İzafi Dergisi 8. sayısında Türkiye’de ana dillerde edebiyat ürünleri ortaya koyan Kürtçe, Ermenice, Gürcüce, Lazca ve Rumca edebiyata bir giriş yaparak önümüzdeki sayılarda belli periyotlarla daha derin çalışmalar yapacağı ‘Etnik Edebiyatın Direnişi’ adı altında bir soruşturma hazırladı.
Bu dillerden öykü ve şiirler çevirileri ve asıllarıyla birlikte dergide yer bulacaktır. ‘Etnik Edebiyatın Direnişi’ soruşturması sorularımızı Pakrat Estukyan ve Hasip Bingöl, Osmanlı dönemini ve cumhuriyetten sonraki dönemi kapsayan siyasi olaylar, toplumsal değişimler göz önüne alarak cevapladı.
Dergide Kürtçe ve Gürcüceden birer öykü ve şiir, Rumcadan ise bir şiir var: Yavuz Acun; Raperin, Receb Dildar; Kezeben Şevitî, Hasetçinin Öyküsü; Erlom Ahlediani, Bir Şiir; Miheil Kvlividze, Bu Yıldız Hepimiz Seçkisinden; Tasis Livaditis…
Veysi Erdoğan, İsrailli yazar Etgar Keret’in Nimrod Çıldırışları adlı kitabını Bıyıkaltı Bir Dil: Nimrod Çıldırışları adı altında yazdı.
Türk Edebiyatının yaşayan çınarı Yaşar Kemal’in Bir Ada Hikayesi dörtlemesini Rohat Acun ele aldı. Dörtlemenin son kitabına itirazı olan bir metinle okuyucunun karşısına çıkıyor.
Ayşegül Tözeren, açık mektuplarına devam ediyor: Herkese Osman Konuk’tan: Sıfır İroni başlığıyla okuyucuya selam ediyor.
İZAFİ 8. SAYISININ şAİRLERİ
Bu sayının şairleri: Mehmet Said Aydın; Yel, Baran Çaçan; Dans Edemeyen Filler İçin Black Flamenko, Yasemin Ertuğrul; Üç, Olcay Özmen; Hırt Cephesinde Yeni Bir Şey Yok.
Bu sayının öykücüleri: Daniil Kharms; Arka Arkaya, Kerem Işık; Düşüş, Deniz Gezgin; Kırıntı, Erol Mintaş; Su, Sevtap Ayyıldız; Yine de Umut Etmek Güzeldi, Nazlı Doğan; Aşkın 3 Hâli, Hakan Yılmaz; Onca Katil Varken, Onur Selamet; Ay Nasıl Çürüdü Bununla Nasıl Başa Çıktı.
Sultan Komut, Mahir Ünsal Eriş ile Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde kitabı üzerine ve son dönem edebiyatı üzerine keyifli ve sıkı bir söyleşiyle okuyucuya da cevap hakkı bırakıyor. Aynı şekilde Aylin Balboa, Birgül Oğuz ile keyifli bir söyleşi yaptı. Gerald Vizenor ile Konuşma Yasemin Ertuğrul tarafından çevrildi. Özge Atay, Konuşan Kütüphane Projesi adı altında ilginç bir röportajı okuyuculara sunuyor.
Filiz Gazi, Türkiye’de Edebiyatın Sağlığı Yerinde mi? başlığıyla son dönem edebiyatına ve yazarlarına eleştiri getiriyor.
Dergideki diğer yazılar şöyle: Pınar Turan; Saltıkov – Şçedrin “Büyüklere Masallar” Üzerine, Fatih Mutlu; Yer Üstünden İlaveler, Kenan Tekeş; Fotoğraf, Aylin Balboa; Atlarla Dans.
Aziz Tekin’in Kürtçe kitap tanıtımı ile derginin sayfaları kapanıyor…
İzafi 3. dergi fuarındaki standına tüm edebiyat severleri bekliyor.