ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Kasım 2014 Çarşamba 11:38

Müzayede 343 milyon dolarlık satış

Müzayede 343 milyon dolarlık satış

Mark Rothko, pop sanatçısı Jasper Johns ve Andy Warhol'un eserleri damgasını vururken, toplamda 343 milyon dolarlık eser satıldı.


ABD'nin New York kentinde yapılan ''Savaş Sonrası ve Çağdaş Sanat'' müzayedesine soyut dışavurumcu Mark Rothko, pop sanatçısı Jasper Johns ve Andy Warhol'un eserleri damgasını vururken, toplamda 343 milyon dolarlık eser satıldı.

Sotheby's Müzayede Evi'nin düzenlediği ve ağırlıklı olarak Amerikalı sanatçıların eserlerinin en yüksek fiyata alıcı bulduğu müzayedede, Amerikalı ressam Jasper Johns'un en bilinen çalışmalarından Amerikan bayrağı serisinden 1983 yılında yaptığı çalışma, 36 milyon dolara ismi açıklanmayan bir koleksiyoncuya satıldı.

Soyut dışavurumcu Amerikalı sanatçı Rothko'nun 1951 yılında yaptığı ''21 Numara (Kırmızı, Kahverengi, Siyah ve Turuncu)'' isimli yağlı boya eseri ise ilk defa açık artırmaya çıktı. Eser, 45 milyon dolara alıcı buldu. Müzayede'de Rothko'nun toplamda 76 milyon dolarlık eseri satıldı. Letonya doğumlu Amerikalı sanatçının ''Turuncu, Kırmızı, Sarı'' adlı bir diğer eseri ise 2012 yılında Christie's Müzayede Evi'nin New York'ta yaptığı açık artırmada 86 milyon 800 milyon dolara satılmış ve bu fiyat, Rothko'nun müzayede rekoru olarak kaydedilmişti.



Müzayede gecesinde, dünyanın en tanınmış pop sanatçılarından Andy Warhol'un eserleri açık artırmanın gözdeleri arasında yer aldı. Sanatçının 1963 yılında tuval üzerine serigrafi tekniğiyle yaptığı Elizabeth Taylor portresi ''Liz 3'' 31 milyon 500 bin dolara alıcı bulurken, ''Brigitte Bardot'' adlı portresi 11 milyon 600 bin dolara, otoportresi de 11 milyon 300 bin dolara satıldı.

Müzayedede, ABD dışından eseri satılanlar arasında yer alan Alman sanatçı Gerhard Richter'in 1991 yapımı yağlı boya soyut resmi için bir koleksiyoncu 21 milyon 445 bin dolar ödedi.

Açık artırmaya katılan Amerikalı sanatçı Jeff Koons'a ait ''Ayı ve Polis'' adlı çok renkli ahşap heykeli ise 8 milyon dolara alıcı buldu. Eserleri en yüksek fiyata satılan yaşayan sanatçılardan Koons'un "Balon Köpek (Turuncu)'' adlı eseri geçen sene yapılan müzayedede 58 milyon 400 bin dolara satılmıştı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER