ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Aralık 2016 Perşembe 15:21

Ölümü hatırlatan kelepçeleri müzeye bağışladı

Ölümü hatırlatan kelepçeleri müzeye bağışladı

Bosna'daki savaşta, Mostar şehrinde katledilen Boşnak ve Hırvatlar arasında hayatta kalmayı başaran Recep Karisik, kendisine ölümü hatırlatan kelepçeleri Saraybosna'daki Savaş Suçları ve Soykırım Müzesine verdi


Bosna'daki savaşta, ülkenin güneyindeki Mostar şehrinde katledilen Boşnak ve Hırvatlar arasında hayatta kalan Recep Karisik, esir tutulduğu sırada ellerini bağladıkları ve kendisine ölümü hatırlatan kelepçeleri Saraybosna'daki Savaş Suçları ve Soykırım Müzesine bağışladı.

Savaş döneminde memleketi Mostar'daki bir toplama kampında esir tutulan ve Sırp askerler tarafından türlü işkencelere maruz kalan Karisik, yaşadığı zor günleri ve nasıl hayatta kaldığını AA muhabirine anlattı.

Kendisine her zaman ölümü hatırlatan kelepçeleri, Boşnak halkına yapılan zulmün unutulmaması için 24 yıldır sakladığını belirten Karisik, kelepçeyi müzeye bağışlayarak gelecek nesillerin de yaşananları unutmamasına katkıda bulunmak istediğini söyledi.

Karisik, Sırp askerler tarafından 1992 yılı yazında esir alındığını, önce Mostar yakınındaki Sutina'da, ardından Vrapcici'de esir tutularak işkence gördüğünü ifade etti.

Vrapcici'de esir sayısının günden güne arttığını kaydeden Karisik, "14 Haziran gecesi başka bir yere gideceğimiz söylendi. Minibüse bindirildik. Minibüse ilk girenler arasındaydım. On dakikalık yolculuktan sonra orman yoluna saptık. İçimden bir ses ölüme gittiğimizi söylüyordu. Kısa bir süre sonra kapılar açıldı. Sonra silah sesleri ve çığlıklar." diye konuştu.

Karisik, o gece kurşuna dizilenler arasında bir tek kendisinin hayatta kalmayı başardığını söyleyerek sağ olduğunu fark ettiklerinde Sırp askerlerinin "Seni başka bir şekilde öldüreceğiz" diyerek bir depoya götürdüklerini anlattı.

Küçük bir odaya kapatılıp, odadaki kalorifere kelepçelendiğini belirten Karisik, üzerinde taşıdığı kibritle odayı aydınlatmayı başardığını ve odanın aydınlanmasıyla her yerin kan içinde olduğunu gördüğünü söyledi.

Karisik, kelepçenin eline bol geldiğini ve ortasındaki demiri kıvırmaya başladığını ifade ederek "Bir süre uğraştıktan sonra kelepçeyi koparmayı başardım. Odadaki pencereden dışarı çıkıp ormana doğru koştum." dedi.

Savaşın hatırası olarak her zaman yanında taşıdığı kelepçeyi müzeye teslim etmek için Saraybosna'ya geldiğini söyleyen Karisik, "Gelecek nesillerin kimseye güvenmemesi gerektiğini düşündüğüm için bu kelepçeleri sakladım. Kelepçeleri yaşananların unutulmaması ve daha çok insanın gerçekleri görmesi için müzeye bağışlıyorum." ifadesini kullandı.

Mostar'da 1992 yılında yapılan katliamda 114 Boşnak ve Hırvat, Sırp askerleri tarafından kurşuna dizilmiş ve aralarından sadece Karisik hayatta kalmayı başarmıştı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER