ÖNE ÇIKANLAR :
MAGAZİNTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2013 Cuma 19:41

Leyla İle Mecnun'a tepki yağıyor!

Leyla İle Mecnuna tepki yağıyor!

Küçük Kıyamet dizisinin efektsiz cehennem sahnesini ti'ye alırken, dini değerlerle dalga geçen Leyla İle Mencnun dizisi muhafazakar kesimin tepkisini topladı.


Ömer ÇAMOĞLU - YAZETE.COM

Samanyolu TV'nin Küçük Kıyamet isimli dizisinde yapılan bir efekt hatası yaklaşık bir ay önce kadar sosyal medyanın bir numaralı gündem konusu olmuş, kanal ti'ye alınmıştı.

Önce kısaca hatırlatalım: 

Küçük Kıyamet dizisinin bir sahnesinde, cehennemde zebanilerin elinde çırpınan bir şahıs görünüyor. O, zincire vurulmuş feryat ederken, oğlu da biraz uzağından "kurtaracağım seni baba" şeklinde ona sesleniyordu. Ancak sahnenin bir yerinde, ateş efektleri birden yok oluyor, sahnenin efektlenmemiş ham hali ekranlara yansıyordu. 

Televizyonculuk zor zanaat. Tek atımlık kurşununuz var. Çekilen sahnelerin bir bölümünde gözden kaçmış bir hata varsa, ve bu yayınlandıysa artık geri dönüşü yok. Ya alay konusu olursunuz, ya da bir skandala imza atarsınız. Zaman zaman diğer dizilerde de bu türden hatalar görmek mümkün. 

Dizi setlerine girmiş olanlar bilirler. Her daim bir acelecilik, bölüm yetiştirme kaygısı vardır. Geç gelen oyuncular olur, teknik ekipte aksaklıklar çıkar, elektrik kesintisi olur, güneşi beklersin, ayı beklersin, montaj, kurgu esnasında hatalar yapılır, bazen filmler yanar, zarar görür vs... 

Aynı sıkıntılar, televizyonların  haber bültenlerinde, gazetelerde ve hatta internet sitelerinde bile olabiliyor. Bir yanlış baskı, açık unutulmuş mikrofon ya da yanlış VTR sizi geri dönüşü olmayan bir skandala sürükleyebilir. YouTube bu türden videolarla doludur. 

SOSYAL MEDYADA "CENNET, CEHENNEM VE AHİRET" KAVRAMLARIYLA ALAY EDİLDİ

Dizideki o hata yaklaşık 1 ay önce gündeme getirildi. Ancak o bölümün yayın tarihi oldukça eski. Ocak aylarına denk geliyor. Sosyal medyada türeyen bir grup kasıtlı olarak bu videoyu yayarak, Cennet-Cehennem ve bazı diğer dini değerlerimizin alay konusu olmasına sebebiyet verdi. 

Facebook, Twitter ve bazı video sitelerinde yayınlanan videoya gelen yorumlar büyük tepkilere sebep oldu. Bu tepkilerden bir kaçını aşağıda sıralayacağız.

LEYLA İLE MECNUN AYIP ETTİ: "TÖVBE ETMEME GEREK YOKMUŞ"

Samanyolu dizisindeki bu hata önceki haftalarda Leyla İle Mecnun dizisinde alay konusu oldu. Evet, konu ti'ye alınmaya müsait bir konu. İtirazımız; o hatanın alay konusu olmasına değil, Erdal Bakkal'ın "tövbe etmeme gerek yokmuş ki" gibi ifadelerle dini değerleri aşağılarcasına bir üslup takınmasına. Bunun bir de, TRT'de yayınlanması daha da vahim. 

Evet, Leyla İle Mecnun dizisi sektörde gerçekten çığır açtı ve oldukça kaliteli bir komedi. İlgiyle takip ettiğimiz dizilerden. Ancak "Küçük Kıyamet" dizisinin hatasıyla dalga geçeyim derken "Tövbe etmeme gerek yokmuş, bana ateşten bahsedilmedi" türünden ifadeler, espri amaçlı bile olsa, kullanılmamalıydı. Farklı bir üslupla da seyirciyi güldürmek mümkündü. 

AK SAKALLI DEDE UYUŞTURUCUDAN GÖZALTINA ALINMIŞTI

Leyla İle Mecnun dizisinin Ak Sakallı Dedesi gibi mübarek bir zat-ı muhterem geçtiğimiz aylarda uyuşturucudan gözaltına alındı. Kimse bununla dalga geçmedi, dalga geçilmemeli de. Başta da söylediğimiz gibi bu sektörde bazen kontrol dışı olaylar gerçekleşebiliyor. 

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI

Leyla İle Mecnun dizisindeki o sahneye sosyal medyada tepki yağdı. Yorumcular, dizide dini değerlerimizle alay edildiğini konusunda hemfikir. 

İşte o yorumlardan birkaçı; 

Fakir-ül Şuur:

Muzip biri montajlayıp göndermiş bunu. Küre TV'deki bölüme bakarsanız böyle bir sahne olmadığını görürsünüz. Keşke STV'ye danışıp bu haberi yapsaydınız.

Theley:

Düzgün konuşun. Nedir bu din düşmanlığı?
Fatih Sultan Mehmet kalksa İstanbul'u Bizanslılar almış deyip tekrar savaşır.

Murat Boztürk:

Dikkat ettiniz mi? "tövbe etmeme gerek yokmuş" gibi bir söylemde bulunuyor. Daha önce ki bölümlerden birinde de yine cehennem sahnesinde "bana ateşten bahsedilmedi" diye bir ibare geçiyor dizide. Dalganızı geçin ama dini konuları alet etmeyin dizilerinize.

Fatih İkbal:

Dini konularda alay edene rabbimin gazabı büyük olacak. Komedi yapıyorsunuz güldürüyorsunuz ama dini konulara karşı hassas olmamız gerekiyor. Dinle alay, insanların nazarında normalleşmeye başladı. Fakat ALLAH’ın dini alay konusu edenlere karşı büyük gazabı olacağını unutmamak lazım. Müslüman isek bu hassaslığa dikkat edelim. Ve Müslümanlar olarak bu şekilde yapılan her icraata büyük tepki vermememiz lazım. Hesap gününe iman edenler dikkat edelim.

Mehmet Malik:

Böyle saçma sapan vakit kaybı din ile dalga geçen espri konusu yapan dizileri savunanlar, ne var bunda gibi laflar eden imanını bi gözden geçirsin. Beni hiç güldürmedi. Sizi güldürdüyse bi sorun vardır sizde.

 

e-Posta: omercamoglu@yazete.com

Twitter: https://twitter.com/omeryazete

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER