ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Kasım 2014 Salı 17:56

"Terzi" yarın seyirciyle buluşacak

"Terzi" yarın seyirciyle buluşacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın yeni oyunu "Terzi", yarın Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde sahnelenmeye başlayacak.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın yeni oyunu "Terzi", yarın Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde sahnelenmeye başlayacak.

Şehir Tiyatroları'ndan yapılan açıklamaya göre, Polonya tiyatrosunun olduğu kadar, çağdaş absürt tiyatronun da dünyadaki en önemli yazarlarından biri kabul edilen Slawomir Mrozek'in, İtalya'da sürgündeyken kaleme aldığı oyun, 19-29 Kasım arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde sahnelenecek.

Yönetmenliğini Ragıp Yavuz'un yaptığı oyunda terzi rolünü Ahmet Saraçoğlu üstlendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Saraçoğlu, "Oyunda terzinin sembolize ettiği şey, müthiş bir erk, güç. Her şeyi yöneten, her şeye kılıf giydiren bir terziden ve bu giydirilmeyle şekillenen insanlardan söz ediyoruz. Terzinin o kadar çılgınca amaçları var ki, ona kalsa hayvanları, bitkileri hatta mineralleri bile giydirecek. Terziye göre çıplaklık barbarlık, doğa ise kaos ve karışıklık demek ve bütün bunların düzene sokulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yönetmen Ragıp Yavuz oyuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Elbette kişiler var, ancak bu kişiler süreçleri olan karakterler olarak değil, evrensel semboller olarak karşımıza çıkıyor. Oyunda kesin bir zaman ya da coğrafya yok. Her yer ve her zaman ya da hiçbir yer ve hiçbir zaman olarak algılamak mümkün. Başrol kişisi terzi, bütün dünyaya 'format' atmaya çalışan bir gücün simgesi. Kendi kimliğimizle ve özgürce yaşamını, seçimlerini belirleyen bireyler olmak yerine dikte edileni, ok işaretleriyle gösterilen yönelimleri yaşamında barındıran insanlara dönüştürülmeye çalışıldığımız bir dünyada yaşıyoruz. Terzi bu dünyanın giydiricisi. Böylesi bir giydirilmeye hayır demenin yolları da var kuşkusuz. Becerebildiğimizce aktarmaya çalışacağız."

Oyunun sahne tasarımını Barış Dinçel, kostüm tasarımını Ayşen Aktengiz, ışık tasarımını Mustafa Türkoğlu, efekt tasarımı Ersin Aşar, hareket düzenini ise Yasemin Gezgin yaptı.

Oyunda Ahmet Saraçoğlu'nun yanı sıra Ergun Üğlü, Gülce Çakır, Emre Karaoğlu, Çimen Turunçoğlu Baturalp, Emrah Derviş Soylu ve Can Tarakçı rol alıyor.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER