ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Şubat 2017 Pazartesi 14:55

Yıldız Sarayı Vakfı dünyaya açılacak

Yıldız Sarayı Vakfı dünyaya açılacak

Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. Uslu: "Uluslararası iş birliklerimizden de yararlanarak kültür değerlerimizi, farklı ülkelerde düzenleyeceğimiz toplantılarla anlatmayı ve Türkiye'nin tanıtımına katkı vereceğimiz türde sempozyum ya da paneller düzenlemeyi düşünüyoruz" "Yarınlar bizim için çok değerli. Gençlere, engellilere ve çocuklara yönelik sosyal ve eğitim projeleri yürütüyoruz. Akademik çalışmalara da önem veriyoruz. Kalıcı yayınlar çıkarıyoruz. Maalesef, bu ülkede k


Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, kültür sanat alanındaki uluslararası iş birliklerinden de yararlanıp, Türkiye'nin tanıtımı konusunda farklı ülkelerde etkinlikler düzenleyeceklerini belirterek, "Yıldız Sarayı Vakfı bu sene payitahtın sınırlarından çıkıp hem Anadolu'ya hem dünyaya açılacak." dedi.

Yıldız Sarayı Vakfının geçmiş ve gelecek dönem kültür-sanat faaliyetleri, bir otelde düzenlenen toplantıyla basınla paylaşıldı.

Uslu, toplantıda, Yıldız Sarayı Vakfının faaliyetlerini 1982'den bu yana kesintisiz şekilde devam ettirdiğini söyledi.

Vakfın, öncelikle Yıldız Sarayı'nı restore etmek üzere kurulduğunu ifade eden Uslu, zaman içerisinde çoklu alanlarda da çalışmalar yapmaya başlandığını dile getirdi.

Doç. Dr. Uslu, vakfın faaliyet gösterdiği alanlara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kültür sanat alanı bizim için merkezi önemde. Restorasyon çalışmaları yapıyoruz. Artık bina restorasyonlarından ziyade, bugün müze içerisindeki belli tarihi değerleri olan unsurların restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Son olarak Sultan 2. Abdülhamid Han'ın taht restorasyonunu yaptık. Neşriyat, musiki, resim, hilye-i şerif ve birçok sergi yapıyoruz. Gelenekselden evrensele konserler gerçekleştiriyoruz."

Toplumda, kültürel farkındalığı güçlendirmeyi amaçladıklarını aktaran Uslu, "Eşyaları ve eserleriyle, 2. Abdülhamid Han'ı anlatmak istiyoruz. Sultan Abdülhamid'in çok iyi anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bugünden bakıldığında o dönemin tarihsel sonuçlarının iyi okunması gerekiyor. Biz de bu konuda hem müzede hem vakıfta çeşitli çalışmalar yürütüyoruz ve yürüteceğiz." diye konuştu.

- 2. Abdülhamid Han adına mimarlık yarışması

Uslu, geleceğe yönelik yeni açılımlarla çalışmalarına devam edeceklerine vurgu yaparak, şunları aktardı:

"Yarınlar bizim için çok değerli. Gençlere, engellilere ve çocuklara yönelik sosyal ve eğitim projeleri yürütüyoruz. Saray burada bir vesile. İnsanları Yıldız Sarayı aracılığıyla kendi medeniyet köklerimizle buluşturmaya yönelik projeler yapıyoruz. Akademik çalışmalara da önem veriyoruz. Kalıcı yayınlar çıkarıyoruz. Maalesef, bu ülkede kültür sanat konularında çalışan çok az sayıda sivil toplum kuruluşu var."

Osmanlı'nın pek çok konuda örnek olduğunu, bu nedenle Osmanlı'yı gençlere daha çok anlatacaklarının altını çizen Uslu, "Osmanlı'nın mimarisi de çok önemli bir yere oturuyor. Dünyada kendi mimarisiyle, mimari tarihiyle konumlanabilmiş çok seçkin ve az sayıda medeniyetten biri. Biz de 2. Abdülhamid adına ve anısına, seçkin, özgün ve prestijli bir mimarlık yarışması düzenleyeceğiz. Bu yarışmada gençlerin, kendi mimari değerlerimizi ön plana çıkararak yarışmaya katılmalarını isteyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Yıldız Sarayı Vakfının, uluslararası kültür ağlarının üyesi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Uluslararası iş birliklerimizden de yararlanarak, kültür değerlerimizi, farklı ülkelerde düzenleyeceğimiz toplantılarla anlatmayı ve Türkiye'nin tanıtımına katkı vereceğimiz türde sempozyum ya da paneller düzenlemeyi düşünüyoruz. Göbeklitepe gibi, kültür turizmi açısından dünyanın göz bebeği olacak zenginliklere sahibiz. Bu konularda dünyanın farkındalığını artırmayı görev kabul ediyoruz. O yüzden, Yıldız Sarayı Vakfı bu sene, payitahtın sınırlarından çıkıp hem Anadolu'ya hem dünyaya açılacak."

Toplantıya Uslu'nun yanı sıra, vakfın yönetim kurulu üyeleri Hakkı Yıldırmaz, Mergül Kotil, Selin Bozkurt ve Yıldız Sarayı Müze Müdürü Ali İlker Tepeköy katıldı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER