ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Ekim 2016 Çarşamba 12:32

Sehavet Mersinoğlu'nun mirası

Sehavet Mersinoğlunun mirası

Türkiye'nin ilk kadın haritacısı Prof. Dr. Sehavet Mersinoğlu'nun arşivinden oluşan sergi, yarın açılacak


Türkiye’nin ilk kadın haritacısı Prof. Dr. Sehavet Mersinoğlu'nun İstanbul Teknik Üniversitesine (İTÜ) bağışlanan arşivinden oluşan sergi, sanatseverlerle buluşacak.

Mersinoğlu'nun ailesi tarafından İTÜ'ye bağışlanan arşivinden hazırlanan sergi, yarın saat 10.30'da İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Mustafa İnan Kütüphanesi'nde açılacak.

Sergide, Mersinoğlu'nun tarihi el çizimi haritaları, özel notları ve "Yerbilimi Kartografyası" kitabı yer alacak.

- Prof. Dr. Sehavet Mersinoğlu

Sehavet Mersinoğlu, 1922 yılında İstanbul'da doğdu.

Çizim ve resim yeteneğini gören karikatürist Cemal Nadir’den özel ders alan Mersinoğlu, lisenin ardından, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü ile Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Resim Şubesinde aynı anda öğrenim gördü.

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Enstitüsünde 1945-1947 arasında asistanlık yapan Mersinoğlu, dünyaca ünlü kartograf Arthur Robinson'un öğrencisi olarak Wisconsin Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. Daha sonra Maden Tetkik Arama Enstitüsünde (MTA) çalışan Mersinoğlu, 1952-1954 arasında, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde çalışarak, burada görev yapan ilk kadın kartograf oldu.

ABD'de kartograf olarak çalıştığı dönemde, harita ve atlas hazırlamanın yanı sıra, kütüphanecilik ve harita basımı konularında en son teknikleri öğrenen Mersinoğlu, Türkiye’nin baz haritasını oluşturdu.

MTA bünyesinde 1968'de açılan Doğa Tarihi Müzesinin kurucusu olan Mersinoğlu, en büyük ideali olan milli atlasın oluşturulması ve Türkiye’nin ilk doğa tarihi müzesinin kuruluşunda, harita çizimine ek olarak fotoğrafhane, resimhane ve matbaa gibi birçok unsuru yönetti.

Türkiye’nin kartografya tarihine ışık tutacak çalışmalar da yapan Mersinoğlu, 2014 yılında İzmir'de yaşama veda etti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER