ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Aralık 2017 Perşembe 17:32

"Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul'da" sergisi

"Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbulda" sergisi

Yaklaşık 100 mekanik düzenek ve 100'den fazla sanat eserinin yer aldığı sergi, 7 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek


Leonardo Da Vinci'nin orijinal eskizlerinden yola çıkılarak oluşturulan "Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul'da" sergisi, mekanik düzenek, orijinal el yazması, tablo ve çizimlerin de dahil olduğu 200'e yakın eseri sanatseverlerle buluşturdu.

Serginin Teknik Sorumlusu Vincent Damseaux, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin, Belçika'nın ardından dünya turuna ilk olarak İstanbul'da başladığını belirterek, 100 mekanik düzenek ve 100'den fazla sanat eserinin yer aldığı, dünyanın en büyük Da Vinci sergisinin sanatseverlerin ilgisine sunulduğunu söyledi.

Serginin seyahat edebilecek tarzda özel olarak hazırlandığını aktaran Damseaux, "Serginin ilki Belçika'nın Brugge kentinde açıldı ve ikinci olarak da İstanbul ayağı düşünüldü. İstanbul'u seçmelerinin nedeni; İstanbul'un çok büyük bir kent olmasının yanı sıra Da Vinci'nin 16. yüzyılda Osmanlı Devleti ile yollarının kesişmesidir." dedi.

Damseaux, Da Vinci'nin büyük bir dahi olduğunu ve birçok konuda yaptığı çalışmaların çeşitli disiplinleri bir araya getirdiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Osmanlı Padişahı 2. Bayezid, Da Vinci'den Haliç'i birleştiren bir köprü çizimi yapmasını istiyor, Da Vinci de Haliç Köprüsü'nün projesini çizip, 2. Bayezid'e sunmak istiyor, bunları arşivlerden yüzyıllar sonrasında bulduk. Köprü çalışmasının neden kabul edilmediği bilinmiyor ama biz köprüyü bu sergi için yaptırdık ve sergiliyoruz. İstanbul, devasa ve çok kalabalık bir şehir. Genel olarak baktığımızda da Türklerin kültüre olan ilgisinin arttığını hissediyoruz. İstanbul'da olmak bizim için çok büyük bir heyecan nedeni ve bu sergi çocukların, ailelerin ve öğrencilerin görmesi gereken ideal bir alandır. Sanata ve bilime ilgisi olanları bekliyoruz. Sergimiz İstanbul'dan sonra Avrupa, Amerika ve Asya'da dolaşacak."

-Haliç Köprüsü replikası sergide

Serginin dünya turuna Türkiye'den başlamasına vesile olan ve organizasyonunu üstlenen TurkMall Yönetim Kurulu Üyesi Alper Eyüboğlu da "dünyanın en kapsamlı Leonardo Da Vinci koleksiyonu" ünvanıyla ziyaretçilerin huzuruna çıkan serginin, 7'den 77'ye herkese hitap ettiğini ifade etti.

Eyüboğlu, nisandan bu yana serginin Türkiye ayağını oluşturmak için görüşmeler yaptığını anlatarak, "Brugge'de açılan sergiyi gezdiğim ve arkasında çok güzel bir hikaye olduğunu öğrendiğim zaman, ben de çok etkilendim ve bunun Türkiye'de olması için onları ikna ettim." diye konuştu.

Serginin Türkiye'de olmasından gurur duyduğunu söyleyen Eyüboğlu, Da Vinci'nin Haliç Köprüsü çizimlerinin Türk marangoz Bilal Yazgan tarafından 3 haftada 50 defa küçültülerek yapıldığı bilgisini verdi.

Eyüboğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyük sergiler Avrupa'yı dolaştıktan sonra Türkiye'ye gelirken, şimdi 2020 yılının sonuna kadar takvimleri dolu yani Türkiye'nin herhangi bir ilinde bu sergiyi açmak istesek, 2020'nin ikinci yarısına kadar beklememiz gerekiyor. Ben Brugge'de sergiyi gezerken, serginin klasik bir sergi olduğunu gördüm ve buradaki sergiyi farklılaştırmak istedim. Mesela dünyaca ünlü isimlerin figürlerini ziyaretçiyle bir araya getiren Madame Tussauds'un meşhur Leonardo Da Vinci balmumu figürü, bir ay boyunca sergilenecek. Haliç Köprüsü'nü yaptırdık, ziyaretçilerimiz 3 boyutlu sanal gerçeklik gözlükleriyle Flying Machine'i deneyimleyebilecekler."

Serginin sanat ve tarihi keşfetme misyonuyla çocuklara da faydalı olacağını anlatan Eyüboğlu, koleksiyonda yer alan birkaç eseri ve makineyi çocukların kendi başlarına inceleyebileceğine işaret etti.

- Sergi 7 Nisan'a kadar görülebilecek

Ayrıca sergide, Michelangelo, Albrecht Dürer, Giorgio Vasari, Donatello, Verrocchio, Giambologna, Raphael, Francesco Guardi ve Canaletto gibi Rönesans’ın önemli sanatçılarıyla Da Vinci'nin çağdaşlarının, Da Vinci eserlerinden ilham alarak sunduğu örneklere ve orijinal belgelere de ışık tutuluyor.

"Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul'da" sergisi 7 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER