ÖNE ÇIKANLAR :
KURTLAR VADİSİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Ocak 2014 Pazartesi 13:49

Vadi'de operasyonun finansal kodları

Vadide operasyonun finansal kodları

Kurtlar Vadisi Pusu'nun 210. bölümünde Türkiye'nin borsada uğradığı yüz milyarlarca liralık zararın teknik ve organize boyutu işlendi.


Aksaçlı'nın talimatıyla harekete geçen Savcı Leyla, borsa manipülatörlerini yakın takibe aldı. Dizide geçen Savcı Leyla ile borsa uzmanı şahıs arasında geçen diyalog, oynanan organize oyunun adım adım nasıl sahnelendiğini gösterdi. 

İŞTE O DİYALOG:

Gökçer: Savcı hanım, Finansal Teşkilatı tarafından görevlendirildim. Soruşturmanızda size yardımcı olmak ve elimden geldiğince sizi bilgilendirmek için buradayım.

Savcı Leyla: Benim de açıkçası bazı konuları araştırmak için sizin gibi birine ihtiyacım vardı.

Gökçer: Nasıl yardımcı olabilirim?

Savcı Leyla: Elimdeki dosyada, yüzlerce hesabın yurtdışı bağlantıları ve hareket dökümleri var. Kurumlarımız tarafından kontrol edilen bu şirketlerin hesaplarında şüpheli satışlar görünüyor. Ama nasıl yapıldığına dair bir kanıt yok.

Gökçer: Savcı hanım, ülkemizdeki fonların büyük çoğunluğu yabancı sermayenin elinde. Bu güçlü sermaye ile, Türkiye'deki finansal hareketleri istedikleri gibi kontrol edebilmekteler. Bunu da kendilerine yakın bazı bankalar, sermaye ve medya grupları ile yapıyorlar.

Savcı Leyla: Elimizde bu grupların kimler olduğuna dair bilgiler mevcut. Asıl merak ettiğim, bu kadar gözle görünür bir spekülasyonu nasıl bir sistemle yaptıkları.

Gökçer: Borsadaki birçok şirketin çoğunluk hissesini önce hep birlikte satın alarak, hisse değerlerini yükseltiyorlar. Sonra ülkemizde yaşanan siyasi, ekonomik, toplumsal bir olayı medyadaki kendi uzantılarıyla birlikte kriz gibi göstererek, ellerindeki hisseleri açığa satıp düşüşü başlatıyorlar. Açığa sattıkları hisselerden elde ettikleri paranın tamamını aynı gün dövize çevirerek yandaş bankaları vasıtasıyla kurların yükselmesini sağlıyorlar.

Savcı Leyla: Sonrasında da dövizi bozdurarak borsada düşen hisseeleri tekrar toplayıp haksız kazanç elde ediyorlar.

Gökçer: Ve yaptıklarını sistemde illegal olarak göremiyoruz.

Savcı Leyla: Öncelikle bunların örgütsel yapılarını çözüp, ülkemizdeki iş ortaklarını ve işbirlikçilerini çağırıp ifadelerine başvuralım. Bakalım onlar nasıl açıklayacaklar bu haksız kazancı.  

VİDEO İÇİN TIKLAYIN



YAZETE.COM

KAYNAK:
yazete.com
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER