ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 16:13

"İstanbulkapı'yı kültür turizmine kazandıracağız"

"İstanbulkapıyı kültür turizmine kazandıracağız"


Yakutiye Belediyesi, Erzurum'un tarihi kapılarından İstanbulkapı'yı restore ettirip kültür turizmine kazandıracak.

Osmanlı Devleti döneminde zamanın valisi Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876 yılında şehrin dış saldırılardan korunması amacıyla yaptırılan, ancak yıllar içinde bakımsızlığa terk edilen İstanbulkapı'ya Yakutiye Belediyesi sahip çıktı. Yakutiye Belediyesi Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)'nın finansal desteği ile tarihi yapıyı restore ettirip kültür turizmine kazandıracak. Cumhuriyet dönemi ünlü edebiyatçılarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, 'Beş Şehir' isimli eserine de konu olan İstanbulkapı, yıllar içerisinde yıkıma terk edilmiş, tinercilerin mekanı haline gelmişti.

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, kötü çevre koşulları, duyarsız kişilerce tahrip edilen ecdat yadigarı İstanbulkapı'yı yeniden şehre ve ülkenin kültürel hayatına kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti. Askeri mimarı açıdan da büyük önem taşıyan İstanbulkapı'nın Erzurum'un tarihinde önemli bir yeri sahip olduğuna vurgu yapan Korkut, "İlçemizde turizme yönelik altyapının geliştirilmesiyle bölgenin refah ve gelir seviyesinin artırılmasına katkı sağlamak istiyoruz. Ahmet Hamdi Tanpınar, Erzurum için 'dört kapılı şehir' diyor, meşhur 'Beş Şehir' isimli eserinde. Eski çağlarda ve Ortaçağ ile Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Erzurum'u düşman işgaline karşı koruyan surlar toprak tabyalar ile şehre 4 ana yönden giriş ve çıkışları sağlayan kapılar, tarih boyunca düşman yağmasından korunmasına rağmen ayakta kalabilmiş nadide eserlerimizden birisidir. Yıllar içerisinde kötü çevre koşulları, en önemlisi duyarsız kişilerce verilen zararlar daha çok etkili olmuş. İstanbulkapı'yı güzel bir proje yeniden kültürel hayatımıza kazandıracağız. İstanbul Kapı Rekreasyonla Cazibe Merkezine Dönüşecek ve tarihi bir eserimizi daha yok olmaktan kurtaracağız.” dedi.

Ali Korkut, Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Erzurum’un, bünyesinde yüzlerce tarihi mekan ve eseri barındırdığını belirterek, kış turizmine kültür turizminin eklenmesinin şart olduğunu da sözlerine ekledi. Korkut, şunları ifade etti: “İstanbul Kapı Rekreasyonla Cazibe Merkezine Dönüşüyor isimli proje ile bir kültür varlığımızı restore ve çevre düzenlemesiyle şehrimize kazandıracağız. Erzurum’un kapılarını bir bütünlük içerisinde sunulabilir, turist çekebilir noktaya getirmeliyiz. Yakutiye Medresesi çevresi ve devam eden Üç Kümbetler Projemiz gibi, birçok tarihi eserle ilgili projelerimiz var. Ancak bunlar için zaman ve maddi güce ihtiyacımız var. Her yıl birkaç tarihi eserle ilgili çalışma yapabilirsek, Erzurum açısından ve tarihe saygı olarak önemli işler yapmış olacağız.”

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER