesi Muhteşem Yüzyılda bile yok

Öteki Gündem programında ortaya atılan iddia Muhteşem Yüzyıl dizisinde entrika olarak bile yer almıyor.


Habertürk'teki Öteki Gündem programı yine geceye damga vuran en enteresan bölümlerinden biriyle ekrana geldi.

Pelin Çif'tin moderatörlüğünde konuklar Hattat Fuat Başar ile araştırmacı Metin Soylu olurken, Piri Reis'in haritasıyla ilgili iddiaları Hürrem Sultan'a dayandırılan kısmıyla izleyen herkesi şaşırttı.

HARİTANIN KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜ MEVCUT

Programda ortaya atılan iddialardan biri şu oldu; Piri Reis dünya haritasını oluştururken 22.5 derecelik bir açı kullandığı ve haritadan kalan 16'da 1'lik bölümün varlığı esas alındığında, haritanın tamamının 360 derecelik açıya sahip olduğu ortaya çıkıyor. Bu da Piri Reis'in haritasının tüm dünyayı kapsadığı sonucunu ortaya çıkarıyor. Ancak şu an elde olan/bilinen parça haritanın bütünü değil.

ÇOK ŞAŞIRTICI HÜRREM SULTAN İDDİASI

İddialardan en kafa karıştıranı ise Hürrem Sultan ile ilgili olanıydı. Hattat Fuat Başar, Rus asıllı olduğu bilinen Hürrem Sultan'la ilgili ilginç bir teoriyi ekranda paylaştı.

Buna göre; Topkapı Sarayı'nın Hazine Dairesi'nden çıkması gereken Piri Reis haritası, Topkapı Sarayı'nın Harem Dairesi'nde ortaya çıkıyor. Bulunduğunda ise harita üzerinde yeterince tahribat yapıldığı, hatta üzerinde ekmek kırıntılarının olduğu kaydediliyor. Bir de şu var ki, haritanın eksik bölümlerinden birinin de Rusya'nın yer aldığı bölge olması. Tüm bu olanlar Hürrem Sultan'la ilgili çok ilginç bir teorinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Teoriye göre Hürrem Sultan'ın, haremden çıkan Piri Reis haritası üzerinde bilinçli olarak tahribat yapma ihtimali yüksek.

İBRAHİM PAŞA-PİRİ REİS- HÜRREM SULTAN ÜÇGENİ

Bu teorinin doğru olma ihtimali üzerinde duranların bir düşüncesi de, İbrahim Paşa'nın idam kararında Kanuni Sultan Süleyman'ı etkileyen Hürrem Sultan'ın, aynı şekilde Piri Reis'in idamında da etkilemiş olabileceği ihtimali. Bu iddiaya göre de İbrahim Paşa idam edildikten sonra, ona yakın devlet adamları da "uzaklaştırma" politikasına maruz kalıyor. Bunlardan biri de Piri Reis. Ancak kendisini idamdan kurtaran isim Barbaros Hayrettin Paşa. Piri Reis, kendisini koruyan Barbaros'un ölümünden sonra, 80'li yaşlarda olmasına rağmen Osmanlı'da pek görülmeyeceği üzere iple boğularak değil, kılıçla vurularak idam edilebiliyor.

COLOMB AMERİKA'YI PİRİ REİS HARİTASIYLA KEŞFETTİ

Programda ayrıca Amerika'nın kaşifi olarak kabul edilen Colomb'un, Büyük İskender'den yadigar kalan kitap ile birlikte Piri Reis'in de haritasını kullanarak bu kıtaya ulaşabildiği iddiaları da yer aldı.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER