ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2012 Çarşamba 16:05

Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesi Miniatürk’te

Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesi Miniatürkte


Anadolu’nun ve Hasankeyf’in en önemli tarihi eserlerinden olan Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesi ile tarihi hamam, İstanbul Minyatür Türkiye Parkı’nda (Miniatürk) sergilenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ve Hasankeyf Kaymakamlığı’nca yürütülen ortak proje çerçevesinde Batman Valiliği'nce finanse edilen Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesi'nin 1/25 ölçeğinde maketlerinin yapılarak Miniatürk’te belirlenen yere yerleştirilmesi işi, Hasankeyf Köylere Hizmet Götürme Başkanlığı’nca ihale edilerek yüklenici firma belirlendi.

Ayrıca tarihi hamamın maketi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından yaptırılarak, 2013 yılının ilk çeyreğinde Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesi maketiyle Miniatürk’te ziyarete açılması planlanıyor.

Zeynel Bey Türbesi 1462–1482 yıllarında Hasankeyf’te hüküm süren Akkoyunlular'dan kalan tek eser olma özelliğini taşıyor. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu olan Zeynel Bey'in, Osmanlı İmparatorluğu'nun kazandığı 1473 yılındaki Otlukbeli Savaşı'nda hayatını kaybettiği biliniyor.

Zeynel Bey Türbesi, dışarıdan silindirik, içerden sekizgen miğfer başı şeklinde iki katlı bir yapıya sahip. Türbede Türkistan anıt mezarlarındaki yapı etkisi görülmekte. Üzerindeki çini mozaiklerde Kûfi Arapça yazı ile yukarıdan aşağı birinci kuşakta 'Allah', ikinci ve üçüncü kuşaklarda baş kısmında 'Ahmet' devamında ise 'Muhammed' dipteki son kuşakta ise 'Ali' isimleri yer alıyor. Anadolu’da bu yapıya sahip başka bir eserin olmadığı belirtiliyor.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER