ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Haziran 2013 Perşembe 09:13

Papa Fatih'ten ne istedi?

Papa Fatihten ne istedi?

Vatikan Gizli Arşivi'ne giren belgesel ekibi, Papa tarafından Fatih Sultan Mehmet'e yazılan 100 sayfalık orijinal mektuba ulaştı.


Fatih Sultan Mehmet'in hayatını konu alan "Fatih; Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam" belgeselinin çekimleri sırasında Fatih Sultan Mehmet ile ilgili önemli belgeler ortaya çıktı.

VAFTİZ OLMASINI İSTEMİŞ

Zaman gazetesinden Yusuf Bülbül imzalı habere göre, Papa'nın mektupta; 'Sen doğunun, ben de batının hükümdarıyım. Gel seninle güçlerimizi birleştirelim. Ancak benim bir şartım var; vaftiz olacaksın..' ifadeleri yer alıyor.

Daha pek çok fazla bilginin yer aldığı mektubu Fatih'in okuduğu, ancak cevap vermediği söyleniyor.

Belgeselde ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han'ın ilk eşi Sitti Mükrime Hatun'un 600 yıl önce çizilmiş resmi ve bu resmin hikâyesi yer alıyor. İzleyicilerin bütün bu bilgi ve belgeleri belgeselde izleme imkânı bulacaklarını söyleyen yapımcı Kerime Senyücel, "Vatikan kütüphanesi ile süren uzun yazışmalar sonucunda ancak çekim izni alabildik..." diyor.

Yaklaşık üç yıldır ön hazırlık ve çekim süreci devam eden 'Fatih; Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam' belgeseli ekimin ilk haftası TRT 1, TRT HD ve TRT Belgesel kanallarından izleyiciye ulaşacak. Osmanlı Devleti'ni kısa sürede imparatorluğa taşıyan Fatih Sultan Mehmet'in yaptıkları, kişiliğinden yola çıkılarak anlatılıyor. Belgeselde Fatih, önemli bir siyasi figür olmasının yanında edebiyat, felsefe ve teknolojiye düşkünlüğüyle de ele alınıyor. Fatih'in izinden onlarca ülkeyi gezen belgesel ekibi, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bosna-Hersek ve İtalya'da çekimler yapmış. Daha önce hiçbir TV kanalı tarafından görüntülenemeyen bilgi ve belgelere ulaştıklarını söyleyen Senyücel, yerli ve yabancı onlarca bilim adamı ile yaptıkları röportajlara da dikkat çekiyor.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER