ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Eylül 2014 Salı 17:01

Tokat’ta Ahilik Haftası kutlamaları

Tokatta Ahilik Haftası kutlamaları

Ahilik Haftası kutlamaları Vali Cevdet Can’ın kutlama heyetini makamında kabulüyle başladı.


Kutlama heyeti içerisinde Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Küsbeci, TESOB Başkanı Mehmet Bekçi, Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, Tokat Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Fehmi Çankaya yer aldı.

Kabulde açıklama yapan Vali Cevdet Can, "Bu ziyaret vesilesi ile esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyor, kendilerine hayırlı olmasını ve Ahilik ilkelerinin bu günler vesilesi ile tekrar hatırlanıp hayata geçirilmesini temenni ediyorum." dedi. Gelecek yıl daha kapsamlı bir tören yapılmasını isteyen Vali Cevdet Can, meydanda yapılacak törende esnafların hazırlayacakları tiyatro gösterileri, yarışmalar ve halk oyunları gösterileri olabileceğini söyledi. "Amacımız bu kültürü gelecek nesillere aktarmak" diyen Vali Cevdet Can, "Ahilik ilkelerinin esnaf ve sanatkarlarımız vasıtasıyla tüm toplumumuza yayılmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

MEYDAN CAMİ AVLUSUNDA AHİLİK PİLAVI İKRAM EDİLDİ

Etkinlik daha sonra pilav ikramı ile devam etti. Ahilik Haftası münasebetiyle düzenlenen etkinlikte pilav kazanının başına geçen Vali Cevdet Can, vatandaşlara Ahilik pilavı ikram etti.

Meydan cami avlusunda düzenlenen etkinliğe Vali Cevdet Can’ın yanı sıra Belediye Başkanvekili Altan Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, İl Emniyet Müdürü Fikri Yalman, diğer davetliler ve iki bine yakın vatandaş katıldı.

Program, Taşhan esnaflarından 70 yıldır bakırcılık yapan Mustafa Dede’nin Ahilik duasıyla başladı. Tokat'ta kırk yılı aşkın süredir marangozluk yapan 76 yaşındaki Mehmet Uçar yılın Ahisi seçildi. Vali Cevdet Can, Uçar’a Ahi kıyafetini giydirdi ve plaket takdim etti.

Meslekte kırk yılını dolduran diğer esnaflara plaketlerini Belediye Başkanvekili Altan Çelik ve TESOB Başkanı Mehmet Bekçi verdi. TESOB Başkanı Mehmet Bekçi yaptığı konuşmada, "Ahilik kardeşlik demektir. Mazisi uzun yıllara dayanan bu teşkilat, Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında büyük etkiye sahiptir. Pirimiz Ahi Evran Hazretleri Horasan’dan Anadolu’ya gelip ülkemizin çeşitli illerinde medreseler kurmak suretiyle yıllarca hizmet etmiştir." dedi. Konuşmaların ardından yaklaşık iki bin kişiye Ahilik pilavı ikram edildi.




KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER