ÖNE ÇIKANLAR :
MAGAZİNTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Kasım 2014 Cuma 12:28

O Dünyanın en iyi dansçısı

O Dünyanın en iyi dansçısı

Irek Mukhamedov, Devlet Opera ve Balesi sanatçılarına ders vermek ve provalarına katılmak üzere Samsun’a geldi.


Dünyanın en iyi dansçısı seçilen Tatar kökenli dansçı Irek Mukhamedov, Devlet Opera ve Balesi sanatçılarına ders vermek ve provalarına katılmak üzere Samsun’a geldi.

Samsun Devlet Opera Balesi tarafından davet edilen Tatar kökenli dansçı Irek Mukhamedov,1 hafta boyunca opera sanatçılarına ders vermek ve provalara katılmak üzere Samsun’a geldi. Dünyanın en iyi bale dansçısı olan Irek Mukhamedov, basın mensupları ile Büyük Samsun Oteli’nde bir araya geldi.

1988 yılında dünyanın en iyi ’Dancer hans Christian Andersen Ödülü’ne ve İngiltere kraliçesinin verdiği ödüle layik görülen ünlü dansçı Irek Mukhamedov, "Samsun’a 1 hafta bale eğitim vermeye geldim. 6 hafta Türkiye’de tur yapacağım. Turum en son İstanbul’da sonlanacak. Hem ders vereceğim hemde provalara bakacağım bu süre içinde. 6 tane opera var Türkiye’de, Avrupa’da şehirlerde birer maksimum 2 tane opera var. Türkiye’de 6 opera olması çok büyük bir şey. Samsun’daki operadaki dansçılar genç, operada çok genç. Gençlerin böylesine operaya önem vermesi bence çok önemli” dedi.

Türkiye’de siyasi ve bürokatların opera sanatına ilgi göstermesi halinde bu sanatın daha da ilerleyeceğini söyleyen Irek Mukhamedov, "Dünyada birçok ülkede ödül aldım. İlk olarak dünyanın en iyi dansçı ödülünü 1988 yılında aldım. Bu ödülü benle 1 kişi daha aldı. Yani 2 kişi bu ödülün sahibiz. Bunun haricinde birçok ödül daha aldım. İngiltere’de kraliçenin verdiği ödül var ve benim için en büyük ödül. İyi bir bale sanatçısı olmak için bir disiplin, iki okul çok önemli. Üç yetenek üçü kombine olduğu zaman iyi bir bale sanatçısı olunabilir” diye konuştu.

Bale yaşantısı ve hayatı hakkında bilgi veren Mukhamedov, "10 yaşında okulda baleye başladım. O yaşlarda Moskova Bale Tiyatrosuyla beraber temsillere çocuk yaştayken katılıyorduk. Profesyonel dansçı olarak 18 yaşında bitirdim okulu ondan sonra profesyonel hayatıma başladım. Şimdi 54 yaşımdayım halen dans ediyorum. Rusya’da Sovvetler Birliği’nin dağılma sürecinde çalışmak zor olmaya başladı. O yüzden Avrupa’ya çıktım ve Londrayı seçtim. Roal Bale’de çalışmaya başladım. Türkiye’de bale çok seviliyor, seyircisi gayet iyi. Seyircisiz bale olmaz, umarım seyirci daha çok ilgi gösterir” şeklinde konuştu. Tatar kökenli dansçı Irek Mukhamedov, 1 hafta boyunca vereceği ders ve provalarına katıldıktan sonra Samsun’dan ayrılacak Bir çok ilde aynı şekilde 6 hafta boyunca eğitimler vermeye devam edecek olan Mukhamedov, ardından son olarak İstanbul’da final yaparak ülkesine geri dönecek.








KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER