ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Eylül 2014 Salı 13:25

Şanlıurfa'nın tarihi bu müzede

Şanlıurfanın tarihi bu müzede

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi "Urfa Kent Müzesi"ni ziyaret edenler tarihe yolculuk yapıyor.


"Urfa Şehir Surları"nın önemli bir bölümünü oluşturan 2 bin metrekare alana sahip müzede tarım ve hayvancılığın gelişimini temsil eden mumyalar ve tarihi mekanların maketleri bulunuyor.
Müzeyi ziyaret edenler ise tarihe yolculuk yaparak şehrin geçmişi hakkında bilgi sahibi oluyor. Yemek kültürü, sosyal yaşantı ve çocuk oyunlarına kadar kentin geçmişten günümüze gelenek ve göreneklerinin yaşatıldığı mekanda kuşçuluk, taş ustalığı ve değirmen gibi meslekler yer alıyor.

Şanlıurfa'nın önemli simaların da tanıtıldığı mekanda kentte yaşadığına inanılan peygamberlerin hayatı sesli olarak anlatılıyor. Müzede ayırca Göbeklitepe, Balıklıgöl ve Atatürk Barajı'nın 3 boyutlu maketleri bulunuyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Daire Başkanlığı Turizm Tanıtım Müdürü Necmi Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin, kentin tarihini tüm yönleriyle ele aldığını söyledi. Karadağ, halk tarafından "Mahmutoğlu Kulesi" olarak bilinen ve 1100'lü yıllarda inşa edilen alanı kent müzesine dönüştürdüklerini belirtti.

Müzenin yeni açılmasına rağmen ziyaretçilerden ilgi gördüğünü ifade eden Karadağ, "Yerli ve yabancı turistlere tanıtmayı amaçlıyoruz. Müzede gerçekten muhteşem bir hava var. Misafirlerimiz burada tarihe tanıklık ediyor" dedi. Vatandaşlardan ellerindeki kullanmadıkları eski malzemeleri müzeye bağışlamasını isteyen Karadağ, şöyle devam etti:

"Burada kentin geçmişteki izlerine dair temalar ve eserler var. Müzede deve kervanı, peygamberler tarihi, kent maketi, gelenek görenek, Urfa'nın kronolojik tarihini bulmak mümkün. Ancak müzede eksiklikler var, malzeme sıkıntısı yaşıyoruz. Hemşehrilerimizden kent yaşamına dair ellerinde varsa köşeye attıkları eski eşyaları, fotoğrafları getirmelerini bekliyoruz. Biz burada bağışlanan malzemelerin üstüne eserin kime ait olduğunu da yazıyoruz." 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER