ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Kasım 2014 Pazartesi 15:53

"Ninja" geleneği, Saraybosna'da yaşatılıyor

"Ninja" geleneği, Saraybosnada yaşatılıyor

Japonya'daki "ajan ve paralı askerler" olarak bilinen ninjaların gelenekleri, anavatanlarından binlerce kilometre uzaklıkta, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yaşatılıyor.


İlk ortaya çıktığında, çoğunlukla efendilerinin huzurundan kovulmuş ya da kendi istekleriyle ayrılmış samurayların, zaman içinde sayıca az olmalarını bir avantaj haline dönüştürmek için oluşturdukları gizlilik temelli savaş sanatı ninjalık, asıl kuruluş amacından uzaklaşmış olsa da Japonya dışında da "spor dalı" ve "yaşam felsefesi" olarak sürdürülüyor.

Siyah kimonoları, kılıç ve diğer silahlarıyla Hollywood filmlerinden çıkmış kahramanlara benzeyen "Saraybosnalı ninjalar", -10 derecede suya giriyor, binalara tırmanıp doğada antrenman yapıyorlar.

Saraybosna'daki "NinpoEra" Ninjutsu Kulübü'nün kurucularından olan "usta" Darko Traykoviç, ninjaların Hollywood filmlerinde lanse edildiği gibi siyah, sarı ya da beyaz kimonalar içinde bir taraftan diğerine uçan, duman bombası kullanan kişiler olmadığını söyledi.

Belgelerde ninjaların ilk kez 15. yüzyılda feodal Japonya'da ortaya çıktıklarının yazıldığını anlatan Traykoviç, ninjaların tekniklerini zaman içinde ayrı bir dövüş dalına dönüştürdüklerine ve buna "Ninjutsu" adını verdiklerini ifade etti.

Ninja geleneği

 "BİR YAŞAM FELSEFESİ"

Traykoviç, Ninjutsu'nun bir dövüş sanatı ve gerilla taktiği olduğunu kaydederek, "Aslında bu bir dövüş sanatından çok daha fazlası. Bu bir yaşam felsefesi" dedi.

NinpoEra Ninjutsu Kulübü'nü 2007 yılında kurduklarını anlatan Traykoviç, bugün aralarında çocukların da bulunduğu 30 üyeye sahip olduklarını belirtti.

Traykoviç, daha önce farklı dövüş sanatlarıyla da ilgilendiğini ifade ederek, "Bu en iyi dövüş sanatıdır demiyorum. Ninjitsu aracılığıyla biz kendimizi, yeteneklerimizi daha iyi tanımak için çabalıyor, doğayla uyumlu ve daha sakin bir hayat yaşamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Diğer dövüş sanatlarından farklı olarak antrenmanlarını doğada yaptıklarını anlatan Traykoviç, "Bu kapsamda binalara, ağaçlara tırmanıyoruz. - 10 derecede suya giriyoruz" dedi.

Kulübün kadın üyelerinden Aida Begoviç, Ninjitsu'nun insanın içindeki potansiyeli keşfetmesine yardımcı olan bir dövüş sanatı olduğunu belirterek, "Üç yıldır bu dövüş sanatı ile uğraşıyorum. Doğada yapılan antrenmanlar ilgimi çekiyor. Bu dövüş sanatı insana özgüven veriyor" ifadesini kullandı.



 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER