ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Kasım 2014 Pazartesi 13:21

Tarihi türbe definecilerin gazabına uğradı

Tarihi türbe definecilerin gazabına uğradı

Erzurum’da define avcıları 278 yıllık Derviş Ağa’ya ait türbeye dönüştürülen mezarı kazarak hazine aradı.


Erzurum’da define avcıları 278 yıllık Derviş Ağa’ya ait türbeye dönüştürülen mezarı kazarak hazine aradı. Polis, olay sonrasında incelemede bulunarak define avcılarının yakalanması için çalışma başlattı.



Olay, Yakutiye ilçesi Tahtacılar Caddesi, Derviş Ağa Mahallesinde bulunan Derviş Ağa Camisi’nin içerisinde bulunan türbede gece saatlerinde meydana geldi. Öğle namazını kılmak için camiye gelen cemaat mezarın kazıldığını fark etti. Bunun üzerine durum polise bildirildi. Polis olay yerinde incelemede bulunarak delil araştırması yaptı. Define avcılarının yakalanması için çalışma başlatıldı.

Cemaat, türbenin altın bulabilmek için kazındığını söyleyerek, define avcılarına tepki gösterdi.



DERVİŞ HACI İBRAHİM AĞA

Hacı Bektaş oğlu Derviş Hacı İbrahim Ağa 17. yüzyıl sonu 18.yüzyıl başlarında hayat sürmüş Erzurum’un yetiştirdiği, sanatkâr ve kundura işleriyle uğraşan tüccar, sofiyandır. Gönlünde Allah rızasından gayrisi olmayan, “İnsanların en hayırlısı, insanlara en fazla faydalı olandır.” Hadisi Şerif. “Siz sevmekte olduğunuz (mal, can gibi) şeylerden Allah yolunda infak (Bağışlamak, vermek) edinceye kadar birre (Üstün hayra ve Allah rızasına ) asla ulaşamazsınız.” Ayeti Kerime. Şiarınca yaşamış örnek insan. Derviş Ağanın mezarı Gülahmet Caddesi’nde, H. 1130, M. 1717 yılında yaptırdığı, kendi adını taşıyan Derviş Ağa Camii’nin haremine girişte sağ tarafta Kuran kursu, sol tarafta küçük bir hazire, hazirenin ortasında bulunan mezarı türbe ile çevrilmiştir. Türbeyi 4 sütun üstünde yükselen güzel bir kubbe örtmektedir. Mezarın çevresi mavi renkli demir parmaklıklarla çevrilidir. 1736 yılında vefat etmiştir.




KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER