ÖNE ÇIKANLAR :
KURTLAR VADİSİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Kasım 2013 Cumartesi 15:26

Kurtlar Vadisi Pusu'daki Baphomet sembolünün anlamı nedir?

Kurtlar Vadisi Pusudaki Baphomet sembolünün anlamı nedir?

Kurtlar Vadisi Pusu'nun bu haftaki bölümünde yer alan tapınakçıların sembolü olan Baphomet sanki Femen'lerin de sembolü. Femen'lerin yaptıkları gösterilerde Baphomet pozu vermeleri, Tapınakçılar ile Femenler arasında bağlantı mı var sorusunu akla getiriyor!


Kurtlar Vadisi Pusu 202. son bölüme son sahnede tapınakçılar ile ilgili esrarengiz sembol damga vurdu. Baphomet olarak bilinen sembol, aynı şekilde Femen'ler tarafından da kullanılması akla değişik sorular getiriyor. 

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Baphomet olarak bilinen sembolü, gösterilerinde kullanmaları, bu  işaretin tapınakçılar ile FEMEN arasında bir bağlantıyı mı sembolize ettiği kafaları karıştıran bir diğer soru.

BAPHOMET NEDİR? KİMDİR?

Bu sözcüğün ne olduğu, ne anlama geldiği, günümüze dek hiçbir araştırmacı tarafından tam olarak çözümlenememiştir. Bunun Tapınakçılar ile bağlantılı bir anagram olduğu benimsenmiştir.

14. yüzyıl başlarında, Katolik Kilisesi Tapınakçıları aforoz eder, engizisyon da yakalanan her bir tapınak şövalyesini yargılarken, Baphomet adındaki bir sahte Tanrı’ya taptıkları ileri sürülmüştü. Bunun bir de resmi vardı ve katoliklere göre şeytanın betimlemesi olan bu resim Baphomet biçimindeydi. Bunun uzun boynuzlu bir keçiye benzer bir kafası olduğu da belirtilmişti. Elbette o tarihlerde bu böyle ortaya konduktan sonra, taaüpınak şövalyelerine bunun böyle olmadığını kanıtlamak düşüyordu. Olmayan bir şeyin kanıtı da olamayacağına göre, tapınak şövalyelerinin suçlu görüleceği daha başından belliydi.

O konu o tarihlerde öyle gelip geçti. Kimilerine göre bitti ama kimileri de şu sözcüğün aslının astarının ne olduğunu araştırmaktan ve düşünmekten geri kalmadı. Araştırma ile hiçbir sonuca varılamadı ama Baphomet’in Tapınakçıların gizli tutulan adını oluşturan sözcüklerin bazı harf ve hecelerinden oluşturulmuş bir tür anagram olduğu üzerinde aşağı yukarı görüş birliğine varıldı.

19. yüzyılın ünlü gizemci/-okültist araştırmacılarından olup, Eliphas Levi takma adını kullanan Alphonse Louis Constant tarafından yapılmış bir yorumsal açıklama uyarınca, burada bir öz deyiş söz konusudur.; şöyle: Templi Omnium Hominum Pacis Abbas (İnsanlar arasındaki barışın babasının tapınağı). Şimdi bu öz deyişi “Tem. O. H. P. Ab.” şeklinde kısalttıktan sonra bunun tersinden okursak, “Baphomet” sözcüğü çıkar. 

Ancak tapınakçılar ile masonlar arasında hep sıkı fıkı bir bağ kurulur ya… İşte bu çizim nedeniyle antimasonik cephede hemen bu figür “Masonların tanrısı”nın resmi biçimine getirili vermiştir.
 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER